Hlavní obsah
Aktuální dění

Feri reakcí na rozsudek soudu znovu ukázal absenci sebereflexe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Show Jana Krause, FTV Prima, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Dominika Feriho poslal soud na tři roky do vězení za znásilnění několika dívek. Na rozsudek reagoval v příspěvku na Instagramu. Místo uznání chyby nebo sebereflexe v něm však najdeme jen velkou dávku sebelítosti a přehlížení obětí.

Článek

Odvolací soud Ferimu potvrdil verdikt tří let vězení, který nad někdejším politikem TOP 09 vynesl soud první instance. Trest podle soudce navíc není možné označit za nepřiměřeně vysoký. Je to důležité gesto i pro jiné oběti znásilnění. Aby své snahy o potrestání pachatelů nevzdaly, nenechaly se zastrašit a nemlčely.

Byl arogantní a obětem se smál

Dominik Feri má na celou kauzu od začátku rozdílný názor a všechna obvinění zpochybňuje. K samotným dívkám, které s obviněním přišly, se navíc po dobu soudních jednání chová velmi arogantně. Obětem se neváhal ani vysmívat a snažil se je skandalizovat. Jako kdyby nestačila samotná traumatizující zkušenost znásilněných. Feri u jedné z obětí zveřejnil její jméno, na všechny z nich přehazoval vinu a jindy se zase při výsleších poškozených smál tak nahlas, že to bylo slyšet až do jednací síně. Soud to přitom nepřekvapivě vzal v úvahu jako přitěžující okolnost

Neskutečný cynismus

Podle Feriho obhájkyně je on sám jediným skutečným poškozeným. Žádala plné zproštění obžaloby. Její cynismus neznal mezí. Dříve známý politik má prý kvůli kauze zničenou politickou kariéru, osobní život a dobré jméno. Zapomněla však, že kariéru i osobní život si Feri rozhodl zničit sám. Je snad dostatečně inteligentní na to, aby věděl, že znásilnění není žádná maličkost, ale naopak vážný zločin. Vždyť má sám vystudovanou právnickou fakultu.

Feriho vyjádření po verdiktu odvolacího soudu

Chvíli po vyhlášení rozsudku Feri zveřejnil na Instagramu konečné vyjádření. Kdo ale čekal alespoň kousek sebereflexe, nedočkal se. Vyjádření přitom znělo velmi dojemně, až by se jeden nad Ferim ustrnul. Dá se chápat, že do vězení se mu nechce. Ale v textu má pár překlepů. Konkrétně chybí slova: omlouvám, se, těm, kterým, jsem, ublížil, tím, že, jsem, zneužil, své, postavení, a, také, těm, kteří, mi, dali, hlas, ve a volbách.

V jeho textu totiž opět není ani čárka o obětech, kterým zkazil život. Opět sleduje jen sebe a svůj mediální obraz. Snaží se však zbytečně. Svou reputaci už nikdy nenapraví, i kdyby ještě soud rozhodl jinak. Za své chování si už ve společnosti vysloužil jen hluboké morální a lidské opovržení. A to nejen za samotná znásilnění, ale také za zcela nepřijatelné a necitlivé chování k obětem.

Soud dokázal, že existuje spravedlnost

Trauma ze znásilnění pomáhá zhojit zejména vědomí, že společnost takové činy odsuzuje. A to nejen morálně, ale i legislativně. Po několika případech, kdy padly za znásilnění až směšně nízké tresty soud ukázal, že spravedlnost u nás přeci jen existuje. Je mimořádně důležité vidět, že násilí už nemůže projít ani mocným a populárním osobám. Nezbývá než doufat, že se ještě více přiblížíme západu, kde jsou podobné činy trestány mnohem tvrději a důsledněji. Například v USA za sexuální násilí padají tresty až stovek let vězení a stamilionová odškodnění.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-soud-projednava-feriho-odvolani-40468734

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/dominik-feri-soud-jednani-znasilneni.A231030_105213_domaci_prch

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/vztahy-a-sex/harvey-weinstein-soud-140-let-vezeni-sexualni-napadeni-metoo.A221024_111458_sex_zar

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz