Hlavní obsah

Proč si nemůžete dovolit ignorovat poslední růst indexu S&P 500?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Patrik Kudláček / DALL.E

Proč je index S&P 500 stále vaše zlatá vstupenka k bohatství? Nezalekněte se nezastavitelného vzestupu indexu S&P 500, který koketuje s hranicí 5 000 bodů.

Článek

Index S&P 500 zažívá neobyčejnou cestu, trhá rekordy a blíží se k psychologickému milníku 5 000 bodů. Páteční zavírací maximum 4 958,61 bodu symbolizuje nejen oživení akciového trhu, ale i býčí triumf nad ekonomickými otřesy minulosti.

Pro investory by přitom tento vzestup mohl znamenat spíše příležitost než signál k ústupu. Loňský pozoruhodný 24% nárůst tohoto indexu však nechal mnohé přemýšlet: „Je už pozdě začít investovat, nebo to nejlepší teprve přijde?“

Jak pracovat se současným rostoucím akciovým trhem?

Vzestup indexu S&P 500 do nových výšin není náhodný, ale svědčí o jeho odolnosti a potenciálu. Od dosažení dna v říjnu 2022 (3 583,07 bodu) zaznamenal index do dnešních dnů impozantní 38% nárůst. Taková výkonnost podtrhuje schopnost amerického trhu odrazit se ode dna díky optimismu investorů a solidním základním ukazatelům. Tato rally přitom není jen o číslech, ale o důvěře, kterou index v srdcích investorů vzbuzuje.

Stále přitom panuje vhodná doba začít do indexu S&P 500 investovat – třeba pravidelně a menší částky. Na rozdíl od opatrného postoje, který by někteří investoři mohli zaujmout při pohledu na index na jeho vrcholu, historická data naznačují, že investování na historických maximech zdaleka není bláznovství.

Dokonce i ti, kteří investovali na předchozích vrcholech, zaznamenali v následujícím desetiletí značné výnosy, přičemž průměrný roční výnos benchmarku amerického akciového trhu se od roku 1970 blíží 11 %. Tento poznatek nabízí přesvědčivý argument proti vyčkávání na „ideální“ vstupní bod.

Dynamika trhu a investiční strategie

Zatímco ukazatel RSI indikuje překoupenost trhu, což naznačuje možnou krátkodobou korekci, širší výhled zůstává býčí. Překonání rezistence týdenního kanálu a flirtování s hranicí 5 000 bodů naznačují další zisky, i když bych doporučoval opatrnost v souvislosti s možnými býčími pastmi a výše zmíněné pravidelné investování.

Investiční strategie by se zrátka měly zaměřit na dlouhodobý horizont a diverzifikovaný přístup. Jako rozumná investiční volba se tak jeví ETF kopírující svým složením právě celý index S&P 500, které jsou známé svými nízkými náklady a historickou výkonností. Tyto nástroje umožňují investorům svézt se na vlně celého indexu, místo aby se snažili vybírat jednotlivé vítězné akcie.

Slovo závěrem

Aktuální růst indexu S&P 500 není jen prchavým okamžikem, ale kapitolou v delším příběhu růstu a odolnosti.

Navzdory tomu, že se index blíží hranici 5 000 bodů, mají investoři všechny důvody dívat se na současný trh s optimismem, nikoliv s obavami. Klíč k uvolnění potenciálu trhu nespočívá v dokonalém načasování trhu, ale v důsledné účasti na trhu a zaměření na dlouhodobé zisky.

Index S&P 500 pokračuje ve svém pochodu vpřed a příležitost k tvorbě bohatství zůstává silná a vybízí i ty, kteří se ještě nerozhoupali, aby zvážili, zda do toho nejít. Poselství je jasné: trh na nikoho nečeká a čas jednat je právě teď.

Zdroje informací:

  • https://finance.yahoo.com/news/p-500-record-highs-why-134300566.html
  • https://bnnbreaking.com/finance-nav/sp-500-index-hits-new-high-nears-psychological-5000-mark/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz