Hlavní obsah

Jak ekologická je ve skutečnosti zelená energie? Mýty a fakta o obnovitelných zdrojích energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL·E 3

Zajímalo vás někdy, jestli solární panely fungují i za zamračeného počasí nebo jestli obnovitelné zdroje skutečně dokážou nahradit uhlí? Pojďme si rozebrat nejčastější mýty a překvapivé pravdy o zelené energii.

Článek

V době, kdy po internetu koluje celá řada polopravda a fakenews je snadné se nechat zmást populárními představami, které nemusí vždy odpovídat realitě.

Pokud jde o obnovitelné zdroje energie, objevily se různé mýty, které, nejsou-li zpochybněny, mohou ovlivnit naše vnímání a rozhodování. Pojďme se podívat na nejčastější mylné představy o zelené energii a uvést je na pravou míru.

Mýtus 1: Obnovitelná energie je vždy stoprocentně čistá

Skutečnost: Obnovitelné zdroje energie, jako jsou větrná, solární a vodní energie, sice výrazně snižují emise skleníkových plynů ve srovnání s fosilními palivy, ale mají samozřejmě také svůj dopad na životní prostředí.

Například výroba solárních panelů vyžaduje těžbu nerostných surovin, při které se vytváří odpad. Větrné turbíny, pokud nejsou správně umístěny, mají vliv na místní populace ptáků. Klíčové je, že jejich čistý dopad na životní prostředí je mnohem nižší než u neobnovitelných zdrojů.

Mýtus 2: Solární panely nefungují v oblačném podnebí

Skutečnost: Solární panely jsou sice nejúčinnější na přímém slunečním světle, ale k výrobě elektřiny nepotřebují jasnou slunečnou oblohu. Panely mohou vyrábět energii i v zamračených nebo zatažených dnech.

Průkopníky v zavádění solární elektráren jsou země, jako je Německo, které není příliš známé svým slunečným podnebím.

Mýtus 3: Obnovitelná energie je dražší než tradiční zdroje

Skutečnost: Kdysi to byla pravda, ale dnes už nikoliv. Náklady na obnovitelné technologie, zejména solární a větrné, v posledním desetiletí neustále klesají. V mnoha částech světa se staly nejlevnějším zdrojem nové výroby elektřiny, a to i bez dotací.

Mýtus 4: Obnovitelné zdroje energie nemohou poskytovat energii pro základní zatížení

Skutečnost: Termín „základní zatížení“ označuje minimální množství energie potřebné k pokrytí poptávky v daném okamžiku. Kritici často tvrdí, že obnovitelné zdroje energie, jako je solární a větrná energie, jsou nestálé, a proto se na ně nelze spolehnout, že budou poskytovat tento nepřetržitý výkon.

Díky integraci moderních sítí, řešením pro skladování energie a kombinaci různých obnovitelných zdrojů se však tento problém daří překonávat.

Mýtus 5: Elektromobily jednoduše přesouvají emise z výfuků do elektráren

Skutečnost: Je sice pravda, že elektromobily jsou tak čisté, jak čistá je elektřina, která je nabíjí, ale obecně jsou účinnější než vozidla se spalovacími motory.

S tím, jak se elektrická síť stává ekologičtější díky většímu množství obnovitelných zdrojů, navíc celkové emise z elektromobilů klesají. Nejedna studie ukázala, že i když se elektromobily nabíjejí převážně uhlím, jsou stále zodpovědné za méně emisí než jejich benzinové protějšky.

Mýtus 6: Obnovitelná energie ničí pracovní místa v tradičních energetických odvětvích

Skutečnost: Přechod na obnovitelné zdroje energie skutečně znamená změnu v tom, kde a jak se vytvářejí pracovní místa v energetice. Zatímco pracovních míst v uhelném nebo ropném průmyslu může ubývat, v sektoru obnovitelných zdrojů jich však přibývá.

Například solární a větrní technici patří mezi nejrychleji rostoucí profese v USA. Spravedlivý přechod s odpovídající rekvalifikací a podporou je nezbytný k tomu, aby pracovníci z tradičních odvětví našli v novém energetickém prostředí příležitosti.

Mýtus 7: Řešení pro skladování energie nejsou dostatečně pokročilá pro integraci obnovitelných zdrojů ve velkém měřítku

Skutečnost: Technologie skladování energie, zejména baterie, zaznamenaly v posledních letech rychlý pokrok.

Řešení, jako jsou lithium-iontové baterie, přečerpávací vodní úložiště, a dokonce i experimentální metody, jako je skladování energie v kapalném vzduchu, se ukazují jako účinná při vyrovnávání požadavků sítě s větší integrací obnovitelných zdrojů.

Slovo závěrem

Orientace v prostředí zelené energie vyžaduje bystrý pohled a schopnost oddělit fakta od fikce. Stejně jako u každé revoluční změny existují i na tomto poli problémy, ale dynamika obnovitelných zdrojů je nepopiratelná.

Vyvracením mýtů a šířením osvěty můžeme zajistit, že náš přechod k udržitelnější energetické budoucnosti bude založen na realitě, nikoli na mylných představách. Tím se nejen podpoří vstřícnější prostředí pro zelené inovace, ale také se společnost připraví na informovaný posun směrem k udržitelným postupům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz