Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Proč se učitelky těší zpátky do školy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels-just-icelandic-9432692

Blíží se rozjezd další pedagogické sezóny. Její cesta bude rozhodně delší než ta na obrázku. A patrně ještě klikatější. Leč může jít o výhodu.

Co se během jara šuškalo a zdálo, se přes léto stalo faktem, totiž že kolegyně, kterou moc nemusely, odešla. Klidně ať si zmizí za lepším. Hlavně že se nebude vyskytovat zde, dělat vlny a prudit.

Článek

Kdo by měl nadbytek času, k němu si přidal příslušné vědomosti, znalosti, dovednosti, zkušenosti a schopnosti a následně oslovil všechny, s vysokou pravděpodobností by zjistil, že se na závěr srpna a počátek září netěší všechny. O procentu se dá spekulovat. Přesto se sem na chvíli můžeme vypravit.

Předně bude potřebné rozlišit, zda je více přitahuje jeden nebo druhý termín, jak byly uvedeny v úvodním odstavci. Projevují se zde určité psychologické a pedagogické aspekty. Od odborníků na prožívání, myšlení a chování lidí máme k dispozici zajímavé informace, jak je člověk puzen k něčemu, co rozdělal, ale neukončil. Je v něm cosi nastaveno a nedá pokoj, dokud nebude hotovo. Leckteré paní učitelky si sice daly za cíl, že všechno připravit zvládnou, než odejdou na letní prázdniny. Leč mnohým se tu nedařilo. Jako každý rok jde o souhrn činitelů jako dlouhých deset měsíců nelehké práce s dětmi, blízkost k syndromu vyhoření, vidina dovolené, představa různých důležitých osobních, rodinných a jiných skupinových akcí, třeba i obraz nicnedělání na mořské pláži, případně úchvatný a inspirující pohled do údolí z vyšší hory, kam se dostala vlastní silou atd. Takže se těší, aby rychle dodělaly, co si původně předsevzaly a měly hotovo, tj. připravenou pozici do nového školního roku.

Jako druhý směr vidíme, že se těší na poněkud snadnější rozjezd další pedagogické sezóny. Že by ji vnímaly jako lehčí? Nikoli. Své pozitivní pocity mají postaveny na skutečnosti, že během června a na počátku července byly pilné a důsledné a vykonaly dost, aby nyní nedošlo ke zvýšenému pracovnímu vypětí.

Jako třetí připomenu shledání s kolegyněmi. Tolik si budou mít co sdělit. Pochopitelně dobře vědí o široké nabídce moderních informačních a komunikačních technologií a často ji využívají, ale přece jen setkání tváří v tvář je jiná liga. Vidět radost a lesk v očích a upřímný úsměv pod nimi je něco jiného než se na displeji mobilního telefonu dívat na elektronického smajlíka.

Ve čtvrté verzi máme ještě jeden pedagogický aspekt. Část žen se těší, jak se letos zaměří na prvky a procesy, které se jim v předchozím školním roce osvědčily. Opačné skončí skoro na pověstném smetišti dějin. Přesto je nevyhodí úplně. Co kdyby někdy v budoucnu natrefila na pozměněné děti, na které by prozatím ne zcela vhodné učivo a jeho způsob podání pasovalo?

Za páté se ještě krátce zastavíme u „akce s kolegyněmi“. Co se během jara šuškalo a naznačovalo, se přes léto stalo faktem, totiž že kolegyně, kterou moc nemusela, odešla. Klidně ať si zmizí za lepším. Hlavně že se nebude vyskytovat zde, dělat vlny a prudit. Nebo se naopak šíří informace, kdo by měl přijít. Jaká je? Dobrá? Nebo snad půjde o muže? Ano, i na něj se učitelky těší, ať již by šlo o nováčka nebo o stávajícího kolegu, který…

Za šesté zde máme něco, co se odehrálo doma. Tady se objevuje více variant. Která by se ráda nepochlubila čerstvě narozeným vnoučetem? Zážitky z dovolené? Máme „na skladě“ též věcné a hmotné elementy jako „těším se, až se po vyučování budu vracet do nově rekonstruovaného bytu“. Nebo že si připraví a na příští den přinese chutný a ne chemicky ovlivněný mrkvový salát z plodů vlastní zahrádky. V horší a spíše nezveřejněné variantě půjde o dočasný útěk či aspoň únik od nepříjemně se chovajícího manžela a/nebo partnera.

Myslím, že do sedmičky lze zařadit věcné prvky jako - „těším se na vymalovanou třídu“, „jsem zvědava, jestli bude splněn příslib přidělení tzv. lepší třídy či lepšího kabinetu“ a „těším se na nové učebnice“.

Přehled těšení učitelek máme za sebou. Nyní už zbývá pouze, aby se těšily také na děti. A jestlipak se těší rovněž ony? A na koho a na co se těší? Pouze na svačinu, oběd a odchod domů? U učitelek by šlo o dost špatnou verzi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz