Hlavní obsah
Sport

Český tým ukazuje, že na zlato má. I bez gólů Davida Pastrňáka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oleg Bkhambri (Voltmetro), CC0, via Wikimedia Commons

Češi vystavili stopku favorizovanému Švédsku, které na turnaji ještě neprohrálo. Zahrajeme si tak o zlato. Ukázalo se navíc, že se nemusíme spoléhat na Davida Pastrňáka, kterému se příliš nedaří, ale máme v mužstvu dostatek jiných střelců.

Článek

Na začátku to přitom s českým národním týmem vypadalo bledě. V rámci skupinové fáze jsme nestačili na Švýcarsko ani Kanadu a málokdo doufal, že Češi v play-off uspějí. Utkání se Švédském však bylo přehlídkou nejen hvězd z NHL, ale hlavně skvělého hokeje. Navíc se šťastným koncem pro Česko. Pro fanoušky vynikající podívaná, protože padlo rekordních deset gólů. Co ale stojí za českým úspěchem?

Individuality proti týmovosti

Hlavní zbraní Švédska byly bezesporu individuality. V týmu měli hned osmnáct hvězdných hráčů z NHL. Ani ti však nestačili na týmovost českých borců. Češi se semkli a nasadili chytrou taktiku, která soupeři neumožňovala prokázat individuální kvality. Švédové sice byli lepší v situacích jeden na jednoho, ale Češi je drželi v rozích, daleko od nebezpečného území branky. Když k tomu přidáme výborné napadání, pohyb, a ještě trochu štěstí, dostaneme z této rovnice dnešní šťastné skóre 7:3 pro národní tým a zasloužený postup do finále.

Jedinou negativní stránkou semifinálového zápasu se Švédskem byly chabé výkony české první lajny. Zatímco Pavel Zacha postupně našel svou formu, zejména David Pastrňák zůstává daleko za očekáváními. Od příletu na turnaj má stále nula kanadských bodů, což je tristní. Pastrňák špatně bruslí, prohrává osobní souboje a nepřináší do hry žádnou myšlenku. Díky němu je první formace nejhorší z české sestavy. Od jednoho z nejlepších hokejistů planety a nejlepšího českého střelce se rozhodně čekalo víc. Možná by stálo za to, kdyby dal trenér raději šanci Danielu Voženílkovi, kterému to ze začátku turnaje lepilo.

Foto: Bostonbruinsfan22, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

David Pastrňák

Neprůstřelný gólman

Lukáš Dostál se znovu ukázal jako klíčový článek pro národní tým. Dokázal nekompromisně zavřít bránu a opět pobláznil fanoušky v celé republice. Poděkovat samozřejmě může i obráncům, kteří protihráče téměř vůbec nepouštěli k dorážkám. Snad jediná smůla pro Dostála přišla, když se mu nepodařilo vstřelit gól do prázdné brány při závěrečném power play Švédů.

Oproti tomu švédský brankář Gustavsson nepředvedl vůbec nic. Takový výkon si rozhodně za rámeček nedá. Každou, byť jen trochu nadějnou střelu pustil za svá záda. Pro Tre kronor byl nejslabším článkem týmu a jeho selhání mají největší podíl na českém vítězství. Prošla každá lepší Jediná smůla pro Dostála je, že se mu nepodařilo vstřelit gól do prázdné brány při závěrečném power play Švédů.

Foto: Jenn G, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Lukáš Dostál je náš nový Dominik Hašek. Bez dobrého gólmana není možné na mistrovství světa uspět.

Skvělá rozhodnutí trenérského štábu

Dalším faktorem českých hokejových úspěchu na domácím mistrovství je tým trenérů. Zejména hlavní kouč Radim Rulík se projevuje jako vynikající stratég. Dokázal ustát i tvrdou palbu kritiky z řad fanoušků za to, že například poslal domů Jakuba Vránu nebo povolal dlouholetého odmítače reprezentace Pavla Zachu. Tyto kroky se však zpětně ukazují jako správné. Poskládal nejsilnější tým, jaký mohl. Nehrajeme na jednoho hráče, ale naopak se můžeme spolehnout téměř na každého. A to je odpověď na to, proč jsme nyní ve finále mistrovství světa.

Nejlepší fanoušci na světě

Velmi podstatnou zbraní Česka jsou místní hokejoví fanoušci. V pražské O2 aréně vytvořili doslova elektrizující atmosféru, hala se po každém českém gólu otřásala v základech a domácí příznivci byli jako šestý hráč národního týmu na ledě. Zápasy sledují tisíce lidí a byl dokonce zlomen rekord v návštěvnosti všech dosavadních mistrovství světa v hokeji.

Foto: s.yume from Calgary, Canada, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Čeští fanoušci věrně podporují svůj tým za jakékoliv situace

Dosud na turnaj zavítalo 754 226 diváků, čímž padlo maximum z roku 2015, kdy se hrálo také v Česku. Tehdy zápasy za celou dobu sledovalo v halách dohromady 741 690 lidí. Fanoušci se ale schází také na různých místech Česka. Semifinále sledovali například z fanzóny v Praze i Ostravě, ale fandili také v hokejové hale ve Zlíně nebo na městském stadionu v Mladé Boleslavi.

Hurá na zlato

Švédsko bylo rozhodně jedním z nejsilnějších týmů turnaje a pomýšlelo jedině na zlato. Češi mu přesto dokázali dát sedm gólů. Dokazuje to, že se v současné době můžeme rovnat i s těmi nejlepšími mužstvy světa. Pokud naši hráči budou pokračovat v týmovosti, obětavosti a gólman Dostál bude držet svou extra třídu, zlato máme na dosah. Chce to jen vytrvat a k tomu trochu toho štěstí. Kdy jindy to znovu dokázat, než doma?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz