Hlavní obsah
Seberozvoj

Vědecky ověřená dechová cvičení, která vám pomohou se stresem i schopností se soustředit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

Ovládněte svůj dech, abyste zvítězili nad stresem. Prozkoumejte vědecky podložené techniky, které vám přinesou soustředěnou a klidnou mysl.

Článek

Moderní člověk se bezpochyby potýká s řadou stresorů. Ty nás mohou uvrhnout do stavů úzkosti, pocitu ochromení a občas i paniky. Uprostřed takového emočního zmatku může být lékem nevědomý úkon, který provádíme tisíckrát denně – dýchání.

Strategickým nástrojem v boji s narůstajícím stresem a úzkostí se může stát nejen běžné, reflexivní dýchání, ale i vědomé, kontrolované dýchání.

V tomto článku se seznámíme se silou cíleného dýchání a s tím, proč slouží jako protilátka proti tlaku moderního života. Odhalíme, jak mohou různá dechová cvičení pomoci v boji proti úzkosti a stresu.

Prozkoumáme vědecké poznatky o těchto dechových cvičeních, zaměříme se na jejich účinnost a mechanismy, díky nimž fungují. Navíc se dozvíte, jak tato dechová cvičení správně provádět. Získáte tak praktický návod, díky kterému získáte kontrolu nad svým emočním stavem.

Využijte sílu svého dechu k dosažení duševní čistoty a klidu uprostřed bouře moderního života.

Proč jsou dechová cvičení účinná?

Abyste skutečně pochopili účinnost dechových cvičení, musíte pochopit, jak úzce souvisí váš dech s autonomním nervovým systémem, konkrétně s klíčovou rolí bloudivého nervu. Bloudivý nerv je klikatící se síť v našem systému a hraje nedílnou roli v řízení srdeční frekvence, trávicího traktu a především našeho dýchání.

Když se potýkáte s úzkostí a stresem, vaše fyziologické reakce na tyto emoční stavy mohou nepříznivě ovlivnit dýchání. Výsledkem je mělké a zrychlené dýchání, které paradoxně může ještě více prohloubit vaše pocity napětí a vytvořit tak začarovaný kruh, který potenciálně zvyšuje hladinu stresu.

Krása našeho těla však spočívá v jeho přirozené přizpůsobivosti. Když využijete sílu vědomé kontroly nad svým dechem, můžete účinně manipulovat s vašimi fyziologickými reakcemi na stres. Cvičením regulovaného, hlubšího dýchání můžete zapojit parasympatický nervový systém – systém „odpočinku a trávení“ – který působí proti stresové reakci sympatického nervového systému a vyvolává relaxační reakci.

Dechová cvičení slouží jako most mezi vědomými a nevědomými aspekty naší fyziologie. Díky těmto cvičením můžete dosáhnout stavu klidu, vyrovnat stresovou reakci a vypěstovat si větší pocit kontroly nad svým emočním stavem. Tím, že budete trénovat své tělo na určitý způsob dýchání, naprogramujete svůj nervový systém tak, aby aktivoval své relaxační mechanismy, a zmírnil tak pocity úzkosti a stresu. Tato cvičení nejsou jen formou relaxace, ale spíše hlubokou technikou seberegulace, což je v chaotické realitě moderního života klíčová dovednost.

4-7-8 Dýchání a dlouhé výdechy: Vydechování stresu

I když se může zdát, že hluboký nádech je instinktivní způsob, jak se uklidnit, někdy může způsobit hyperventilaci, která snižuje množství krve bohaté na kyslík proudící do našeho mozku. Proto je klíčové soustředit se na výdech. Tuto filozofii ztělesňuje dechová technika 4-7-8, kterou vyvinul Dr. Andrew Weil, neboť prodlužuje výdech. Funguje takto:

  • Zavřete oči a nadechněte se nosem na počet čtyř
  • Zadržte dech a počítejte do sedmi
  • Úplně vydechněte ústy a při výdechu počítejte do osmi
  • Tím je dokončen jeden nádech. Cyklus opakujte ještě třikrát, celkem tedy čtyři nádechy

Dr. Weil doporučuje používat tuto techniku alespoň dvakrát denně nebo vždy, když cítíte, že se hladina stresu plíživě zvyšuje. Její krása spočívá v jednoduchosti – můžete ji provádět kdekoli a kdykoli, bez jakéhokoli vybavení.

Brániční dýchání: Využití vestavěného prostředku na snížení stresu ve vašem těle

Na rozdíl od mělkého hrudního dýchání, které může stres vyvolat, brániční nebo břišní dýchání podporuje plnou výměnu kyslíku, zpomaluje srdeční tep a stabilizuje krevní tlak.

Jak provádět brániční dýchání:

  • Pohodlně se posaďte, jednu ruku položte na hrudník a druhou na břicho
  • Pomalu a zhluboka se nadechněte nosem a dbejte na to, aby se bránice nafoukla dostatečným množstvím vzduchu a vytvořila v plicích napětí
  • Pomalu vydechujte ústy
  • Snažte se tento postup praktikovat 5-10 minut denně

Důsledné praktikování bráničního dýchání může v těle vyvolat relaxační reakci a posunout rovnováhu z reakce bojuj nebo uteč do klidnějšího stavu.

Krabicové dýchání: Čtyřdílný nádech

Krabicové dýchání neboli box breathing je technika vědomého dýchání, jejíž kořeny sahají do vojenské praxe. V americké armádě se skutečně používá a propaguje pro své zklidňující a soustředěné účinky, zejména proto, že pomáhá vojákům udržet si klid v situacích, kdy jsou vystaveni velkému stresu. Jeho použití a účinnost však sahají daleko za bitevní pole.

Samotná technika je elegantně jednoduchá. Snadno zapamatovatelná sekvence zahrnuje:

  • Nádech na počet čtyř
  • Zadržení dechu na stejný počet
  • Výdech na počet čtyř
  • Poté opět zadržení dechu na stejnou dobu

Tento cyklus, prováděný v plynulém a rovnoměrném rytmu, tvoří jeden „box“. Tento postup se pak několikrát opakuje a vytváří řetězec „boxů“ nebo dechových cyklů.

Účinnost krabicového dýchání spočívá v jeho přímém vlivu na naši fyziologii. Zpomalením dechu se při této technice odpovídajícím způsobem sníží tepová frekvence, což vede k celkovému pocitu klidu a uvolnění. Podporuje také vědomé uvědomování si svého dýchání, čímž napomáhá snižovat hladinu stresu soustředěním mysli a eliminací rozptýlení.

Kromě těchto bezprostředních výhod posiluje krabicové dýchání také naši schopnost soustředit se. Metodické počítání a soustředění na kontrolu dechu umožňuje kognitivní oddech od stresorů, soustředí naši mysl na přítomný okamžik a zvyšuje naši schopnost soustředění. Box breathing tak slouží jako účinný nástroj jak při řešení situací pod vysokým tlakem, tak při každodenním zvládání stresu.

Dlouhé výdechy: V jednoduchosti je síla

Technika dlouhých výdechů je jednoduchá, ale účinná metoda zvládání stresu a relaxace, která využívá sílu dechu. Funguje na principu, že prodloužení výdechové fáze dýchání může aktivovat parasympatický nervový systém našeho těla, který je zodpovědný za zklidnění těla a mysli.

Postup pro realizaci této techniky v praxi je jednoduchý:

  • Začněte tím, že se zhluboka a pohodlně nadechnete
  • Spočítejte si délku nádechu a poté prodlužte výdech na dvojnásobek

Nadechujete-li se například po dobu 3 sekund, měl by váš výdech trvat 6 sekund. Pokud se vám to zdá příliš obtížné, nebojte se – snažte se pouze o delší výdech než nádech.

Krása dlouhých výdechů spočívá v tom, že je můžete provádět kdekoli a kdykoli, když se cítíte vystresovaní nebo úzkostní. Je to jednoduchý nástroj, který vám pomůže zpomalit srdeční tep, snížit krevní tlak a vnést do dne pocit klidu.

Slovo závěrem

Nezapomeňte, že tyto techniky nejsou určeny pouze pro chvíle akutního stresu. Jejich začleněním do každodenní rutiny si můžete časem vypěstovat odolnost a podpořit tak stav uvolnění a duševní čistoty, který prostoupí celým vaším životem. Začněte v malém, jen s několika minutami denně, a postupně je rozšiřujte podle toho, jak se vám budou tyto praktiky osvědčovat.

Hlavně se nenechte odradit, pokud tyto techniky nepůsobí zázračně okamžitě. Zvládání stresu je dlouhodobá cesta. Nejdůležitější je zkoušet jednotlivé strategie tak dlouho, dokud nenajdete tu, která vám nejlépe vyhovuje. Zmíněné dechové techniky ovšem prokazatelně zlepšují soustředění a emocionální pohodu. Využijte tak sílu svého dechu a objevte své klidnější a soustředěnější já.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz