Hlavní obsah
Finance

Amazon a další kvalitní akcie se propadly o desítky procent. Nastal čas pro jejich nákup?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Za posledních 12 měsíců se celá řada jinak velmi rychle rostoucích akcií výrazně propadla. Co víc, často reprezentují společnosti se skvělými základy podnikání. Proč jejich propadu nevyužít k nákupu ve slevě?

Článek

Řada kvalitních akcií je již delší dobu v nemilosti. Patří sem řada atraktivních akciových titulů, které jsou za posledních 12 měsíců ve výrazné ztrátě, ale přesto mají dobré vyhlídky na růst – mohou tak představovat potenciální nákupní příležitosti.

Existuje mnoho způsobů, jak definovat kvalitní akcie. Některé z nich patří do defenzivních sektorů zdravotnictví, spotřebního zboží a veřejných služeb, po kterých je stále poptávka, i když domácnosti a podniky snižují své rozpočty. Jiné jsou ve svých odvětvích natolik konkurenceschopné, dokonce dominantní, že mají stálou cenovou sílu, což jim umožňuje udržovat vysoké ziskové marže.

Mnohé z těchto akcií si vedly špatně. Burzovně obchodovaný fond Health Care Select Sector SPDR, Vanguard Consumer Staples ETF, a Utilities Select Sector SPDR Fund XLU poklesly o 7 až 13 % ze svých rekordních hodnot.

Všechny tyto indexy a fondy nedosáhly v letošním roce 7% růstu indexu S&P 500. Hlavním důvodem je to, že v loňském roce tyto tituly dosahovaly lepších výsledků, protože se trh obával, že by Federální rezervní systém mohl svým zvyšováním úrokových sazeb vyvolat recesi.

V letošním roce však akcie společností, u nichž prognózy zisku klesly nejvíce – a následně by mohly zaznamenat nejrychlejší zotavení – zaznamenaly lepší výkonnost. Některé kvalitní akcie se tak ocitly ve výprodeji. Je to ideální příležitost pro investory, kteří se zajímají o jména, jež by mohla mít obzvláště světlou budoucnost.

Stratégové společnosti Morgan Stanley tyto akcie prověřovali. Hledali jména, která v posledním roce klesla o nejméně 10 %, ale zároveň v tomto období nedosáhla výkonnosti příslušných sektorů indexu S&P 500 alespoň o pět procentních bodů. Z těchto akcií se stratégové zaměřili na ty, které analytici banky ohodnotili stupněm „Overweight“ a jejichž cílové ceny představují alespoň 20% nárůst oproti současným úrovním. Tržní kapitalizace těchto společností přitom musela být alespoň miliarda dolarů.

Zde jsou čtyři z nejzajímavějších akcií, které se do seznamu dostaly:

  • Amazon: Za poslední rok akcie Amazon klesly o více než 35 %, protože vyšší úrokové sazby snižují hodnotu budoucích zisků v současném vyjádření. To je pro společnost problém, protože je oceňována na základě toho, že velká část jejích zisků přijde až za mnoho let. Nepomohly ani nižší marže způsobené rostoucími náklady na pracovní sílu a logistiku. Analytici Morgan Stanley však vidí více než 50% potenciál pro růst ze současné úrovně akcií. Pokračující růst prodeje cloudu novým zákazníkům a schopnost využívat e-commerce platformu k prodeji většího množství reklamy by podle FactSet měly udržet růst tržeb o zhruba 13 % na téměř 630 miliard dolarů v roce 2024. Ziskové marže by se pak měly opět zvýšit, což by mělo přispět k nárůstu zisku na akcii o 61 %. Pokud se sazby stabilizují a společnost bude plnit své úkoly, je zde velký potenciál pro zisky.
  • Match Group: Akcie se za poslední rok propadly o 62 %. Provozní marže společnosti je sice obvykle zhruba dvojnásobná oproti průměru indexu S&P 500, ale v poslední době se jí nedaří naplňovat strategii růstu počtu uživatelů a monetizace. Uškodily jí vyšší sazby a také silnější dolar. Analytici Morgan Stanley však vidí zhruba 90% potenciál pro růst akcií – pokud se společnosti podaří dosáhnout očekávaného růstu zisku na akcii a pokud dolar opět prudce neposílí.
  • Snowflake: Akcie společnosti se za poslední rok propadly o 42 %. Vyšší sazby doslova zdrtily ocenění společnosti. Stále se obchoduje za necelý dvacetinásobek očekávaných tržeb v roce 2023 ve výši 2,9 miliardy dolarů. V následujících letech se však očekává výrazný růst tržeb 30% ročním tempem, zatímco marže by se měly díky úspora z rozsahu zvyšovat. Díky tomu by mohl zisk na akcii doslova explodovat. S násobkem mnohem nižším, než býval, vidí analytici Morgan Stanley 38% nárůst hodnoty akcií, zejména proto, že se prognózy analytiků ohledně zisku na akcii v posledním roce pouze zvyšovaly.
  • Centene: Odhady zisku na akcii pro rok 2023 se snížily, a proto akcie této společnosti, která poskytuje zdravotnické služby, za poslední rok klesly o 13 %. Analytici však očekávají, že příjmy z pojistného do roku 2027 vzrostou na přibližně 165 miliard dolarů z necelých 145 miliard dolarů v roce 2022. Analytici Morgan Stanley tak očekávají potenciální 44% růst ceny akcií.

Slovo závěrem

Propad řady kvalitních akcií nabízí potenciální nákupní příležitosti pro investory, kteří hledají společnosti s dobrými základy a vyhlídkami na budoucí růst.

Společnosti, jako je Amazon, mají stále rostoucí tržby i prognózy zisku, což by mohlo vést k budoucímu růstu ceny akcií. Match Group a Snowflake také nabízejí potenciál růstu, ačkoli se musí vypořádat s některými výzvami, jako jsou nižší marže nebo vysoké očekávání od investiční komunity. Centene se potýká se snížením odhadů zisku na akcii, ale zároveň se očekávají rostoucí příjmy. Každá z těchto akcií má růstových příběh, který je o co opřít.

Tento článek můžete brát jako námět k hlubšímu přemýšlení. Pokud vás některé z akcií zaujala, určitě si zaslouží vaši další hlubší analýzu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz