Hlavní obsah
Sport

Na skvěle hrající Rakušany čeští hokejisté nemají. Za bod budou rádi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Valentinaua, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Rakouští hokejisté jsou překvapením mistrovského turnaje. Vyšlápli si na Kanadu a porazili Finsko. Naznačuje to, že český tým bude mít se svými nevýraznými výkony problém a rozhodně nebude ve vzájemném zápase favoritem.

Článek

Český hokejový tým zatím rozhodně nepodává přesvědčivé výkony. Finsko český výběr trenéra Rulíka porazil až v samostatných nájezdech a trápení se Švýcarskem dopadlo porážkou. Ani zápasy, ve kterých měli být Češi favoritem, ale nebyly rozhodně jednoznačné. Souboj s Norskem i Dánskem byl pokaždé zejména ze začátku infarktový a fanoušci museli být ze hry českého týmu v šoku. Žádná myšlenka, špatný pohyb a pálení šancí. To v současné době symbolizuje hokejový projev našeho národního týmu.

Nic ještě není rozhodnuto

Situace v tabulce rozhodně není jednoduchá. Aby Češi pohodlně prošli do čtvrtfinále, musí porazit Rakousko a Velkou Británii. Zejména Rakousko ale ukazuje, že rozhodně není jen týmem druhé kategorie, se kterým by stačilo hrát na půl plynu. Svěřenci Radima Rulíka se proto musí patřičně poučit z předchozích zápasů.

Stav bodových tabulek obou skupin po 16. květnu:

A chtělo by to rázný budíček, protože český herní projev chvílemi připomíná spíše krasobruslení. Na zamyšlenou je i nedávné neproměnění dvojnásobné přesilovky pět na tři nebo tristní forma útočníků, kteří prostě musí dávat góly, jako je Dominik Kubalík. Bez těchto základů absolutně nemůžeme pomýšlet na play-off.

Rakušané hrají skvěle

Možná to si mysleli i Kanaďané, kteří se nakonec museli třást o vítězství a brali jen dva body po vítězství v prodloužení. Zcela pohořeli Finové. Těm zřejmě sebevědomí zcela zatemnilo hlavy a po amatérské a nedůrazné hry s Rakouskem senzačně prohráli už v základní hrací době. Češi nesmí udělat stejnou chybu, pokud si nechtějí výrazně zkomplikovat situaci. S Kanadou se totiž české vítězství při současné (ne)formě mužstva očekávat nedá.

Rakouští hokejisté dohnali za jednu třetinu pětibrankové manko a poslali do prodloužení zápas s Kanadou:

Češi hledají formu

Ačkoliv se to podle stavu bodové tabulky možná nezdá, český tým ani náhodou nehraje přesvědčivě. Z těžších zápasů s relevantním soupeřem musely jít oba do prodloužení, ten se Švýcary navíc skončil porážkou. Pokud si mneme ruce nad tím, jak jsme porazili Dány nebo Nory, klesli jsme s nároky na český hokej hodně nízko.

Realistickým pohledem si musíme všimnout, že produktivita našeho mužstva je více než špatná, přesilovky nemají vůbec nic a ani pohybově na tom Rulíkovi svěřenci nejsou zrovna nejlépe. Právě teď se ukazuje, že vyhození dvou nejlepších hráčů z extraligy a borců z NHL nebyl od Radima Rulíka zrovna mistrovský tah. Trenér vsadil na zkušenost, ale zapomněl na kvalitu. Měli bychom se modlit, aby náš tým posílil alespoň David Pastrňák nebo Martin Nečas.

Foto: Bostonbruinsfan22, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Právě David Pastrňák může být lékem na českou střeleckou mizérii

Z formality bude drama

Jelikož si Rakušané vyšlápli na Finsko a u Kanady nechybělo mnoho, je na místě předpokládat, že Češi se na výhru minimálně nadřou. A co víc, nebudou ani favority. Musíme zapomenout na minulost a pověst hokejové velmoci. Právě s touto arogancí a plácáním se po zádech totiž nemáme šanci. Hráči se musí soustředit na současnou nelichotivou realitu, dát do hry všechno a pokusit se zápas s Rakouskem dostat alespoň do prodloužení. Toto utkání se hraje už dnes, v pátek 17.5. od 20:20 hodin.

Anketa

Jak podle vás dopadne zápas Česko - Rakousko?
Češi vyhrají v základní hrací době
74 %
Češi vyhrají po prodloužení
5,8 %
Rakousko vyhraje po prodloužení
3,8 %
Rakousko vyhraje v základní hrací době
16,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 104 čtenářů.

Zdroje:

https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/hokej/ms/mistrovstvi-sveta-2024/sestrih-rakousko-si-senzacne-vyslaplo-na-finsko-v-posledni-sekunde-rozhodl-baumgartner/66460b4b61d8d475347dcbc4

https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/hokej/hokej-fokus-podcast-herni-projev-narodniho-tymu-trapeni-ofenzivnich-lidru-a-sila-svycarska/6643234a61d8d47534736281

https://www.idnes.cz/hokej/ms-2024/cesko-dansko-online-zpravodajstvi-souhrn.A240515_130203_ms-hokej-2024_hrj

https://www.sport.cz/clanek/hokej-ms-2024-cr-program-tabulka-4172805

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz