Hlavní obsah

Jak skoncovat se zaměstnáním a uživit se na vlastní pěst? Top nápady současnosti na online byznys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

Máte dost svého zaměstnání? Nebo jste právě byli vyhozeni? Nebo prostě chcete dělat něco jiného, co vás bude naplňovat? Jste na správném místě, seznámím vás hned se třemi skvělými nápady na online byznys.

Článek

Dvě otázky si nadšenci, kteří chtějí začít s online obchodem, pokládají nejčastěji a zní: „Co vlastně budu dělat?“ a „Jak mám začít?“. Abych vám pomohl s těmito otázkami, zpracoval jsem v tomto článku 3 nejlepší nápady na online byznys, přičemž jsou seřazené od nejrychlejšího podnikatelského nápadu (a tedy nejrychlejšího způsobu, jak začít vytvářet nějaký příjem).

Jsem přesvědčený, že vás minimálně jeden z těchto nápadů zaujme. Dozvíte se hned několik podrobností o tom, jak představy realizovat správným způsobem, abyste se nedostali do pasti nějakého pseudo-podnikání.

Freelancing/Konzultační práce

První nápad na online byznys, který vždy doporučuji komukoliv, kdo chce okamžitě začít a generovat příjem, je práce na volné noze. Opravdu to tak je. Nejenom že začnete ihned od klientů dostávat peníze, je to také nejlepší způsob, jak využít jakoukoliv dovednost, kterou již ovládáte a získat díky ní online příjem.

Můžete vyzkoušet česká online tržiště, hovoříte-li anglicky pak klidně globální tržiště nebo nejrůznější facebookové skupiny. Možností je zkrátka bezpočet.

Pokud zvládáte obstojně psát, fotit, umíte ovládat grafické nástroje, rychle si dokážete nalézt první klienty a začnete pro ně pracovat. Záleží na vašich schopnostech, je ale možné poměrně rychle začít generovat příjem, abyste se uživili. S freelancingem můžete začít i při vašem stávajícím zaměstnání a jakmile si budete dostatečně jistí v kramflecích, můžete s prací skončit (doporučuje se okamžik, kdy váš vedlejší příjem generuje dvojnásobek hlavního příjmu).

Velkou výhodou je, že můžete začít ihned a nemusíte disponovat žádným významným kapitálem.

Vytvoření kvalitního affiliate webu

Affiliate marketing obvykle vyvolá negativní konotaci, proto jsem do nadpisu napsal „kvalitní“. Pokud se vám povede tuto ideu zrealizovat správně, může být základem pro velký online byznys. Mělo by se jednat o web, kde budete doporučovat skutečné ozkoušené produkty, služby nebo software se kterými jste byli doopravdy spokojení.

Opačným příkladem je partnerský web, který je vytvořen jenom za účelem generování zisku a majiteli je v podstatě jedno, jaké produkty budou na stránce umístěny, důležité pro něj pouze je, aby se objevil vysoko ve výsledcích vyhledávání Google. Na těchto webech jsou umístěné texty od autorů, kteří netuší, o čem píšou a doporučují produkty, které nikdy nezkoušeli. Takhle to nikdy nedělejte. I když můžete zaznamenat dočasný úspěch, nikdy podobný přístup dlouhodobě nefunguje.

Affiliate web má velkou výhodu, že je většinou pasivní – kromě přidávání a aktualizace vašich recenzí a vytváření nového obsahu v podstatě tyto webové stránky generují peníze samy o sobě. Samozřejmě v začátcích jste závislí na organické návštěvnosti (pokud nechcete ještě investovat do reklamu), což jistou nevýhodou je, to se však může časem změnit, začnete-li sbírat emailové adresy prostřednictvím kontaktního formuláře či odběru newsletteru výměnou za nějaký hodnotný obsah. Začít s affiliate webem je jinak poměrně snadné – stačí vybrat niku a začít psát obsah o tomto tématu a doporučovat produkty nebo služby, které sami používáte a jste s nimi spokojeni.

Affiliate web může představovat také skvělou základnu pro vytváření dalších příjmů, jako je prodej vlastních digitálních produktů, prodej fyzického produktu nebo softwaru, který řeší problém skupiny vašich cílových zákazníků.

Vytvořte a prodávejte svůj vlastní online kurz

Jednoznačně aktuální trend, protože se jedná o velmi inteligentní způsob, jak generovat příjem online. Toto podnikání jednoduše spočívá v monetizaci sdílení informací ve formě kurzu, obvykle vyrobeného v podobě několika videí spolu s dalšími výukovými materiály. Náklady na výrobu takového kurzu (hlavně časové) mohou být významné, posléze však už můžete svůj produkt distribuovat v podstatě zadarmo.

Nejdůležitější je najít téma, které bude nejenom přínosné pro vaše budoucí studenty, ale také téma, kterému rozumíte. Jakmile identifikujete průnik těchto dvou množin nápadů a vytvoříte kurz, může představovat i skvělý doplněk k vašemu affiliate webu. Pokud jde o váš nápad, musíte se vždy soustředit na prémiový trh – budete mít lepší marže a také vzdělanější studenty, se kterými se dá lépe pracovat.

Úplně nejlepší na tomto byznysovém nápadu je, že kurz stačí vytvořit opravdu pouze jednou a pak ho můžete prodávat znovu a znovu, samozřejmě s občasnou revizí. Nevýhodou naopak je, že musíte prodávat kurz každý měsíc, abyste získali nějaký příjem, protože vám každý student zaplatí pouze jednou.

Pokud se tomuto problému nevyhnete tím, že se váš kurz stane členstvím s pravidelně přidávaným novým obsahem a přístupem do soukromé komunity, za což budete například každý měsíc svým čtenářům účtovat poplatky.

Slovo závěrem

V tomto článku jsme prozkoumali tři klíčové strategie pro zahájení online podnikání: Freelancing, vytváření affiliate webu a výrobu a prodej online kurzů. Každá z těchto strategií má své výhody a nevýhody, ale všechny nabízejí možnost generovat příjem online, což je více než lákavé.

Freelancing umožňuje jednotlivcům využít své dovednosti a znalosti k nabízení služeb klientům po celém světě. Je to flexibilní a nízkonákladová možnost, která umožňuje rychlý start. Affiliate marketing může být pasivní způsob příjmu, pokud je proveden správně, s důrazem na kvalitu a hodnotu. Vytváření a prodej online kurzů je pak inteligentní způsob, jak monetizovat znalosti a dovednosti, ačkoliv vyžaduje čas a úsilí k vytvoření kvalitního obsahu.

Je důležité, aby byly tyto strategie prováděny eticky a s ohledem na dlouhodobou udržitelnost. Při výběru tématu a náplně by měl být kladen důraz na přínos a hodnotu pro ostatní. Vytváření kvalitního, hodnotného obsahu, který řeší skutečné potřeby a problémy lidí, je v online podnikání klíčem k dlouhodobému úspěchu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz