Hlavní obsah
Lidé a společnost

Základní vojenská služba nejen na obzoru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Časopis Vlasta

Každý stát se má snažit, aby se ubránil. Proto musí promyslet způsoby přípravy a též velikost své armády, aby nepřicházel o své území. Leccos jsme v historii poznali.

Základní vojenská služba je opravdu blízko. Lotyšsko má rozhodnutí již za sebou a proces se rozběhl. Chorvatsko se chystá podle nového zákona. Tím přebírá štafetu. Kolikátým členem budeme my?

Článek

Ale možná už dost blízko. Blíže než si někdo myslí a dokáže představit. Co je dobré vědět? Zavedení zvažuje více zemí, nejen v rámci EU. K nim například patří Srbsko. Zasvěcenější znají jeho specifickou polohu a lavírování mezi Západem a Východem.

Jako konkrétní příklady nám poslouží „kolegové“ v EU. Mám na mysli Lotyšsko, které má rozhodnutí již za sebou a na základní vojenskou službu se nastupuje na celý jeden rok. Dále máme Chorvatsko, kde po právě přijatém právním výnosu budou mladí muži ve věku 18 - 27 let nastupovat na dva měsíce, aby zvládli nejnutnější základy vojenské práce. Činnost a výuka budou zaměřeny především na pěchotní výcvik. Složitější zbraně budou vynechány. Jsou natolik komplikované a sofistikované, že není možné je zvládnout během pár týdnů. Vždyť současní profesionálové měsíce trénují, než jsou schopni s nimi nakládat podle pokynů svých nadřízených.

Podle dostupných údajů půjde přibližně o čtyři tisíce mladých občanů ročně. Mladí Chorvaté se po ukončení budou moci rozhodnout, zda se vrátí do civilu nebo se stanou vojáky v další službě. Plošný výcvik se zavádí po necelých dvaceti letech od jeho zrušení. Plánovaný pěchotní výcvik bude navazovat na doposud uplatňovaný systém dobrovolné vojenské služby, o niž zájem klesá. Vyvstala tak potřeba reagovat a změnit zákon. Odhaduji, že se jedná o předzvěst, jak bude proces probíhat v naší zemi. Stačí si představit, jak nedostatečná je prozatím reakce na útok ukrajinské armády na ruské území. Země je ve válečném stavu - a jaká panika na uvedeném příhraničním území vládne. Co by nastalo u nás?

Kdo by v Chorvatsku očekával velký humbuk, byl by zklamán. Většinově je rozhodnutí přijímáno, neboť občané sledují mezinárodní a především evropskou situaci a jsou si vědomi nemalých rizik. Pochopitelně „slabší“ jsou pozitivní postoje ve věkových pásmech, kterých se odvody a nástup a výcvik týkají. Logicky se předkládá otázka. Co bude v ČR? Jisté vzrušení před časem znamenalo prohlášení náčelníka GŠ A ČR, že se bude muset „nějakým způsobem obnovit základní vojenská služba“. Možná budeme svědky dominového efektu. Lotyšsko začalo, Chorvatsko přebírá štafetu. Kolikátým členem budeme my?

V dané souvislosti si připomeňme, že určité záslužné aktivity probíhají také u nás. Jako první lze připomenout dnes již letitou akci Bahna. Na ní se široká civilní veřejnost velmi zblízka seznamuje s vojáky a se zbraněmi a bojovou technikou AČR. Jde o natolik známou atrakci, že patrně není nutné ji čtenářstvu přibližovat.

Za krok správným směrem lze jistě považovat vytváření tzv. aktivních záloh. Jejich počty postupně rostou, jakož i jejich připravenost, ale mužů a žen se v nich nachází stále málo. Proto byl ze strany MO ČR zveřejněn obecně známý početní cíl, kolik mužů a žen mají zmíněné jednotky mít. Včetně daného časového rámce.

V neposlední řadě platí, že během letošního léta proběhl jednoměsíční kurz, který by mohl být označen jako - dobrá vojenská brigáda. Ne všichni vědí, co bylo jeho motivací a obsahem, a proto bych zde upozornil na již dříve vydané materiály / viz odkazy níže /.

Myslím, že si zaslouží zvlášť několik poznámek, které budou reagovat nejen na událost, k níž došlo během složení vojenské přísahy u příležitosti završení kurzu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz