Hlavní obsah
Finance

3 zdroje pasivního příjmu, které vás zabezpečí na stáří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Jak říká Warren Buffett: „Pokud nenajdete způsob, jak vydělávat peníze, když spíte, budete pracovat, dokud nezemřete.“ Nechte tedy peníze pracovat za vás s těmito zdroji pasivního příjmu.

Článek

Jak jste na tom s úsporami na důchod? Budujete si zodpovědně důchodový fond, nebo necháváte vše na libovůli politiků? Je taky dobře možné (respektive dost pravděpodobné), že si s důchodem od státu ve stáří nevystačíte, zvlášť pokud budete celý život bydlet v pronájmu (což je pravděpodobně osud, kterému se vzhledem k dostupnosti bydlení značná část populace nevyhne) a na stáří budete stále nuceni platit za bydlení významnou částku.

Jedním ze způsobů, jak zvýšit své důchodové příjmy, je pokračování v pracovní činnosti, třeba na částeční úvazek. Ne každý však chce, nebo si umí představit, že bude ještě v důchodu pracovat. Dobrou zprávou je, že existuje několik pasivních zdrojů příjmu, které vám s budováním úspor mohou značně pomoci při vynaložení jenom malého úsilí.

1. Proměňte svůj koníček v podnikání

Je pravděpodobné, že v důchodu budete trávit spoustu času užíváním si svých koníčků. Proč tedy nezkusit díky nim vydělat také nějaké peníze? Třeba hned teď.

Bez ohledu na to, co se rozhodnete pro zábavu dělat, je pravděpodobné, že lze proměnit tento koníček ve zdroj pasivního příjmu. Pokud rádi píšete, zvažte založení blogu o tématu, pro které máte nadšení. Pokud vás baví učit ostatní, vytvořte nějaké praktické návody na YouTube o vašem oblíbeném tématu. Ať už je vaší vášní hra na kytaru, malování, vaření nebo cokoliv jiného, je pravděpodobné, že si vaše činnost své publikum najde.

Aby se z hobby stalo podnikání, je jasné, že to bude vyžadovat trochu práce, než vám začne koníček vydělávat. Jedná se však skutečně o práci, pokud vás daná činnost baví a naplňuje? Nehledě na to, že jakmile vytvoříte něco hodnotného, může vám vaše jednorázová snaha přinášet „donekonečna“ a opakovaně zajímavý příjem.

2. Investujte do akcií vyplácejících dividendu

Dividendové akcie jsou investice, které vyplácejí akcionářům část zisku v podobě dividendy. V případě amerických akcií se tak děje každý měsíc nebo čtvrtletí, české akcie obvykle vyplácejí dividendu roční.

Kolik můžete vydělat na dividendách samozřejmě závisí na společnostech, do kterých investujete. České dividendové tituly nabízejí dividendu přesahující i 5 %. To znamená, že byste za každou investovanou tisícikorunu do akcií české společnosti inkasovali ročně 50 Kč. Nezdá se to jako mnoho, ale investujte takto milion korun…

Při investování do dividendových akcií je samozřejmě zásadní výběr akcie, protože ne všechny akcie dividendy vyplácí stabilně. Pokud právě s investováním začínáte, můžete zauvažovat o dividendových ETF, která sice nenabízejí takto vysokou dividendu, na druhé straně bude vaše investice ihned diverzifikovaná mezi mnoho společností. Další možností je výběr několika titulů obchodovaných na pražské burze. České akcie v průběhu času nerostou na své hodnotě tak výrazně jako řada zahraničních, jsou ale charakteristické vysokými dividendami.

Případně lze zauvažovat o amerických dividendových aristokratech. Jedná se o skupinu společností, které každý rok zvyšují svou dividendu po dobu minimálně 25 po sobě jdoucích let, což z nich dělá stabilní zdroj pasivního příjmu na důchod. Nezapomínejte pouze na zásady diverzifikace. Vždy je třeba investovat alespoň do několika akciových titulů.

3. Pronajměte svůj byt a přestěhujte se do menšího

Uskromnění se v rámci bydlení může v důchodu přinést řadu výhod. Ještě v produktivním věku může prodej stávajícího bydlení a přestěhování do menšího znamenat snížení splátky za hypotéku, přičemž rozdíl můžete obratem investovat. Kromě toho vám přirozeně klesne i částka, kterou je nutné platit za údržbu bydlení a energie. Přesun do menšího vám také dává šanci zbavit se všech zbytečných předmětů, které máte poschovávané na půdě nebo ve sklepě. V menším bydlení pravděpodobně nebudete mít dostatek místa, stěhování vás tak může povzbudit k prodeji nebo darování věcí, které už nepotřebujete.

Skutečně pasivní příjem vám pak může přinést stěhování do menšího, pokud již máte hypotéku splacenou a rozhodnete se pronajmout váš současný dům nebo byt, namísto jeho prodeje. Můžete si obratem vzít hypotéku na menší byt nebo zkrátka bydlet v nájmu. Rozdíl mezi ziskem plynoucím z pronájmu vaší nemovitosti a částkou, kterou platíte za nájem vy, může dělat i tisíce korun měsíčně. Stěhování do menšího může kromě jednotlivců výrazně pomoci i párům, které už mají dospělé děti…

Zamyšlení na závěr:

Podaří-li se vám šikovně zapracovat na vybudování pasivního příjmu, váš odchod do důchodu bude určitě příjemnější a možná se vám podaří odejít do penze dokonce dříve, než jste původně plánovali. S využitím pasivních zdrojů příjmu budou vaše úspory rychleji růst s vynakládáním menšího úsilí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz