Hlavní obsah
Lidé a společnost

Musk odchází z Twitteru? Potřebuje najít někoho dostatečně „hloupého“, aby ho nahradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: pixabay.com

Elon Musk v úterý oznámil, že odstoupí z funkce generálního ředitele Twitteru, jakmile najde někoho dostatečně hloupého, aby ho nahradil.

Článek

„Měl bych odstoupit z funkce šéfa Twitteru?“ napsal Musk v neděli odpoledne na Twitteru. „Budu se řídit výsledky této ankety,“ dodal. V anketě hlasovalo více než 17,5 milionu lidí, přičemž 57,5 % hlasovalo pro jeho odstoupení. Musk na anketu navázal tweety, ve kterých varoval, že by si měli lidé dávat větší pozor na to, co si přejí, aby se jim to nesplnilo.

Muskovo úterní oznámení, že se chystá odstoupit z funkce generálního ředitele Twitteru, následovalo krátce po tom, co vyšlo najevo, že hledá někoho, kdo by ho v čele této sociálně-mediální společnosti nahradil. Hledání přitom probíhalo již před Muskovou anketou o tom, zda má odstoupit.

Muskovo vládnutí Twitteru se vyznačovalo chaosem a rozpory, tisíce zaměstnanců rezignovaly, byly propuštěny nebo propuštěny. Inzerenti od stránek odcházeli kvůli obavám z moderování obsahu a Musk zřejmě z rozmaru zaváděl nová pravidla, z nichž některá později zrušil. Od konce října, kdy Musk převzal platformu do svého vlastnictví, se dotazoval uživatelů na různé otázky týkající se chodu Twitteru, například obnovení účtu bývalého prezidenta Donalda Trumpa a navrácení aplikace pro sdílení videí Vine a výsledky i opakovaně akceptoval. Musk se jednoduše řídil mantrou „vox populi, vox dei“.

Žaloby, bojkot reklamy a nárůst nenávistných projevů

Musk, který neměl žádné předchozí zkušenosti s vedením sociálně-mediální platformy, prožil v čele Twitteru dramatické dva měsíce. Propustil zaměstnance, včetně bývalého generálního ředitele Paraga Agrawala, finančního ředitele Neda Segala a zaměstnanců, kteří ho kritizovali na Twitteru a na Slacku. V rámci drastických úsporných opatření propustil tisíce dalších pracovníků. Musk uvedl, že neměl jinou možnost než zrušit tolik pracovních míst, protože Twitter ztrácel 4 miliony dolarů denně.

V rámci úsporných opatření Twitteru Musk dokonce ukončil obědy zdarma – podle jeho slov stálo jedno jídlo více než 400 dolarů.

V souvislosti s utahováním opasků Musk vydal zaměstnancům ultimátum, v němž jim řekl, že musí být extrémně tvrdí a pracovat dlouhé hodiny s vysokou intenzitou, aby ve společnosti zůstali. Někteří bývalí zaměstnanci Twitteru podali na společnost žalobu, v níž ji obviňují z toho, že jim neposkytla slíbené odstupné a že propustila nespravedlivý podíl pracovnic.

Musk opakovaně slíbil, že bude na platformě podporovat svobodu projevu. Rozpustil však také Radu pro pravdu a bezpečnost Twitteru, která se snažila zabránit obtěžování na webu, a obnovil některé zablokované účty. Někteří uživatelé a aktivistické skupiny tvrdí, že od Muskova nástupu do funkce došlo na platformě k nárůstu nenávistných projevů.

V souvislosti s těmito obavami ohledně úpravy obsahu někteří z předních inzerentů Twitteru stáhli z platformy reklamy. Vzhledem k tomu, že Twitter historicky získává přibližně 90 % svých příjmů z reklam, by tak mohl vzrůst tlak na zavedení Muskovy přepracované služby předplatného Twitter Blue, která uživatelům účtuje 8 dolarů měsíčně za to, že u svého jména získají modrou značku a přístup k dalším funkcím webu.

Muskovo hledání nového generálního ředitele Twitteru přichází uprostřed kritiky a obav akcionářů Tesly a analytiků, že se příliš roztahuje. Musk je zároveň generálním ředitelem společnosti Tesla. Cena akcií společnosti se letos zatím propadla o 61 %.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz