Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ženy o Velikonocích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Leckdo se o Velikonocích vydal mimo domov, jeden do velkého města, druhý na návštěvu a třetí raději zamířil do přírody.

Vaření, pečení a úklid se s vysokou pravděpodobností zařadí mezi nejčastější úkony. Byť se o něco později dozvíme, že si řada žen bez nich sváteční dny umí představit.

Článek

Velikonoční svátky v různých lidech vyvolávají přibližně stejné i dost rozdílné představy. Zkusme se vypravit na krátký výlet do ženských hlav a přiblížit si jejich svět a s ním spojené radosti a starosti.

Vaření, pečení a úklid se s vysokou pravděpodobností zařadí mezi nejčastější úkony. Byť se o něco později dozvíme, že si řada žen bez nich sváteční dny umí představit. Mnohé již zjistily, že dostatek jídla a pořádku lze zajistit i bez jejich osobního podílu. Nemusí jít pouze o případ, že se objedná někdo na úklid, nebo že se tzv. dobře vdaly a manžel či partner navaří a napeče za ně. V předchozí větě je nepřesnost. Muž nemusí tak konat za ně, jinak by ze souvětí vyplývalo, že jde především a výhradně o povinnost ženy. Dnes žijeme v moderní době a stále více začíná převažovat zvyk, že se dospělí o svoje úkoly dělí. Pochopitelně ne u všech napůl, třeba při mytí nádobí, aby měli oba mokré ruce. Nebo jeden namyčkuje a druhý vymyčkuje a uklidí? Ale u natírání plotu a péče o zahrádku „poloviční“ obraz naskočit klidně může. Nebo se zavede tzv. obchodní činnost a dojde k výměnám ve smyslu - „já vyluxuji, ale nechci se potýkat s tím nádobím“ nebo „já tohle vše zvládnu, ale nechtěj po mně, abych brala do ruky rýč a vidle“ atd. Není jasný předpis a univerzální pravidlo.

Mezi klasickými úkony před lety pevně stávalo uvaření, barvení a zdobení vajíček. Pravda, na části míst přetrvává do dnešních časů, nicméně je ho výrazně méně. Jak lze předpokládat, barvení dá dost práce samo o sobě, nemluvě o přípravných krocích včetně shánění materiálu a pomůcek. Kdo by dnes byl ochoten věnovat tolik času? Nebude nám lépe na rodinném výletě? Leckomu zajisté ano. Tam se dá odpočinout, zabavit, najíst, napít… Na druhé straně platí, že by na jeho uskutečnění měla vládnout shoda. Alespoň nějaká základní. Nepochybně bude „zážitkem“ vymyslet tzv. dobrý tip a posléze se z pozice rodiče dívat na unuděné obličeje náctiletých, kteří si představovali něco úplně jiného. Ne že by je matky a otcové vyloženě prudili, ale prý by si bývali rádi zvolili jiný a pro ně atraktivnější program. No - bude hodně souviset s nabídkou moderních informačních a komunikačních technologií? Stačí hádat asi jen jedenkrát. Plně se tu leckdy uplatní vícekrát ověřená životní pravda - „za dobrotu na žebrotu“. Jak se vyplatí se včas naučit řešit problémy a zvládat pocity!

Jejich prožívání rozhodně nebylo stejné. Někdy ani jednoduché. Jedna žena mi řekla, že měla velký plán, z něhož se nakonec mnoho neuskutečnilo. Dopředu domluvená návštěva totiž nedorazila. Prý jim do procesu něco vstoupilo. Má podezření, že nešlo o důležité záležitosti. Cítí, že kamarádka nebyla v telefonátu úplně upřímná. Ale co když si tón omluvy do výmluvy překlopila ona sama? Co vlastně chtěla „slyšet“? Nebo kráčelo o zkreslení vlivem elektronické cesty? Není si jista. Dotírají na ni otázky. Měla by snad pátrat po příčinách? Nešlo by o pověstnou hru s ohněm? Případně přímo o píchnutí do vosího hnízda? Ještě si zřejmě promyslí, zda se bude ptát. Třeba přijde vhodný konstelace.

Ještě se na chvíli zamyslí. Prý by se více mohla dozvědět s časovým odstupem, až významnost současnosti odplyne. Uvedený přístup se mi zdá rozumný. Proč hned tlačit na pilu a vyvolávat nepříjemnosti? Stačí nasadit drobet tolerance a trpělivosti a výsledek by se měl dostavit. Třeba již v dohledné době. Dosáhnout na solidní stupeň při sebeovládání má svou hodnotu. Již dnes se můžete těšit na další „sváteční“ i sváteční zážitky žen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz