Hlavní obsah
Seberozvoj

Ranní návyky, díky kterým budete celý den extrémně produktivní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

Pokud vám vstávání ve čtyři hodiny ráno nevyhovuje, existují i jiné způsoby, jak si zajistit rychlý start do nového dne.

Článek

Chtěli byste svůj den nastartovat a udržet se ve stavu vysoké produktivity po celý den? Než začnete svou pracovní rutinu v obvyklém čase, zvažte toto: Mnozí z nejúspěšnějších zakladatelů a generálních ředitelů na světě (například Tim Cook ze společnosti Apple) mají výhodu, protože začínají svůj den v době, kdy my ostatní ještě spíme.

O jakém čase se bavíme? Čtyři hodiny ráno mohou být nejproduktivnějším časem dne, protože než vyjde slunce, rozptyluje vás minimum lidí, nikdo vám nepíše e-maily ani zprávy a na sociálních sítích je toho méně k vidění.

Pokud to není váš šálek čaje, existuje ještě jeden způsob, jak si připravit půdu pro produktivní den dříve, než se začnou hromadit rušivé vlivy a bude třeba hasit požáry. Postupujte podle těchto kroků, které jsou osvědčenou cestou ke zvládnutí zbytku dne.

1. Meditujte

Věnujte 15 minut o samotě hlubokému dýchání a nějaké formě meditace. Pokud se vám zdá 15 minut příliš náročných, začněte s pěti, ale buďte důslední. Špičkový výzkum mozku ukazuje to, co mniši vědí už dlouho - že meditace zklidňuje mysl a rozvíjí soustředění. Může také zvýšit mozkové gama vlny, které jsou spojeny s pozorností, učením, pamětí, štěstím a „aha!“ okamžiky, které zažíváme, když si něco složitě spojíme.

2. Získejte vhled a naučte se něco nového

Získejte vhled do světa kolem sebe tím, že každé ráno strávíte nějaký čas čtením zpráv, knih nebo poslechem podcastu. Jak zjistil psycholog Dacher Keltner, v organizacích mají největší vliv ti lidé, kteří si najdou čas naslouchat druhým a učit se od nich, protože tyto činnosti vzbuzují důvěru. Začínáme-li den učením, nejenže si rozšiřujeme své znalosti, ale také se učíme naslouchat a učit se.

3. Udělejte si produktivní „úvodní pracovní rituál“

Jakmile skončíte s meditací, péčí o své tělesné potřeby, zdravou snídaní a učením se něčeho nového, je na řadě váš úvodní pracovní rituál, kdy si zmapujete prvních 30 až 60 minut svého pracovního dne. Podívejte se do kalendáře na nadcházející týden, aktualizujte seznam úkolů, poznamenejte si hlavní priority pro daný den, vykliďte si pracovní stůl a udělejte si pořádek. Zeptejte se sami sebe, co musíte udělat, abyste dobře zahájili den, a kolik času byste si měli vyčlenit na jednotlivé úkoly? Pak udělejte vše, co je ve vašich silách, abyste se vyhnuli úkolům, které vás okrádají o produktivitu.

4. Vyhněte se ranním rozptýlením, jako je e-mail

Poslední věc, která by povzbudila vaši produktivitu, je přístup k e-mailu. Jakmile totiž otevřete schránku, hra končí. Je pravděpodobné, že se necháte vtáhnout do víru potřeb ostatních a „naléhavých“ žádostí a ke svému úvodnímu pracovnímu rituálu se nikdy nedostanete. Odolejte tedy pokušení otevřít e-mail, dokud si nezmapujete svůj den. Zbavte se také dalších ranních vyrušení. Přepněte telefon do režimu letadlo, případně si alespoň ztlumte oznámení.

5. Upusťte od ranní schůzky

Takže teď, když už zvládáte řídit svá rána komplexněji a jste připraveni rychle začít pracovat, uvědomte si, co vám vysává energii a soustředění v okamžiku, kdy otevřete notebook. Jeden z největších viníků? Ranní schůzka. Váš produktivní ranní stav flow může být často vykolejen nutností účastnit se nedůležitých nebo zbytečných schůzek, které by se daly snadno přesunout na poledne nebo později. To je pro lidi, u nichž se ráno uvolňuje kreativní nálada a vysokooktanová produktivita, frustrující a demotivující. Vedoucí pracovníci si musí uvědomit důležitost plánování schůzek na pozdější pracovní dobu a dát pracovníkům možnost využít dopoledne podle jejich pracovního stylu a podle toho, jak optimálně funguje jejich mozek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz