Hlavní obsah
Umění a zábava

Film Cuties na Netflixu: Dobře míněný film plný sexualizace nezletilých dívek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Netflix

V nedávné době jsem shlédl na Netflixu film Cuties – do češtiny překládaný velmi přiléhavě jako Kočičky. Ačkoliv se jedná o téměř 3 roky starý film, nemůžu si odpustit s vámi nesdílet svůj názor. Byl jsem znechucen.

Článek

Film Netflixu Cuties od své premiéry vyvolává bouře kontroverze. Film režisérky Maïmouny Doucouré, jehož záměrem bylo zkoumat a kritizovat nadměrnou sexualizaci dívek před pubertou, byl sám obviněn z toho, co odsuzuje. Přestože respektuji záměr filmu, přidávám se k těm, kteří jsou znepokojeni jeho provedením.

Cuties je film o dospívání, který sleduje Amy, jedenáctiletou senegalskou imigrantku žijící v Paříži, která bruslí po tenkém ledě, když svůj čas dělí mezi tradiční muslimskou rodinu a riskantní taneční skupinu, do níž se zapojí. Srovnání těchto kontrastních světů by mělo sloužit jako pronikavý komentář ke společenským tlakům, genderovým rolím a problémům dospívání v hypersexualizovaném světě. Film se však stal paradoxním produktem tím, že explicitně ukazuje právě tu přesexualizovanost, kterou se snaží odsoudit. Pro představu postačí, pokud se podíváte na oficiální trailer níže:

Film plný sexuálních tanečních sekvencí nezletilých dívek

Jedním z nejznepokojivějších aspektů filmu jsou dlouhé sugestivní taneční sekvence, v nichž vystupují nezletilé dívky. Tyto scény, které vnímám jako znepokojivě erotické, připomínají spíše vystoupení ve striptýzovém klubu než nevinné dětské taneční číslo. Ačkoli někteří kritici tvrdí, že nepříjemné pocity, které diváci během těchto scén pociťují, jsou účelovým nástrojem, který má zdůraznit danou problematiku, já oponuji, že nebezpečně koketuje s tenkou hranicí mezi kritikou a vykořisťováním.

Stojí za zmínku, že film je debutovým dílem Doucouré, která si kladla za cíl osvětlit znepokojivou realitu, jíž byla ve své společnosti svědkem. Zdá se však, že ve snaze být odvážná a provokativní bohužel poskytla potravu těm, kteří mají zvrácené sklony. Ačkoli to nebylo jejím záměrem, explicitní prezentace hrozí přilákat zavrženíhodné publikum, které se více zajímá o erotizované scény než o hlavní poselství filmu.

Olej do ohně přilil i propagační plakát k filmu od Netflixu, na němž mladé dívky ve skrovných oblečcích zaujímají provokativní pózy, který se právem setkal s pobouřením. Netflix se za nevhodný marketing omluvil, ale škoda byla napáchána a pošpinila pověst filmu ještě před jeho uvedením.

Netflix by měl mít se svým dosahem mnohem zodpovědnější přístup

Netflix jako platforma se značným vlivem měl při prezentaci a propagaci tak citlivého tématu projevit větší zodpovědnost. Zdá se, že postup společnosti v případě filmu Cuties svědčí o nesouladu mezi jejím jednáním a odpovědností za ochranu mladších diváků.

Uprostřed bouře je nezbytné uznat, že film zdůrazňuje některé důležité body. Zobrazuje skutečný boj mladé dívky, která se ocitla v pasti mezi tradičními a moderními hodnotami, a vrhá světlo na dopad společenského tlaku na utváření identity mladé dívky. Tyto chvályhodné okamžiky jsou však zastíněny do očí bijícími, znepokojivými aspekty filmu.

Film Cuties tak je bohužel typickým příkladem dobrých úmyslů, které se zvrtly. Režisérčin chvályhodný záměr vyvolat konverzaci o sexualizaci dětí se ztrácí v explicitním zobrazení mladých dívek předvádějících erotické taneční pohyby. Film slouží jako připomínka tvůrcům a platformám, jako je Netflix, že i při řešení odvážných témat musí zaujímat citlivý přístup, aby neúmyslně nepodpořili to, co chtějí kritizovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz