Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vládo, probuď se! 7 (ne)populárních kroků, které mohou zachránit český státní rozpočet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Aktuální stav českého státního rozpočtu můžeme charakterizovat jedním slovem – napjatý. Co však může vláda za současné situace udělat pro jeho zlepšení?

Článek

Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci května 2023 deficitem ve výši 271,4 miliard korun. Nejenže je tento schodek velký, ale je také rekordní – je to nejhlubší rozpočtový deficit za prvních pět měsíců roku od vzniku České republiky.

Tento stav lze připsat různým faktorům. Mezi hlavní přispěvatele patří nárůst sociálních dávek, pomoc občanům a firmám s vysokými cenami energií, obsluha státního dluhu navýšená výplatou úrokových výnosů z protiinflačních státních dluhopisů a vyšší investice. Zároveň zatím daňové inkaso nepokrývá zvýšené požadavky na výdaje státu.

Aktuální hospodářský vývoj země, který zaznamenal v prvním čtvrtletí roku 2023 meziroční pokles HDP o 0,4 procenta, také nepřispívá k rozpočtové stabilizaci.

Navíc se objevují obavy o snižování rozpočtu na vzdělávání a vědu v letech 2024 až 2026, které by mohlo snížit konkurenceschopnost univerzit a vědeckých pracovišť a prohloubit personální nestabilitu.

Na druhou stranu se blížíme do druhé poloviny roku, kdy se očekávají první příjmy z windfall tax, dividenda od ČEZ či peníze z evropských fondů, které by mohly pomoci zpomalit prohlubování schodku. To však zdaleka nebude stačit. Jak tedy tento problém řešit?

Nabízí se následující kroky:

  1. Omezit výdaje: Vláda musí podniknout úsporná opatření, aby omezila růst deficitu. Jedním z možných způsobů je snížení provozních nákladů státu. Současně je důležité zabránit výraznému zásahu do oblastí, které jsou klíčové pro budoucí prosperitu země, jako je infrastruktura. Česká vláda by měla pečlivě provést revizi státních výdajů a identifikovat oblasti, kde jsou možné úspory. Prioritizace investic a dalších výdajů by měla být v souladu s dlouhodobými cíli země a hospodářským růstem.
  2. Optimalizovat využití dotací: Finanční zdroje z dotací, jako jsou ty, které jsou poskytovány na opatření v oblasti ochrany životního prostředí, by měly být efektivně využity. To znamená, že by měly být věnovány na projekty, které přinášejí největší přínos a nabízí nejlepší návratnost investice.
  3. Zlepšit daňové výběry: Růst daňového inkasa je pro pokrytí zvýšených výdajů státu zásadní. Toto opatření by však mělo být provedeno opatrně, aby nepřiměřeně nezatížilo občany ani podniky a nezpomalilo ekonomický růst.
  4. Podpořit ekonomický růst: Zvýšení ekonomické aktivity vede přirozeně k vyšším daňovým příjmům. Důležitou součástí udržitelného růstu je podpora soukromých investic. Vláda by měla přijmout opatření, která podněcují investice do výzkumu a vývoje, technologií a infrastruktury.
  5. Revize státní správy: Efektivita státní správy by měla být zvýšena optimalizací procesů, snížením provozních nákladů a přehodnocením platové politiky.
  6. Maximalizace využití EU fondů: Česká republika má přístup k velkému množství financí z Evropské unie. Vláda by měla usilovat o maximalizaci využití těchto prostředků a optimalizovat procesy pro jejich čerpání.
  7. Strukturální reformy: Česká republika by měla usilovat o strukturální reformy, které podporují udržitelný ekonomický růst – reformy ve vzdělání, zdravotnictví, důchodovém systému a dalších oblastech.

Dodatečné úspory v rozpočtu však budou omezené a je nepravděpodobné, že by bylo možné dodržet naplánovaný schodek státního rozpočtu 295 miliard korun. Z toho vyplývá, že jakékoli řešení bude muset zahrnovat kombinaci opatření pro snížení výdajů a zvýšení příjmů.

Za předpokladu, že cílem je vyřešit kritický stav státního rozpočtu bez ohledu na sociální a politické důsledky (věřte, že pravicový volič by je pochopil a ten z druhého břehu bude kritizovat jakékoliv opatření), mělo by být zváženo opatření, jako je další zvýšení daní, přestože to může mít negativní dopad na ekonomiku a může být politicky neoblíbené.

Z dlouhodobého hlediska by však Česká republika měla usilovat o strukturální reformy, které by podpořily udržitelný ekonomický růst.

Slovo závěrem

Český státní rozpočet se nachází v těžké situaci, kterou je třeba řešit rychle a efektivně. Pro vládu situace představuje výzvu – musí hledat způsoby, jak vyřešit rostoucí deficit a současně pokrýt stále rostoucí výdaje.

Budoucí kroky, jako je zajištění úspor, implementace nových daňových příjmů a další zdroje financování, však budou klíčové pro zajištění finanční stability a pro podporu hospodářského růstu. Jestliže vláda dokáže úspěšně provést reformy a využít příležitostí, jako jsou fondy EU a nové daňové příjmy, nakonec by mohlo dojít ke zlepšení neutěšeného stavu státního rozpočtu a podpoření hospodářské stability země.

Nezapomínejme však. Zároveň je důležité udržet investice do klíčových oblastí jako vzdělávání a věda, které jsou základem pro dlouhodobý růst a konkurenceschopnost České republiky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz