Hlavní obsah
Prezidentské volby

Přímá volba prezidenta: Její výhody a nevýhody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Michał Józefaciuk / Wikimedia Commons, licence: CC-BY-SA-3.0-PL

Velmi často se skloňuje, zda bychom si měli prezidenta v parlamentní demokracii volit přímo. Pojďme se nad tímto problémem zamyslet a shrnout si výhody i nevýhody přímé volby.

Článek

Již 13. ledna nastane den D, otevřou se volební místnosti a my budeme mít možnost potřetí si vybrat prezidenta v přímé volbě. Nejenom díky počínání prezidenta Miloše Zemana v předchozích dvou volebních obdobích se však stále častěji skloňuje otázka, zda je přímá volba prezidenta zemi prospěšná či nikoliv. Tak jak to tedy je? Jak už to tak bývá, každá mince má dvě strany a ani v případě přímé volby prezidenta tomu není jinak.

Výhody přímé volby prezidenta:

Ve prospěch přímé volby prezidenta lze uvést několik argumentů. Ve stručnosti si uvedeme tři, na které by odpůrci přímé volby neměli zapomínat:

  • Systém přímé volby umožňuje jasný a demokratický proces, v němž mají lidé možnost přímo rozhodovat o tom, kdo povede jejich zemi. Dává každému občanovi možnost zúčastnit se volebního procesu a nechat svůj hlas započítat do výběru prezidenta. To by ideálně mělo zajistit, že má vůdce země mandát od občanů a je jim tím pádem i odpovědný.
  • Přímá volba může podpořit kandidáty, aby se zaměřili na zájmy a potřeby širokého okruhu voličů. V přímé volbě musí kandidáti oslovit různorodé skupiny voličů, aby mohli získat prezidentský úřad. To by mělo přinést to, že kandidáti zaujmou inkluzivnější přístup a budou se zabývat potřebami širokého spektra voličů. Naše zkušenost je ale doposud rovněž jiná.
  • Přímá volba prezidenta může také zajistit pocit národní jednoty a solidarity. Pokud se na volbě prezidenta podílí celá země, může to vytvořit pocit společného cíle a národní identity. Přímá volba, ač s tím zatím nemáme zkušenosti, může pomoci sjednotit občany a posílit pocit sounáležitosti a pospolitosti.

Nevýhody přímé volby prezidenta:

Proti přímé volbě prezidenta však lze uvést také několik argumentů, které její odpůrci naopak často zdůrazňují:

  • Přímá volba může vést k nedostatečnému zastoupení menšinových názorů. V přímé volbě získává prezidentský úřad kandidát, který obdrží v první kole nadpoloviční většinu hlasů, případně zvítězí v kole druhém. Do druhého kola přitom mohou postoupit kandidáti, kteří nereprezentují názory valné části elektorátu.
  • Systém přímé volby může vést také vést k tomu, že se kandidáti mohou soustředit na podbízení se určitým skupinám nebo regionům, aby získali hlasy, místo aby se zabývali potřebami a problémy země jako celku.
  • Systém přímých voleb může být náchylný k manipulaci nebo zásahům vnějších sil. V přímé volbě může kandidát získat prezidentský úřad pomocí taktik, jako je šíření fakenews, rozesílání řetězových emailů nebo prohlašováním nepravdivých či zavádějících výroků v médiích. Tento přístup může podkopat legitimitu voleb a vést k nedůvěře v demokratický proces.

Slovo závěrem

Celkově lze říci, že přímá volba prezidenta má sice některé výhody, ale existují i oprávněné obavy z jejích možných nevýhod. Stálo by za to zvážit alternativní systémy, které mohou některé z těchto problémů řešit, jako je návrat k nepřímé volbě v parlamentu. Na druhé straně má přímá volba prezidenta i výhody a představuje silný, demokratický způsob výběru vůdce země.

Obecně je dle mého názoru přímá volba vhodným způsobem volby hlavy státu, pokud se uchopí za správný konec, což jsme v předchozích dvou případech neviděli. Můžeme jen doufat, že se letos historie opakovat nebude.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz