Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Zkuste tento jednoduchý trik a šéf vás nebude nikdy moci propustit!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Objevte jednoduchý trik, jak se stát „nevyhoditelným“ zaměstnancem. Stačí si odpovědět na jednu zásadní otázku. Proč jsou zaměstnanci propouštěni?

Článek

Orientace v profesním prostředí se podobá řízení lodi na rozbouřeném moři. Vlny nepředvídatelnosti narážejí na loď představující vaši kariéru. Jsou případy, kdy stojíte na palubě, opíráte se o vítr změn a cítíte se ve své pozici pohodlně, sebejistě a bezpečně. Hledíte na obzor a jste si jisti, že jste přesně tam, kde máte být.

Jsou však i chvíle, kdy se zvedne vítr a vlny začnou bouřit. Najednou se přistihnete, že se obáváte o svou stabilitu a srdce vám buší úzkostí, že vaše postavení v zaměstnání nemusí být tak jisté, jak jste si kdysi mysleli.

Život v takovém neustálém napětí může být stresující, ale co kdyby existoval způsob, jak se v těchto vodách pohybovat bezpečněji? Co kdyby existoval jednoduchý trik, který by vaši kariérní loď opevnil proti těm nejbouřlivějším vlnám a učinil vás prakticky "nevyhoditelnými"?

Dnes se vydáme na cestu po neprobádaných územích. Posvítíme si na praktiky a návyky, které činí zaměstnance neocenitelnými, a ukážeme si, jak můžete tuto jednoduchou, ale účinnou strategii zavést do svého profesního života. Tento trik nejen stabilizuje vaši kariérní loď, ale vybaví vás potřebnými nástroji, abyste mohli sebevědomě proplout jakoukoli bouří, která se vám postaví do cesty.

Proč zaměstnanci dostávají výpověď?

Nejdříve je nezbytné se zamyslet nad tím, které důvody mohou vést k ukončení pracovního poměru. Stejně jako ledovec se pod povrchem skrývá mnoho věcí, které nejsou hned vidět. Na jedné straně existují důvody, které leží zcela mimo vaši sféru vlivu – situace, které nemůžete ovlivnit, podobně jako přírodní síly země.

Jedním z takových scénářů je snižování počtu zaměstnanců společnosti, strategický krok, který je často nutný v důsledku ekonomického poklesu, reorganizace, fúze nebo akvizice. Tyto okolnosti mohou vést ke ztrátě zaměstnání bez ohledu na váš výkon nebo nasazení a zanechávají ve vás pocit bezmoci.

Na druhé straně spektra jsou však faktory, které jsou pod vaší kontrolou. Jedná se o problémy, které přímo vyplývají z vašeho pracovního výkonu, chování nebo přístupu. Možná, že trvale nedosahujete vytyčených cílů a nejste schopni splnit očekávání, která na vás vaše role klade. Nebo jste se možná těžko přizpůsobovali změnám, projevovali jste odpor při zavádění nových technologií, procesů nebo postupů.

Možná je zpochybňována i vaše spolehlivost. Chodíte často pozdě, nestíháte termíny nebo jste nemocní častěji než ostatní? Pokud ano, je to signál, že si nevážíte své práce ani času svých kolegů. Pak je tu rušivé chování – cokoli od vyvolávání mezilidských konfliktů až po nedodržování firemních zásad – které může negativně ovlivnit harmonii a produktivitu pracoviště.

Pochopení těchto příčin není pouhým cvičením v informovanosti - je to zásadní první krok ke zvýšení vaší „nepropustitelnosti“. Víte-li, co může vést k výpovědi, můžete efektivněji procházet svou profesní cestou a preventivně řešit všechny problémy, které by mohly potenciálně ohrozit vaši pracovní kariéru.

Odhalení jednoduchého triku: Překonávání očekávání a přidaná hodnota

Nyní se dostáváme k jádru věci – k jednoduchému triku, který by mohl ukotvit vaše místo v organizaci a učinit vás prakticky „nevyhoditelnými“. Zajímavé je, že se nejedná o složitou strategii ani o tajnou informaci, kterou by znalo jen pár lidí. Jde o překonávání očekávání.

Je však nutné si uvědomit, že překonávání očekávání neznamená pouze usilovnější práci, hodiny navíc nebo dokonce obětování rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem na oltář produktivity. Místo toho jde o přístup, který zajišťuje, že přidáváte vašemu zaměstnavateli hodnotu nad rámec své přidělené role a povinností.

Tento trik spočívá v tom, že se podíváte dál než jen na všední úkoly uvedené v popisu vaší práce a aktivně hledáte způsoby, jak zlepšit procesy, zvýšit efektivitu nebo vyřešit problémy. Jde o to prokázat úroveň nasazení, která přesahuje průměr a podtrhuje vaši hodnotu a přínos pro firmu.

Být „nepropustitelným“ zaměstnancem přesahuje oblast pouhého dosažení nebo překonání stanovených cílů. Jde o využití širší perspektivy, která zahrnuje iniciativu a projevování vůdčích vlastností, i když nejste ve vedoucí funkci. Může jít o tak jednoduchou věc, jako je identifikace přetrvávajícího problému v rámci procesů vaší společnosti, kterým se nikdo nezabýval. Ale nezůstávejte jen u toho – navrhněte také řešení.

Tím projevíte dvojí hodnotu: Nejenže si všimnete problému, ale nabídnete i východisko, čímž podtrhnete svou schopnost řešit problémy. Aktivní snahou o zlepšení organizace pak prokazujete, že nejste zaměření pouze na svůj osobní úspěch, ale usilujete o širší úspěch své společnosti, a to je vlastnost, které si zaměstnavatelé velmi cení.

Překonáváním očekávání si tak vybudujete pověst nepostradatelného člena týmu, což upevní vaši pozici v organizaci.

Jak překonávat očekávání zaměstnavatele v praxi?

Jak tedy můžete tento jednoduchý trik překonávání očekávání efektivně implementovat do svého profesního života? Tento proces může být jednodušší, než si myslíte. Začíná stanovením osobních cílů, které jsou v souladu s hlavními cíli vaší společnosti. Místo toho, abyste své povinnosti vnímali jako seznam úkolů, které je třeba odškrtnout, vnímejte je jako příležitosti, jak přispět k úspěchu organizace. Jde o to, abyste si osvojili způsob myšlení, kdy se budete důsledně snažit přidávat podniku hodnotu prostřednictvím své role.

Tento přístup zahrnuje důslednost, která je jedním z klíčových faktorů pro upevnění vašeho místa v každé organizaci. Snažte se pravidelně odvádět kvalitní práci. Buďte zaměstnancem, který se nespokojí s pouhým splněním očekávání, ale důsledně se je snaží překonávat. Vypěstujte si návyk nabízet inovativní nápady, posouvat hranice možného a projevovat ochotu převzít více odpovědnosti.

Cesta k tomu, abyste se stali „nepropustitelnými“, však nespočívá jen ve vašem pracovním výkonu, ale také v tom, jak dobře komunikujete a jak se dokážete zapojit do komunikace s ostatními na pracovišti. Snažte se navázat smysluplný kontakt s kolegy a nadřízenými. Sdílejte své myšlenky a nápady, žádejte o zpětnou vazbu a buďte otevření návrhům. Ukažte kolegům, že jste týmový hráč, který je vždy připraven přiložit ruku k dílu nebo se podělit o své odborné znalosti.

Vaším cílem by nemělo být pouze překonávat ostatní. Jde o to pozitivně přispět ke kultuře a dynamice vašeho pracoviště. Tím, že budete podporovat pozitivní pracovní prostředí a pomáhat svému týmu k úspěchu, získáte pozici neocenitelného přínosu pro svou společnost.

Slovo závěrem:

Stát se „nevyhoditelným“ zaměstnance není otázkou jednorázové akce – jedná se o nepřetržitý proces. Sledujte trendy v oboru, rozšiřujte svůj arzenál dovedností a zůstaňte flexibilní. Trh práce a normy na pracovišti se neustále vyvíjejí a vaše schopnost přizpůsobit se vás učiní neocenitelnými.

Dalším důležitým aspektem je budování a udržování pozitivních vztahů na pracovišti. Navazování kontaktů není přínosné pouze při hledání zaměstnání – je stejně důležité pro zajištění jistoty zaměstnání. Čím pevnější budou vaše vztahy s kolegy a nadřízenými, tím větší je pravděpodobnost, že vás budou považovat za důležitou součást týmu.

A konečně, udržujte si pozitivní přístup. Vaše energie a přístup mohou výrazně ovlivnit vaše pracovní prostředí. Díky tomu, že zůstanete pozitivní i pod tlakem, prokážete odolnost a přizpůsobivost, což ještě více upevní vaši pozici „nevyhoditelného“ zaměstnance.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz