Hlavní obsah
Finance

Uvažujete o nákupu diamantové šperku pro svou drahou polovičku? Jak koupit diamant za zlomek ceny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL·E 3

Představte si diamant za zlomek ceny, ale se stejnou krásou a kvalitou. Pouhým okem nerozeznáte rozdíl, ale vaše peněženka určitě ano. Laboratorně pěstované diamanty otevírají novou éru luxusu.

Článek

Pánové, seznamte se novým nejlepším přítelem vašich drahých poloviček: Laboratorně pěstovanými diamanty (lab-grown diamonds - LGD). Pouhým okem jsou LGD téměř identické s přírodními. Až na to, že stojí zlomek ceny přírodních diamatů, dají se vyrobit za poměrně krátkou dobu a jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Jsou laboratorně pěstované diamaty skutečné?

Podle Mezinárodní společnosti pro drahokamy jsou LGD považovány za pravé drahokamy. Chemicky, fyzikálně i opticky jsou laboratorně pěstované diamanty identické s přírodními. Jsou to skutečné diamanty se stejnou krystalickou strukturou a krásným třpytem jako přírodní diamanty. Laboratorně pěstované diamanty mají také stejnou proslulou Mohsovu tvrdost 10. Jsou stejně odolné jako přírodní diamanty, ale jsou o něco šetrnější k vaší peněžence.

Poznáte rozdíl mezi laboratorně vyrobeným a přírodním diamantem?

Na první pohled není možné rozeznat laboratorně vyrobený diamant od přírodního. Existují však dva drobné detaily, podle kterých lze laboratorně pěstovaný diamant od přírodního odlišit:

  • Pomocí lupy můžete najít drobný laserový nápis na rundistě - nejširší části diamantu, která tvoří jeho obrys při pohledu shora. Mnoho laboratorně vyrobených diamantů má nápis, který je identifikuje jako laboratorně vyrobené.
  • Diamanty mohou mít na rundistě také sériové číslo a názvem laboratoře. Pokud přejdete na webové stránky laboratoře, můžete toto číslo zadat a získat zprávu, která vám řekne, zda je kámen vytěžený nebo vypěstovaný v laboratoři, spolu se spoustou dalších informací.

Zkušený klenotník tak rozdíl rozpozná, běžným okem laika však jsou oba tyto detaily nepostřehnutelné.

Jak se vyrábí laboratorně pěstované diamanty?

Diamanty šperkařské kvality mohou vzniknout dvěma procesy: HPHT a CVD.

HPHT je zkratka pro vysoký tlak/vysokou teplotu. Tento proces napodobuje způsob, jakým diamanty rostou v přírodě, a to vystavením uhlíku vysokým teplotám a jeho stlačením. Tato nákladná metoda vyžaduje velké množství energie.

CVD je zkratka pro chemickou depozici z par. Při tomto procesu se do komory se „zárodečným krystalem“ umístí směs vodíku a metanu. Obvykle se komora zahřívá mikrovlnným výkonem na vysokou teplotu, která excituje plyn a diamant roste na zárodečném krystalu. Metoda CVD je levnější než HPHT a v posledních letech se stala běžnější, protože nové technologie umožnily získat diamanty vyšší kvality.

A jejich popularita v posledních letech rychle roste – díky zájmu mladších generací a měnícímu se vnímání laboratorně pěstovaných diamantů:

  • Od roku 2018 se podíl syntetických diamantů na trhu zvýšil z 3,5 % na předpokládaných 16,5 % v roce 2023, uvádí diamantový analytik Paul Zimnisky.
  • V roce 2022 pak vzrostl meziroční prodej šperků z LGD o 38 % - přičemž letošní prodej již v srpnu překonal prodej z předchozího roku a nadále ubírá z prodejů přírodních diamantů.
  • Dva roky po uvedení své první kolekce z laboratorně pěstovaných diamantů pak uvádínejvětší světový prodejce šperků Pandora na trh další LGD produkty ve výrazně rozšířené nabídce.

Ceny diamantů v současnosti výrazně klesají

Pro výrobce dodávající maloobchodníkům se silná poptávka ne vždy promítá do rostoucích zisků. Levnější indičtí výrobci LGD, kteří brousí a leští asi 90 % světové nabídky, zaplavili trh a srazili ceny jak laboratorně pěstovaných, tak těžených diamantů:

  • Mezi lety 2016 a 2023 klesly ceny LGD o více než 70 % z 5 tisíc dolarů na 1,4 tisíce dolarů za jednokarátový diamant.
  • Za poslední rok pak klesly ceny jednokarátových přírodních diamantů o 26 % z 5,5 na 4 tisíce dolarů.

S žádostí o ruku možná ještě počkejte

Jedním z nejzřetelnějších znaků toho, jak se prosazují laboratorně pěstované diamanty, je jejich podíl na vývozu diamantů z Indie. V červnu tvořily laboratorně pěstované diamanty přibližně 9 % vývozu diamantů z této země, zatímco před pěti lety to bylo asi 1 %.

Laboratorně pěstované diamanty tak v současné době snižují poptávku po přírodních kamenech, trpí tím však i toto začínající odvětví - cena syntetických diamantů klesla výrazně strměji než cena přírodních kamenů a prodávají se s větší slevou než kdykoli předtím.

Zhruba před pěti lety se laboratorně pěstované drahokamy prodávaly se zhruba 20% slevou oproti přírodním diamantům, ale ta se nyní vyšplhala na zhruba 80 %, protože náklady na jejich výrobu klesají a prodejci je prosazují za stále nižší ceny. Jen v letošním roce klesla cena leštěných kamenů na velkoobchodním trhu o více než polovinu. Špatná zpráva pro výrobce a prodejce se však rovná dobré zprávě pro spotřebitele.

Společnost De Beers – jeden z vedoucích prodejců přírodních diamantů - začala v roce 2018 prodávat své vlastní laboratorně pěstované diamanty s výraznou slevou oproti běžné ceně ve snaze odlišit obě kategorie. Společnost však očekává, že ceny laboratorně pěstovaných diamantů budou i nadále klesat, což vnímá jako tsunami další nabídky přicházející na trh. To by mělo vytvořit ještě větší rozdíl v cenách přírodních diamantů a laboratorně pěstovaných diamantů.

Pokud byste tak chtěli koupit své drahé polovičce zásnubní prsten z diamantu – třeba právě toho laboratorně vypěstovaného, skutečně se vyplatí zatím ještě vyčkat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz