Hlavní obsah
Lidé a společnost

TikTok: Zbraň hromadného intelektuálního ničení, kterou jsme si sami pozvali domů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: unsplash.com

TikTok se stal nejoblíbenější aplikací mladých, ale jaký má skutečně dopad na naši mysl? Tato „nevinná“ zábava může způsobit rozpad vaší schopnosti soustředění a bránit vám v hlubším myšlení.

Článek

Představte si, že do vašeho domu vkročí neznámý host. Neříká, odkud přišel, a v podstatě není jasné, jak se dostal dovnitř. Nezvaný host ale všude, kam se podíváte, nechává stopy. Způsobuje, že se vaše pozornost těžce rozmílá, že čím dál méně chápete, co je důležité a co ne. Není tento host náhodou TikTok? Pozvali jsme si ho do našich životů a jen nečinně sledujeme, jak rozleptává náš zdravý rozum.

TikTok, sociální síť, která v posledních letech prorazila bariéry státní cenzury, kulturních rozdílů a věkových hranic. S více než 1,5 miliardou aktivních uživatelů měsíčně po celém světě se TikTok stal jednou z nejstahovanějších aplikací všech dob, překonávající dokonce i některé zavedené giganty jako Facebook a Instagram.

Platforma, která stáhla miliardy uživatelů do svého světa závislosti, přičemž průměrný uživatel zde stráví více než 58 minut denně. Ale co nám TikTok skutečně přináší, když si odmyslíme roztomilá koťátka, tančící teenagery a nekonečné vtipy, které se stávají virálními?

Je to zbraň hromadného intelektuálního ničení, která nám brání se zamyslet a soustředit se na cokoliv hlubšího.

Generace bez schopnosti soustředit se

Největší obětí TikToku jsou děti. Generace vyrůstající s touto platformou nemá délku soustředění delší než patnáct sekund – přesně tolik, kolik TikTok doporučuje pro většinu videí. Kdy naposledy viděly něco skutečně dlouhého, co po nich vyžadovalo soustředění a logické myšlení? V minulosti nás zejména knihy držely v napětí a nutily naše mozky do práce. Teď je nahrazuje bezduchá nekonečná řada rychle se měnících obrazů.

TikTok má něco, co čínští inženýři perfektně zvládli – nekonečný scrolling. Jakékoli dítě, které už mělo příležitost aplikaci otevřít, se stane obětí této bezedné studny instantního uspokojení.

Studie ukazují, že nekonečné scrollování a neustálé podněty přispívají k rozptylování a snižování schopnosti udržet pozornost u mladších uživatelů. TikTok nenabízí prostor pro nudu, která je klíčová pro rozvoj kreativity a imaginace.

Jak uvádí studie z University of Central Lancashire, právě nuda poskytuje podmínky pro rozvoj inovativního myšlení a podporuje kreativní řešení problémů. Nuda stimuluje, ale TikTok – nikoli.

Svět, který se smršťuje na pár sekvencí

Rádi si připomínáme, jak významně umí technologie propojit lidi po celém světě, ale TikTok se zaměřuje na to, aby se naše vědomí zúžilo na pár epizod o několika desítkách sekund.

Proč máme ještě číst zevrubné texty a sledovat filmy s hlubokými myšlenkami, když nás může přilákat něco tak povrchního, barevného a návykového? TikTok je jako zrychlený bufet – chvilková radost, po které ovšem přichází dlouhodobý hlad.

Jakmile si zvykneme na ten povrchní únos pozornosti, vše ostatní začněme vnímat jako nudné a nezajímavé.

Jak moc nebezpečný je TikTok pro naši budoucnost?

TikTok může být nebezpečný nejen proto, že kazí soustředění, ale také proto, že nám do myslí vkládá čím dál větší povrchnost. Obsah, který sledujeme, má své algoritmické kouzlo, které nám poskytuje přesně to, co chceme.

Algoritmus TikToku se opírá o strojové učení, které analyzuje chování uživatelů a přizpůsobuje obsah tak, aby maximalizoval čas strávený na platformě.

Nás to ale nevede k novým myšlenkám - k rozšiřování obzorů. Je to život v komfortní bublině. Takový obsah naši mysl zbavuje schopnosti klást si otázky a zpochybňovat věci kolem nás.

Digitální návyk – otroctví nové doby

TikTok je návykový. Velmi návykový. Nejde přitom o to, že by lidé, kteří jej používají, byli bez disciplíny – je to spíše výsledek promyšleného designu aplikace. Každý prvek je sestaven tak, aby udržel pozornost uživatele co nejdéle.

TikTok je jako digitální verze automatu – krátké, rychlé, odměňující. Jak dlouho dokáže, abychom drželi svou mysl zapřaženou, když se před našimi oči objevují nové a nové stimuly?

Tento návyk nám úplně promění to, jak čteme, přemýšlíme a reagujeme. Pomalu před námi mizí čas na hluboké zamyšlení. TikTok je totiž víc než jen platforma – je to kultura zrychlených okamžiků, povrchní zábavy a nepřetržitého přílivu informací, který nás brzdí v tom, abychom se posunuli o něco hlouběji.

Videa na TikToku jsou sice pestrá, ale jejich forma nás učí, že každý tvůrčí obsah musí být krátký a okamžitě uchopitelný.

Kde je prostor pro složitější tvorbu? Pro rozvoj myšlenky, nápad? Jak dlouho budou umělci schopni tvořit hudbu, filmy, knihy, když budou vystaveni tlaku tvořit něco, co by diváka strhlo během pár vteřin? To vše povede ke zploštění kultury a intelektuální stagnaci.

Co dělat, aby nám TikTok nepřerostl přes hlavu

Je snadné poukazovat na TikTok jako viníka, ale je třeba si uvědomit, že viníkem jsme my sami – jsme to my, kdo ho dobrovolně zapíná a poskytuje mu čas, který by mohl být věnován něčemu smysluplnějšímu.

Naše pozornost je omezený – a poměrně cenný – zdroj. Místo toho, abychom ji nechávali pomalu užírat aplikací, která nám ve finále nic pozitivního nepřináší, měli bychom se pokusit přesměrovat svou pozornost jinam.

TikTok není nevinná hra, je to zbraň hromadného intelektuálního ničení. Co můžete udělat, abyste vy, nebo vaše děti, získali zpět kontrolu nad časem?

Můžete začít s jednoduchými kroky, jako je nastavení časového limitu pro používání TikToku nebo vyzkoušení aplikací na sledování času stráveného na telefonu. Každý malý krok může vést k velké změně v soustředění a kvalitě života.

Ač je těžké se závislosti na takovýchch aplikacích zbavit, stojí za to se zamyslet nad tím, co skutečně chceme pro sebe a své potomky – povrchní momenty nebo hlubší smysl a soustředění?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz