Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dezinformátor Jindřich Rajchl chce kopat za Rusko i v Europarlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Facebook Jindřicha Rajchla

Na blížící se volby do Evropského parlamentu si brousí zuby i nový typ dezinformátora Jindřich Rajchl. Pokud uspěje, mužik v Kremlu jistě zaplesá. Co je ale vlastně Rajchl zač?

Článek

Ještě před pár lety veřejnost netušila, že nějaký Jindřich Rajchl existuje. A pak přišla pandemie covidu-19 a po ní rusko-ukrajinská válka. Rajchl se ukázal jako další politický podnikatel, který umí dokonale využít situaci. V české dezinformační scéně přitom už byl přetlak a její osobnosti si šly navzájem po krku. Rajchl na to ale šel jinak.

Prototyp dezinformátora nového střihu

Oproti ostatním dezinformátorům se vymyká. Na české dezinformační scéně plné omezenosti, buranství a žadonění o peníze tak působí trochu jako zjevení. Je to však jen zjevení vyslané z Kremlu. Úzkostně přitom dbá na to, aby se v jeho projevech neobjevovaly nějaké jednoznačně proruské výroky.

Na rozdíl od jiných protagonistů antisystému, kteří se okamžitě odkopou, je totiž Rajchl inteligentní. Neuslyšíme od něj vychvalování Ruské federace, Putina či jeho útočné války proti Ukrajině. Místo toho jen chytře prosazuje ruské zájmy a vede své fanoušky proti demokracii a evropským hodnotám v Česku.

Dokázal si tím získat část veřejnosti, která ho zbožňuje jako hlasatele své jediné (ne)pravdy. A protože český volič nemá paměť, na jeho lži a strašení už si zřejmě nikdo nevzpomene.

Přehlídka Rajchlových lží

Tvrdil, že sociální dávka 5 000 Kč určená na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny bude vyplácena i lidem, kteří na území České republiky už vůbec nejsou. Což byla lež.

Predikoval, že pokud nebude spuštěn plynovod s ruským plynem Nord Stream 2, v České republice zkrachuje veškerý průmysl a „v zimě tady zmrzneme“. Nezmrzli jsme a průmysl fungoval.


Příznivce strašil, že se v Česku navýší ceny pohonných hmot na 150 korun za litr. Ani tato hloupost se nenaplnila.


Na jedné z protivládních demonstrací si z pódia liboval, že na protestu je 100 000 lidí. Ve skutečnosti jich bylo maximálně 70 000.


Dále tvrdil, že pražský primátor nechal vypnout kamery přenášející dění na demonstraci na Václavském náměstí. Primátor žádné kamery ale vypnout nenechal.

Foto: Facebook Jindřicha Rajchla

Rajchl na protivládní demonstraci

Kdo je doopravdy Jindřich Rajchl?

Rajchl je v první řadě lhář, což dokazují výroky výše. Za druhé je také absolutní pragmatik a politický podnikatel. Jeho minulost je ale bohatší – vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy.

Pak zakotvil ve světě sportu. V mládí hrál fotbal, ale dál než do krajských soutěží to nedotáhl. O to úspěšnější ale byl v managementu fotbalových klubů. Byl výkonným ředitelem fotbalového klubu FK Chmel Blšany, působil v Dukle Praha a byl také místopředsedou Fotbalové asociace České republiky (FAČR). Rok byl i v představenstvu loterijní společnosti SAZKA a působil také v hazardní společnosti Bwin.com.

Za zmínku stojí i Rajchlovy osobní známosti – patří k nim kontroverzní lobbista Tomáš Hrdlička, fotbalový trenér Ivan Hašek nebo František Chvalovský. V hnutí Trikolora spolupracoval s Janou Zwyrtek Hamplovou a blízký si je také s aktivisty Jiřím Havlem a Ladislavem Vrabelem. Od roku 2022 stojí v čele strany PRO.

Z Rajchlova klubu zmizely pozemky za desítky milionů

Jindřich Rajchl figuruje také v kauze nelegálního převzetí tenisového spolku, jemuž následně zmizely pozemky za 60 milionů. Tenisový areál budovali několik desítek let místní sportovci. V roce 2013 o něj ale nečekaně přišli. Jejich TJ Karlín Tesla zaznamenala náhlý příval zájemců o členství, kteří později změnili stanovy a odhlasovali, že pozemky s kurty prodají.

Mezi novými zájemci o členství ve spolku byli i Rajchl a pět členů jeho rodiny. Spolupracovník Rajchla za tyto machinace dostal 4,5 roku vězení. Samotný Rajchl sice nebyl odsouzen, ale jeho role je přinejmenším kontroverzní a nemorální.

Co nám předvede u voleb?

Volby do Evropského parlamentu se budou konat 7. a 8. června 2024. Do té doby Jindřich Rajchl objíždí česká města a městečka, zahrnuje sociální sítě svými názory a snaží se seč může, aby získal dostatek voličů. Není se čemu divit, teplé místečko v Evropském parlamentu se finančně rozhodně vyplatí a není pak nutné mrznout venku na demonstracích.

Nebude divu, pokud Rajchl ve volbách uspěje. Anti systémově naladění v něm totiž mohou naleznou nového spasitele. Dokazuje to smutný stav české politické scény. PRO má totiž jen jeden program – kritiku vlády Petra Fialy. Až přijde vláda nová, je otázka, co si Rajchl vytkne za další cíl. Jedno je však jisté, bude dělat opět to, co se mu finančně vyplatí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz