Hlavní obsah
Internet a technologie

Krok do budoucnosti: IBM představilo nové a mnohem výkonnější kvantové počítače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

Divize kvantových počítačů společnosti IBM učinila významný krok vpřed představením dvou nových kvantových počítačů Condor a Heron. Tyto stroje jsou díky svým pokročilým schopnostem připraveny způsobit revoluci v budoucím zpracování informací.

Článek

Pozoruhodný je zejména kvantový procesor Condor s 1 121 supravodivými qubity (kvantovými bity) uspořádanými do voštinového vzoru. Tento vývoj řadí Condor mezi největší dostupné kvantové počítače a odráží rychlý pokrok IBM v této oblasti. Ještě před rokem měla společnost 433qubitový procesor a rok předtím 127qubitový čip.

Procesor Heron, ačkoli je vybaven 133 qubity, vyniká mimořádně nízkou chybovostí, která je nejnižší ze všech dosavadních kvantových počítačů IBM. Dosažení trojnásobného snížení chybovosti ve srovnání s předchozími modely je pro spolehlivé kvantové výpočty klíčové.

Kvantové počítače mají potenciál překonat klasické počítače využitím kvantových jevů, jako je provázanost a superpozice, které umožňují, aby qubity existovaly ve více stavech současně. Kvantové stavy jsou však ze své podstaty křehké a náchylné k chybám. IBM si to uvědomuje a zaměřuje se na opravu chyb jako na způsob, jak zlepšit praktickou použitelnost kvantových počítačů.

Klíčovou inovací IBM je nová metoda opravy chyb qLDPC (quantum low-density parity check). Tato technika by mohla dramaticky snížit počet fyzických qubitů potřebných k vytvoření logických qubitů, což by mohlo vést k desetinásobnému nebo vyššímu snížení potřeby celkového množství qubitů. V důsledku toho by budoucí kvantové čipy mohly potřebovat pouze asi 400 fyzických qubitů pro podporu několika qubitů s korekcí qLDPC pro významné výpočty.

Plány a výzvy

Navzdory těmto pokrokům zůstává cesta k praktickým kvantovým počítačům náročná. Metoda qLDPC například vyžaduje, aby byl každý qubit propojen s nejméně šesti dalšími. IBM plánuje zavést do návrhu čipu další vrstvu, která by usnadnila potřebné propojení.

Nejnovější kvantové počítače IBM, včetně počítačů Condor a Heron, jsou umístěny v Quantum System Two, infrastruktuře navržené pro udržení ultra nízkých teplot, které kvantové procesory vyžadují. To dokazuje závazek společnosti IBM být na špici v oblasti kvantových počítačových technologií.

Do budoucna IBM stanovila desetiletý plán pro kvantový výzkum s cílem dosáhnout do konce desetiletí praktických výpočtů, jako je simulace molekul katalyzátorů. Tento cíl se zdá být s každým technologickým pokrokem stále více na dosah.

Pod vedením Jerryho Chowa, ředitele pro kvantové systémy, realizuje IBM komplexní iniciativu, která zahrnuje nové čipy, počítače a rozhraní API. Cílem je zkonstruovat skutečně užitečný kvantový počítač.

Kvantové systémy IBM jsou k dispozici prostřednictvím cloudu a díky vytvoření systému System Two a podrobnému plánu společnost určuje definitivní cestu pro rozvoj kvantové výpočetní techniky.

Vzhledem k tomu, že IBM pokračuje ve zvyšování spolehlivosti qubitů a opravě chyb, je kvantová výpočetní technika na prahu transformace mnoha průmyslových odvětví díky svému ohromnému výpočetnímu výkonu. Příslibem pro budoucnost je synergie mezi kvantovými a klasickými počítači, které budou společně řešit některé z nejsložitějších výpočetních výzev, jimž svět čelí.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz