Hlavní obsah
Sport

Fiasko českých mladíků dokazuje marnost a úpadek našeho hokeje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Xgeorg, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Čeští hokejisté na mistrovství světa do osmnácti let podlehli Slovákům. Podruhé v řadě se tak česká osmnáctka nepodívá do závěrečné fáze turnaje. Ukazuje to nulovou budoucnost českého hokeje. Je čas si přiznat, že zlaté hokejové časy jsou pryč.

Článek

Česká hokejová osmnáctka byla papírově silnější než Slováci. Přesto dokázal slovenský tým vyhrát a Čechy vyřadit. Opět se tak ukázalo to, že český hokej těží spíše z pověsti z minulých let, než z aktuální výkonnosti.

Katastrofální turnaj

To, že Kanada deklasuje české mladíky 6:0, už se vlastně vzhledem k trendu z posledních let dalo čekat. Historická blamáž, kdy Čechy dokázal porazit i Kazachstán, už však tak očekávaná nebyla a jen potvrdila bídu, jejímž ztělesněním český hokejový tým do osmnácti let byl. A poté se naši mladíci s turnajem raději úplně rozloučili prohrou 2:3 se Slovenskem. To je možná pro české mužstvo nakonec dobře, protože z jejich hokeje doslova bolely oči.

Foto: s.yume, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Hráčů jako byl Jaromír Jágr už se zřejmě znovu nedočkáme. I on navíc v současnosti selhává v přístupu k hokejové mládeži.

Na zásluhy se nehraje

Zlatá generace z přelomu století nebo z turnaje ve Vídni před patnácti lety je dávno pryč. Hokejová osmnáctka ale zatím nenaznačuje, že by ji mohla nahradit. Na medaili čeká už dlouhých deset let. A po nedávné porážce se Slovenskem je jasné, že se čekání protáhne. Vzhledem ke katastrofálním výkonům navíc možná velmi podstatně.

Českému hokeji absolutně nefunguje systém výchovy mládeže a klubům o jeho budoucnost nejde. Ukazuje to příklad Kladna, které je antitalentem v práci s mládeží a (ne)koncepci dokazuje i seniorský tým rytířů, který se drží v extralize jen díky nesmyslnému systému baráže.

Dá se čekat další úpadek

To, jak český hokej upadá, je možné sledovat právě na srovnání se Slovenskem. Na loňském draftu NHL Slováci počtem draftovaných předčili Čechy v poměru osm ku sedmi. Předloni obsadili Juraj Slafkovský a Šimon Nemec dokonce první dvě příčky. Minimálně mladé útočníky mají Slováci podstatně lepší, než my. To je jen smutný fakt. To se přitom dříve říct nedalo a Slovensko většinu času za českým hokejem zaostávalo. Ještě k tomu nás potupně dohnali Švýcaři a Němci. Je to znamení, že se řítíme do propasti. Hokejové propasti dějin.

Foto: New Brunswick Tourism, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Záběr z mistrovství světa v rybníkovém hokeji, kam zřejmě český lední hokej míří

Český hokej pokulhává

Nulová koncepce, nabobtnalé ligy, kde hraje na nejvyšší úrovni pomalu tým z každého rybníku krajského města nebo týmy s věkovými průměry kolem třiceti let. Že však dělají něco špatně si hokejoví funkcionáři nechtějí připustit. Zřejmě čekají, až je realita naplno udeří do očí. Je s podivem, že se tak ještě nestalo. Jen pokud se českému hokeji podaří dostat z tohoto zatuchlého prostředí, je šance na změnu.

Nejnovější dění však naznačuje opak. Trenér seniorské reprezentace Radim Rulík se opět rozhodl naivně vsadit na zkušenost a vyhasínající třicátníky. Většinu z toho mála nadějných mladých hokejistů, které máme, nechal doma. Opět tak zřejmě cílíme maximálně na postup ze základní skupiny.

Zdroje:

https://isport.blesk.cz/clanek/hokej-reprezentace-ms-v-hokeji-do-18-let/446827/ms-do-18-let-cesko-slovensko-2-3-pad-v-derby-a-konec-mrtka-nedohral.html

https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/hokej/hokejova-osmnactka-ceka-na-medaili-deset-let-do-sampionatu-vstoupi-duelem-se-svycarskem/662900f361d8d475348883a8

https://sport.aktualne.cz/hokej/ms-v-hokeji/boris-valabik-hokej-ms-junioru/r~3508e702ad4f11ee8d680cc47ab5f122/

https://sport.aktualne.cz/hokej/hokejova-reprezentace/komentar-ms-v-hokeji-2010/r~feb761449b8511ea95caac1f6b220ee8/

https://www.lidovky.cz/sport/hokej/pet-duvodu-proc-kladno-sestupuje-z-extraligy-jagr-uz-holt-na-vse-sam-nestaci.A200306_231801_ln-sport-hokej_atv

https://www.hokej.cz/nominace-rulik-oznamil-finalni-vyber-pro-ms-chybeji-i-nosek-s-vranou/5081289

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz