Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babiš nechtěl hledat partnery pro Ukrajinu, tak je našel pro Rusko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Beránek, via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Andrej Babiš sice usilovně tvrdí, že nová frakce Patrioti pro Evropu není proruská. Stačí se ale podívat na další členy. Orbán jezdí koketovat s Putinem, rakouští Svobodní za sebou zase mají skandály týkající se spolupráce s Ruskem.

Článek

Na nedávné tiskové konferenci k založení nové frakce místopředseda ANO Karel Havlíček cynicky konstatoval: „Je to jen otázka toho, že hledáme spojence v rámci názoru na Evropskou unii, nehledali jsme spojence v názoru na Ukrajinu, Rusko nebo cokoliv jiného.“ Nehledali, ale našli, a to konkrétně spojence podporující ruskou válečnou agresi. To jen potvrdil maďarský premiér Orbán svou cestou do Moskvy a Pekingu. Jeho krátká návštěva v Kyjevě byla pro dvě následující cesty jen trapným alibi.

Foto: Kremlin.ru, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

ANO tvrdí, že není proruské. Přitom ale zakládá novou frakci spolu s Viktorem Orbánem, který je věrným spojencem Putina.

Babiš s Orbánem a Kicklem spojili proruské síly

Vznik nové frakce Patrioti pro Evropu inicioval právě Viktor Orbán s Andrejem Babišem, a také šéf Svobodné strany Rakouska Herbert Kickl. Postupně se jim podařilo přesvědčit další strany z ultrapravicového spektra – euroskeptickou a nacionalistickou Dánskou lidovou stranu, z Nizozemska krajně pravicovou a rovněž nacionalistickou Stranu pro svobodu i u nás nepříliš chvalně známého Geerta Wilderse a z Itálie Ligu vicepremiéra Mattea Salviniho.

Již dříve se připojily dvě strany z jihu – krajně pravicová portugalská Dost (Chega) a stejně zaměřené španělské uskupení Vox. Nakonec se k nim oficiálně přidala i těžká národovecká váha – francouzské Národní sdružení Marie Le Penové. Šéfem nové frakce se měl stát šéf Národního sdružení Jordan Bardella, který se už zřejmě vzdal snu o francouzském premiérském křesle. Další posilou nové frakce jsou Motoristé a Přísaha. Zdá se, že najednou ani pouhé dva mandáty nejsou Andreji Babišovi málo. Robertu Šlachtovi a jeho hranaté hvězdě zase není evidentně žádný politický obchod dost chucpe.

Antisystémová a proruská koalice je tedy téměř kompletní. Hnutí ANO je sice z těchto stran ve vyjadřování proruské asi nejméně, ale co na tom, když tuto obludnou frakci pomohlo stvořit. Babiš tím posloužil Putinovi mnohem více, než kdyby v nevýznamném Česku vykřikoval proruská hesla na náměstí.

Foto: English: Raphael ATTAL @BootEXE, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

V čele frakce Patrioti pro Evropu bude Jordan Bardella. Na první pohled možná vypadá sympaticky, ale zastupuje stranu, kterou v minulosti pomáhalo financovat Rusko.

Další strana na odstřel

Co na to chudáček Tomio Okamura, který měl Marii Le Penovou jako maskota a jehož hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) zůstalo se svým jedním europoslancem v rozpadající se frakci Identita a demokracie, kterou Národní sdružení právě opustilo? Opakuje se jen to, co se stalo české sociální demokracii - za vládní podporu se jí Babiš odměnil totálním vyluxováním voličské základny.

SPD se právě děje to samé, aniž by svou podporu Babišova populismu zobchodovalo alespoň za ministerská křesla. Senioři ANO došli, na podporu podnikatelů už si ani nehrají, takže vstříc frustrovaným národovcům. Nově i motoristům, kteří budou svého spolčení s ANO litovat brzy také, jen o tom ještě neví.

Populismus na prvním místě

Na české politické scéně nás místo chlubení se „přítelkyní“ Le Penovou od Okamury, budeme slyšet na koho má Andrej Babiš nově mobil. Kdo ví, třeba mu Orbán dá i číslo na Putina. A samozřejmě bude ještě více hysterie, odmítání všeho a sabotování čehokoli, co by mohlo ohrozit ekonomické zájmy majitele politického hnutí. Naopak bude jistě ještě více prázdného volání po míru bez konkrétních návrhů.

Žádné konstruktivní kroky od ANO ale ani čekat nelze. Jde totiž o účelový politický marketing, který není zaměřený na řešení problémů, ale na příliv nových hlasů. Nejde o Českou republiku, nejde o její suverenitu ani o záchranu české ekonomiky, jak Babiš tvrdil na tiskovce. Zato bez ohledu na své výmluvy dokázal, že se opravdu neštítí spolčit s kýmkoliv. Své zájmy klidně vymění i za podporu kremelského režimu.

Foto: Dpsu.gov.ua, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Řeči představitelů hnutí ANO o podpoře Ukrajiny nejsou k ničemu, když zároveň zákládají proruskou kliku v Evropském parlamentu.

ANO dokázalo něco, po čem Putin mohl jen toužit

To, že Karel Havlíček odsoudil útok na dětskou nemocnici v Kyjevě, je opravdu jen trapné divadlo. Za rohem se totiž ANO ve stejnou chvíli paktuje s politiky, jako je Viktor Orbán. Tento známý spojenec Moskvy například zdržuje přijímání sankcí a jen několik hodin před útokem poslušně stepoval v Kremlu před tím, kdo bombardování Ukrajiny nařídil. Místo distancování se od těchto proruských sil dalo ANO dohromady celou plejádu antisystémových a prokremelských stran.

Evropská unie si od začátku ruské invaze zakládá na jednotě v pomoci Ukrajině. Nyní ale ANO dirigovalo sjednocení stran, které rozhodně za svobodnou Ukrajinu bojovat nebudou. Právě naopak. Tento majstrštyk každopádně hnutí ANO zařídil, že má také na rukou ukrajinskou krev. Nijak se z toho nevymluví ani ministr všeho. Za vše totiž mluví činy, ne prázdné řeči. Snad si tohoto nemorálního politického divadla někdy všimnou i voliči.

Zdroje:

Tisková konference hnutí ANO k ustavení frakce Patrioti pro Evropu dne 8. 7. vysílaná živě v 16:30 na ČT24

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz