Hlavní obsah
Lidé a společnost

Gustáv Husák: Bolševický lokaj, který chtěl Slovensko připojit k SSSR

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jack Jackie Pomi (color), CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Gustáva Husáka si zřejmě většina lidí pamatuje jako spasitele zločinného komunistického režimu po Sovětské okupaci. I když si krátkým vězněním v 50. letech vysloužil roli mučedníka, vždy patřil mezi nejhorší komunisty stalinistického ražení.

Článek

„Po obnovení republiky a návratu starých časů ČSR touží tu lidé právě tak jako po svatoštěpánské koruně. Proč máme hledat spásu v Benešovi, když osvědčený recept je u Stalina. Chceme být součástí SSSR. Když by byla dána možnost hlasováním rozhodnout, kam chtějí Slováci státoprávně patřit, aspoň 70 procent hlasovalo by za připojení k SSSR, snad 20 procent za novou ČSR, zbytek je ve strachu zmatený,“ psal Husák coby angažovaný představitel slovenských komunistů do Moskvy v roce 1944.

To do posledního detailu dokazuje, že Husák za druhé světové války nebyl žádný bojovník proti nacismu, ale už tehdy se jednalo o nebezpečného bolševika. A ještě k tomu extrémního slovenského nacionalistu. Dopis do Moskvy totiž později zdůvodňoval tím, že chtěl vyvinout tlak na československou exilovou vládu v Londýně, aby Slovensku přiznala značnou míru autonomie.

Podílel se na komunistickém únorovém převratu

V prvních poválečných volbách do parlamentu roku 1946 nastala na Slovensku jiná situace než v českých zemích. Nezvítězili tam totiž komunisté, ale Demokratická strana. Kvůli podpisu třetí pražské dohody ale stejně všechna rozhodnutí Slovenské národní rady podléhaly celostátní komunistické vládě v Československu. Husák však povýšil a stal se předsedou 7. Sboru pověřenců, tedy prakticky slovenské vlády.

V této funkci opět začal podkopávat demokracii a na podzim roku 1947 vytlačil pod nátlakem některé přední nekomunistické politiky z jejich úřadů v 8. Sboru pověřenců. Díky tomu se tak pod jeho přímý vliv dostala celá slovenská policie, včetně StB. Dostal tím volnou cestu k dosazení svých lidí, kteří řídili následné represe nepohodlných. I díky tomu měl Husák významnou roli na jedné z největších tragédií Československa, komunistickém převratu v únoru 1948. Poté zastával vysoké funkce na Slovensku.

Foto: National Archives (archive.org), CC0, via Wikimedia Commons

Husák nebyl o nic lepší, než Gottwald a další komunisté nejhoršího stalinistického ražení. Významně se podílel na nelegálním převzetí moci v únoru 1948.

Vyzkoušel si vlastní praktiky

Žádný strom neroste do nebe a za nejtvrdšího komunismu v padesátých letech to platilo dvojnásob. A tak ti, kteří ještě nedávno nechávali zavírat jiné, se sami ocitli v komunistických kriminálech. Dopadl tak i Husák, který byl spolu s Vladimírem Clementisem a Lacem Novomestským roku 1950 obviněn z buržoazního nacionalismu. Ztratil všechny své lukrativní politické posty a ve vykonstruovaném soudním procesu odsouzen za velezradu na doživotí. Na rozdíl od Clementise měl ještě štěstí, protože ten byl odsouzen k smrti a popraven.

Jeden z nejhorlivějších slovenských komunistů, který budoval zrůdný totalitní režim, si tak prošel věznicí Leopoldov i tajnou věznicí StB v Praze-Bubenči. Byl ale natolik tvrdý, že jako jeden z mála nepřiznal svou vinu ani přes mučení. To jeho proces protáhlo, takže nad ním byl vynesen rozsudek až po smrti Stalina a Gottwalda. To mu podle mnohých zachránilo život.

Komunistické přesvědčení nenarušilo ani věznění

Husák byl propuštěn až v roce 1960 po amnestii prezidenta Novotného. Jeho věznění by se dalo vnímat jako spravedlivý trest osudu. Vyzkoušel si praktiky, které do té doby zakoušeli lidé i jeho vinou a člověk by si řekl, že Husák mohl během opustit své komunistické přesvědčení. Opak je však pravdou. Nic ze své osobnosti bolševického lokaje neztratil, a i přes zažitá příkoří zůstal věrný komunistickým idejím.

V bouřlivých 60. letech se projevil jako ukázkový kariérista. Zapojil se do reformního proudu v KSČ a byl známý jako stoupenec reforem. Možná i díky tomu se stal v dubnu roku 1968 místopředsedou československé vlády. Už brzy se však mělo ukázat, že nejvěrnější není své zemi, ale soudruhům ze Sovětského svazu.

Foto: Bundesarchiv, CC-BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en>, via Wikimedia Commons

Husák byl ukázkovým příkladem věrného komunisty, který byl ochoten tomuto totalitnímu režimu obětovat vše.

Z reformisty tváří normalizačních čistek

Pro většinu lidí znamenala invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa naprostou katastrofu a životní zklamání. Ne však pro Gustáva Husáka. Pro něj to naopak byla neopakovatelná příležitost, které bez zaváhání využil. Husáka si tak během návštěvy Moskvy vyhlédnul nejvyšší představitel SSSR a strůjce okupace Československa, Leonid Brežněv. Bylo to zřejmě díky Husákově výřečnosti a ráznosti.

Brežněv mu dal svou plnou důvěru pro znovuobnovení komunistických pořádků v Československu. A Husák skákal přesně tak, jak Brežněv pískal. Na mimořádném sjezdu KSS byl zvolen prvním tajemníkem a pronesl známou větu: „Nech odpadne, čo je kolísavé, nech odpadne, čo je oportunistické“ a poprvé použil slovo normalizace. V dubnu 1969 nahradil Dubčeka ve funkci prvního tajemníka KSČ a v květnu 1971 se stal také prvním tajemníkem KSČ. Do svých rukou tím uchvátil absolutní moc v ČSSR.

Tvrdé čistky a perzekuce nepohodlných

Ve své funkci Husák rozhodně nestál se založenýma rukama. Stal se tak, jako za druhé světové války, prodlouženou rukou bolševiků ze Sovětského svazu. Byl hlavní tváří normalizace a zahájil rozsáhlé čistky ve všech odvětvích společenského a hospodářského života.

Vedoucí posty začali obsazovat ti, kteří srpnovou okupaci vnímali jako bratrskou pomoc, odsoudili všechny reformní snahy Pražského jara a vyjádřili věrnost normalizační KSČ. Často to přitom byli zcela nekompetentní lidé. Husákův režim ukázal svou tvář i odstraňováním pomníků prezidenta Masaryka, které byly na mnohých místech obnoveny v letech 1968–1969.

Foto: Peter Zelizňák, Public domain, via Wikimedia Commons

K nejvyššímu politickému postu, tedy funkci prezidenta, Husákovi dlouho stál v cestě Ludvík Svoboda.

Vrchol kariéry a smrt

Ani vůdčí postavení v KSČ Husákovi nestačilo. Jeho vrchol politické kariéry tak nastal až roku 1975. Tehdy byl funkce zbaven nemocný prezident Ludvík Svoboda. Následnou volbu nového prezidenta Husák vyhrál a zopakoval to i v letech 1980 a 1985. To už však byl ve velmi špatném zdravotním stavu. Byl velmi silným kuřákem, trpěl cukrovkou a měl vážný šedý zákal kombinovaný s celoživotní těžkou krátkozrakostí.

Prezidentem zůstal až do prosince 1989, kdy ještě jmenoval Čalfovu Vládu národního porozumění. Hned poté z funkce abdikoval. Na začátku devadesátých let se jeho zdravotní problémy jen dál zhoršovaly. Žil zapomenutý, většinou společnosti nenáviděný a vysmívaný. Když 18. listopadu 1991 zemřel, nikdo se o něj nezajímal. Takový je osud lidí, kteří se postaví proti svému národu a slouží zrůdné ideologii.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Gust%C3%A1v_Hus%C3%A1k

https://www.novinky.cz/clanek/historie-jak-chtel-gustav-husak-pripojit-slovensko-k-sovetskemu-svazu-40480023

https://www.reflex.cz/clanek/historie/85303/gustav-husak-burzoazni-nacionalista-a-symbol-socialisticke-normalizace-v-ceskoslovensku.html

https://www.novinky.cz/clanek/historie-gustav-husak-stale-slouzi-jako-zrcadlo-nasich-proher-i-vitezstvi-40462658

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz