Hlavní obsah
Aktuální dění

Nečekaný obrat Jevgenije Prigožina: Podivný pokus o převrat a jeho důsledky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://commons.wikimedia.org/ licence: CC-BY-SA-4.0

Válečný hřbitov Wagnerovy armády

Proč se wagnerovci vzdali? Nečekaný obrat Jevgenije Prigožina vzbuzuje mezi světovými politickými špičkami minimálně rozpaky.

Článek

V bouřlivý den plný stupňujícího se napětí Jevgenij Prigožin, vůdce žoldnéřské Wagnerovy armády šokoval svět tím, že otočil své postupující jednotky pouhých 200 kilometrů od Moskvy. Tento náhlý krok znamenal zásadní posun v sáze, která, jak se zdálo, rychle přerůstala v násilnou vzpouru proti ruskému vedení, v jejímž čele stál sám Prigožin.

Již dříve Prigožin prohlásil, že má v úmyslu „jít až do konce“ poté, co dovedl své jednotky přes hranice z Ukrajiny do Ruska, což vyvolalo obavy z ozbrojené vzpoury proti vojenskému vedení země. Wagnerovci byli rozmístěni na ulici poblíž velitelství Jižního vojenského okruhu ve městě Rostov na Donu. V reakci na potenciální hrozbu Moskva posílila bezpečnostní opatření, aby odvrátila obávaný puč.

Podivný pokus o převrat

Proč tedy Prigožin tuto bezprecedentní výzvu odvolal? Jedním z hlavních důvodů byla snaha vyhnout se „prolévání ruské krve“. V náhlém obratu nařídil svým žoldnéřům, aby se stáhli do svých polních táborů na Ukrajině. Tento nečekaný obrat přišel po 24hodinové vichřici poznamenané eskalací vojenského napětí a obavami z blížícího se převratu.

Prigožinovo obvinění ministra obrany Sergeje Šojgu a generála Valerije Gerasimova, předsedy ruského generálního štábu, ze závažných zločinů vyvolalo chaos. Postup wagnerovců vyvolal paniku, přičemž ruští civilisté i úředníci prosili vojáky Wagnerovy armády, aby se soustředili na Ukrajinu, vnímanou jako „skutečný nepřítel“.

Jaká je reakce ruského vedení a Putina?

Po překvapivém ústupu Jevgenije Prigožina se nyní všechny oči upírají na prezidenta Vladimira Putina. V sázce je více než kdy jindy, protože Putin je nucen zvládnout nejen domácí krizi, ale také kritickou zkoušku svého vůdcovství na mezinárodní scéně.

Putinova první reakce byla rychlá a strohá. V řadě ostře formulovaných projevů odsoudil akce wagnerovců a jejího vůdce Prigožina. Putin označil tyto akce za „kudlu do zad“ a slíbil tvrdou reakci pro ty, kdo připravují ozbrojenou vzpouru.

Nyní se teprve ukáže, jaký bude plný rozsah Putinovy reakce. Po obratu Prigožina a jeho bojovníků se Putin ocitl v nejisté pozici. Jako vůdce Ruska musí prokázat pevnou kontrolu situace, ale zároveň se vyhnout vyostření vnitřního napětí, které v něm doutná již několik měsíců.

Ruská vláda již zpřísnila bezpečnostní opatření v regionech, kde dříve působila Wagnerova armáda. Více než pouhá demonstrace síly však budou Putinovy kroky muset obnovit důvěru ruského lidu, která oslabila v důsledku této krize.

Mezinárodní reakce a důsledky

Na mezinárodní úrovni bude Putinova reakce pečlivě sledována. Konflikt vrátil ruskou válku na Ukrajině do centra pozornosti celého světa a světoví lídři nepochybně očekávají, zda Putinovy kroky situaci vyostří, nebo naopak deeskalují.

To, co se bude dít dál, by také mohlo změnit vztahy Ruska s jeho sousedy. Zásah Běloruska při vyjednávání o řešení krize ukázal nečekaný vliv tohoto malého souseda na ruské záležitosti. Tento vývoj pravděpodobně vyvolá diplomatické diskuse po celém světě.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko zprostředkoval dohodu, podle níž se Prigožin přestěhuje do Běloruska a nebude mu hrozit žádné trestní stíhání. Tato dohoda byla pro Prigožina, kterému předtím ruský prezident Vladimir Putin hrozil trestem po jeho otevřené vzpouře proti státu, vítanou úlevou. Wagnerovcům, kteří složili zbraně, byla na základě stejné dohody přislíbena amnestie. Kromě toho bude staženo obvinění proti Prigožinovi z podněcování „ozbrojené vzpoury“, což představuje dramatický závěr chaotické kapitoly současného Ruska.

Navzdory současnému příměří přetrvávají otázky ohledně dalšího Prigožinova jednání. Je nepravděpodobné, že by Prigožin, který v minulosti projevil působivou míru vlivu a vzdoru, jednoduše ustoupil do pozadí. Po jeho přesunu do Běloruska se očekává, že bude i nadále hrát významnou roli na širší geopolitické scéně.

Pravděpodobnost, že by se Prigožin pokusil o další vzpouru proti Rusku, se však zdá být malá. Tvrdé následky a celosvětová pozornost, které si jeho původní povstání vyžádalo, stejně jako potenciální důsledky dohody zprostředkované Lukašenkem, zřejmě přinesou období nižší aktivity vůdce Wagnerovy armády. Přesto zůstává Prigožinova budoucnost předmětem živého zájmu mezinárodních kruhů a jeho činy budou světoví představitelé a politici bedlivě sledovat a analyzovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz