Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hlavně nemyslet! Co mají společného fanoušci hnutí ANO se členy sekty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Beránek, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Chování členů a podporovatelů některých politických subjektů se dá přirovnat k chování příslušníků sekt. Typickým znakem je absolutní důvěra ve vůdce a slepé následování jeho názorů. Jedním z příkladů je hnutí ANO Andreje Babiše.

Článek

Typickými představiteli takového chování jsou v USA fanatičtí fanoušci Donalda Trumpa, u nás například obdivovatelé a voliči Andreje Babiše a jeho ANO. Že se vám to zdá přehnané? Tak si pojďme srovnat typické znaky sekty a chování členů a voličů hnutí ANO.

Autoritářství

„Každá sekta má svého vůdce, který je v čele skupiny a vyžaduje naprostou věrnost a oddanost. Vedoucí má autoritu nad učením i praxí skupiny, členové přijímají jeho výklad ‚pravdy‘ bez zpochybňování a vůdce sám argumenty druhých netoleruje.“

A úplně stejně to mají také v ANO. Když jde někdo z vedení hnutí na jednání u prezidenta a souhlasí s něčím, co se nelíbí panu předsedovi, který se jednání osobně nezúčastnil, začne trapné divadlo. Popírání vlastních slov z tiskové konference, výmluvy na akustiku, nedodání slíbených podkladů, a nakonec uražené odmítnutí dalšího jednání. Jen pana předsedu nenaštvat, protože on má přece vždycky pravdu, i kdyby ji zrovna neměl.

Foto: Jan Polák, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Babiš podepisuje knihu o své vlastní osobě

Opozice

„Sekta se často staví do role soupeře hlavních společenských institucí, z nichž je pravděpodobně nejvíce postižena rodina.“

Tento znak je poněkud úsměvný, protože hnutí ANO v opozici k vládě skutečně je. Právě seniory také teď označuje za nejvíce ohrožené vládou Petra Fialy. Ale platí to i šířeji. Za každou cenu všechno kritizovat, nikdy soupeře nepochválit, vše negovat. Na sociálních sítích už lidé začali ANO doporučovat, aby se přejmenovalo na NE.

Výlučnost

„Daná skupina je ta jediná, která má pravdu a opuštěním skupiny člověk ohrožuje vlastní spasení.“

Zatímco sekty si udržují příznivce izolací a vymýváním mozku v rámci sekty, populistická hnutí těžko mohou izolovat všechny své členy a voliče. Ale zpochybňováním médií, politických soupeřů a opakováním stále stejných lží dosahují podobného úspěchu. Jejich ovečky jim slepě věří, že jen „ony“ mají ty správné informace. Ve veřejném prostoru se pak objevují sice nesmyslné, ale širokou skupinou přijímané „mantry“. Typickým příkladem byla prezidentská volební kampaň s hesly o míru a válce na Ukrajině, kdy vůdce byl jediný, kdo dodá mír, zatímco soupeř je voják, který nás zatáhne do války.

Foto: Miroslav Frais, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Babišova kampaň

Zákonitost

„Pravidla, praktiky a postupy zaváděné vedením ovládají konkrétní stránky života členů…“

ANO sice nezavedlo jednotné oblečení jako sekty, ale jednotnou komunikaci. Všimněte si, že pokud se ve veřejném prostoru objeví nějaké kontroverznější téma, členové ANO začnou mluvit stejnými slovy, která pořád dokola opakují v médiích, jejich příznivci pak v tom samém pokračují na sociálních sítích. Vznikají tak obecně přijímané pojmy jako „Fialova drahota“. Vláda ani její předseda sice ceny v obchodech neurčuje, na ty má mnohem větší vliv miliardář s dominantním postavením na trhu, ale to už je pro členy neakceptovatelné, pro příznivce nepochopitelné. Vůdce to řekl, tak to bude pravda.

Subjektivismus

„Sektářská hnutí často kladou velký důraz na pocity a emoce, potlačují racionální myšlení a snižují hodnotu poznání a vzdělání.“

Komunikace s příznivcem sekty a voličem ANO je podobná, jen na jiné téma. Zkuste třeba vysvětlit, že Andrej Babiš není nejlepší ekonom na světě, že jen využil dobré ekonomické roky a také rezervy po svých předchůdcích. Nebudou vám věřit stejně, jako člen sekty nevěří ničemu, co mu nenaservíruje jeho vůdce. Stejná je i sázka na emoce, jen ANO si může dovolit ještě lepší marketing, takže jimi nezasahuje pár tisíc, ale miliony lidí.

Pocit pronásledování

„Ve všech skupinách existují pocity typu – všichni jsou proti nám, musíme se sjednotit – každá kritika ohrožuje spásu členů skupiny.“

V ANO je hlavním „pronásledovaným“ jeho předseda. Stačí si vzpomenout na všechny jeho soudní spory. Že jich většinu prohrál jeho příznivce nezajímá, on přeci říká, že je nevinný, tak to taky tak bude. Ufňukaný tón komunikace postupně přebírají i další tváře hnutí, které si stěžují na všechny a na všechno mimo jejich uzavřený „Anosvět“.

Foto: StB, Public domain, via Wikimedia Commons

Přední část statistické karty tajného spolupracovníka StB s údaji Andreje Babiše. Členství v StB přitom dál odmítá

Důraz na sankce

„Sekty kladou velký důraz na plnění stanovených pravidel a povinností svými členy pod hrozbou uplatnění sankcí, kterými může dojít k potrestání, formálnímu vyloučení ze skupiny, nebo může být „porušitel“ požádán, aby ze skupiny sám odešel.“

Kdo z „kluků a holek z plakátů“ z prvních let Ano v něm ještě je? Každý, kdo měl vlastní názory, nesouhlasil s obratem k levicové politice a populismu, buď odešel sám, nebo zjistil, že už „to“ (poslance, hejtmana, primátora a další funkce) nechce dělat. Žádná opozice, žádné kritické myšlení, jen snaha zalíbit se vůdci, tedy předsedovi. A kdo neposlouchá, nebude se mít dobře.

Esoterismus

„Sektářské náboženství je plné tajností a cíleného utajování, skupina používá vlastní slovník, provádí různé rituály, odvolává se na staré mýty a legendy.“

Že se tohle ANO netýká? Tak si vzpomeňte na předvolební návštěvy kostelů, paní poslankyně v krojích a s velkými kříži na hrudích. Vystoupení pana předsedy s kohoutem mi sice spíše připomnělo woodoo praktiky, ale i to si své publikum našlo.

Protikněžskost

„Sekty zdůrazňují aktivní účast všech členů, všichni dostanou příležitost, každý člen má stejný přístup k pravdě.“

Majitel vlastního politického hnutí a miliardář si zase hraje na lidového. On má všechny ty obyčejné lidičky tak rád, je jedním z nich. Opravdu? Kolik z jeho voličů tráví Velikonoce někde v tropickém ráji, kolik jeho voliček „babišek“ má kabelky jako jeho brzy bývalá manželka? A přesto je milován jako lidový hrdina.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Andrej Babiš se vždy snažil působit lidově

Hnutí ANO by se mohlo přejmenovat

Toto srovnání snad dostatečně dokazuje, že hnutí ANO by se mělo přejmenovat spíše na Svědky Babišovy. Jejich první přikázání by mohlo znít nějak takto: „Uctíváme jediného pravého Boha, všemohoucího Stvořitele, který se jmenuje Andrej Babiš.“

Zdroj definic sektářství: ŠIMÁKOVÁ, Eva. Působení sekt a psychická manipulace. Brno, 2007. Diplomová práce, Masarykova univerzita, Právnická fakulta

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz