Hlavní obsah
Lidé a společnost

Velký útěk, který změnil běh dějin: Jak Albert Einstein utekl před nacistickým pronásledováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / Public Domain

Albert Einstein během přednášky ve Vídni v roce 1921

Jak se podařilo světoznámému fyzikovi uniknout nacistickému zajetí a změnit běh dějin?

Článek

Historie zná příběhy o odvážných útěcích za svobodu. Útěk Alberta Einsteina z nacistického Německa v roce 1933 je jedním z takových strhujících příběhů, a to nejen kvůli dramatičnosti, ale i kvůli jeho hlubokému dopadu na svět.

Einsteinova výjimečnost jako fyzika byla nezpochybnitelná. V roce 1905 publikoval speciální a v roce 1915 obecnou teorii relativity, které otřásly základy fyziky. Nobelovu cenu za fyziku však získal až v roce 1921 - a to za objasnění fotoelektrického jevu. V nacistickém Německu se však jeho židovský původ a sláva staly nebezpečnou kombinací. Nacisté Einsteinovy práce označovali za „židovskou fyziku“ a snažili se nejen jeho osobně, ale i jeho teorie zdiskreditovat.

Rozhodnutí odejít

Pronásledování dosáhlo vrcholu, když se v lednu 1933 dostal k moci Adolf Hitler. Einstein v té době pobýval v Kalifornii, kde pracoval na Kalifornském technologickém institutu. Nacisté, kteří ho bedlivě sledovali, vyplenili jeho chatu v Caputhu a zabavili jeho plachetnici. Bylo jasné, že Německo už pro něj není bezpečné.

Rozhodnutí odejít nebylo okamžité. Einstein zpočátku váhal a zvažoval situaci s hlubokým pocitem odpovědnosti vůči svým kolegům akademikům a německému lidu. Ale jak se situace zhoršovala, židovští profesoři byli vyháněni ze svých pozic a nacisté stále více ovládali německý národ, Einstein si uvědomil, že zůstat by bylo nejen nebezpečné, ale také by to znamenalo tichý souhlas s režimem.

Tento krok byl strategický a dobře načasovaný. Einstein se zřekl německého občanství a spolu se svou ženou Elsou se vydal na cestu do Evropy se zastávkami v Belgii a Velké Británii. Svět sledoval, jak fyzik, který kdysi přednášel v zaplněných berlínských posluchárnách, nyní vystupuje jako symbol intelektuálního exodu z nacistického útlaku.

Einsteinův útěk nebyl jen útěkem před pronásledováním, ale morálním postojem proti tyranii. Útočiště našel ve Spojených státech, kde přijal místo na nově založeném Institutu pro pokročilá studia v Princetonu ve státě New Jersey. Z tohoto bezpečného útočiště pokračoval ve své práci a stal se ještě hlasitějším zastáncem míru a občanských práv.

Einsteinův útěk z Německa doslova změnil běh dějin

Einsteinův vliv se neomezoval pouze na oblast vědy, ale zasahoval i do politické sféry. Využil svého věhlasu ke kampani za záchranu dalších židovských vědců, což následně vedlo k založení Nouzového výboru na pomoc vysídleným zahraničním vědcům. Tento výbor pomohl mnoha intelektuálům uprchnout z nacistické Evropy a přispěl k vědecké zdatnosti Západu během druhé světové války i po ní.

Důsledky Einsteinova útěku doslova změnily běh dějin. Kdyby zůstal v Německu, lze předpokládat, že by ho nacisté mohli zadržet a historie by se psala zcela jinak. Jeho přítomnost v Americe během válečných let byla významná. Ačkoli byl Einstein v jádru pacifista, měl zásadní vliv na rozhodnutí Spojených států zkoumat atomovou energiia napsal dopis prezidentu Franklinu D. Rooseveltovi, který vedl k projektu Manhattan.

Einsteinův útěk z nacistického Německa je svědectvím o odolnosti lidského ducha proti utlačovatelským silám. Je to příběh, který podtrhuje hodnotu intelektuální svobody. Jeho útěk mu nejen zachránil život, ale také zachoval jeho odkaz a umožnil mu přispět k úsilí lidstva o poznání, mír a porozumění.

Při přemýšlení o Einsteinově velkém útěku se nelze ubránit úvahám o tom, co by bylo, kdyby. Co kdyby byl Einstein zajat? Co kdyby se mu nepodařilo ovlivnit spojenecké mocnosti? Tyto otázky podtrhují zásadní význam individuálních rozhodnutí uprostřed dějinného zmatku.

Odkaz Einsteinova útěku je připomínkou trvalé síly lidského intelektu a morální odvahy. Slouží jako inspirace pro všechny, kdo si váží svobody a snaží se něco změnit ve světě, kde se příliš často objevuje strašidlo pronásledování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz