Hlavní obsah
Sport

Hokejové Kladno nepatří za své výkony do extraligy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fanklub Poldi Kladno, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Hokejisté Kladna bojují o udržení v extralize. I když baráž se Vsetínem začali úspěšně, do extraligy nepatří. Z jejich výkonů za poslední sezóny totiž musí fanoušky bolet oči.

Článek

Kladno se dlouhodobě snaží nazývat přízviskem „hokejové“ město. Tento přídomek ale patří spíše do historie. Od doby, co se v sezóně 2021/2022 naposled vrátilo do nejvyšší hokejové ligy, je jen její ostudou. Jediným triumfem, který za poslední dvě sezóny Kladno dokázalo, bylo odvrácení sestupu v baráži. Teď se o to snaží potřetí.

Slavné doby jsou pryč

Jako jeden z výrazných a slavných hokejových klubů už znají Kladno jen pamětníci. Mladé generaci však zbývají jen oči pro pláč. V extralize Rytíři každoročně lepí kádr na poslední chvíli, jdou od porážky k porážce a potácí se na dně extraligové tabulky. Jejich největším úspěchem za poslední roky je právě postup do nejvyšší ligy. Zcela zašly i stopy po kdysi skvělé mládeži. Poslední dekáda je tristní, ačkoli Rytíře před třinácti lety převzal Jaromír Jágr. A nebo je to právě proto?

Foto: Zelenymuzik, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Jaromír Jágr už je spíše jen maskotem klubu, než že by přinášel reálnou sportovní hodnotu

Tým nabitý hokejisty za zenitem

Hlavní osobností hokejového Kladna je někdejší legenda Jaromír Jágr. Obklopuje se dalšími známými tvářemi se vztahem k městu, jako jsou Libor Procházka, Otakar Vejvoda, Jaroslav Kalla, Drahomír Kadlec nebo Jakub Voráček. Týmu ale chybí koncepce a extraligou se jen plácá. Chybí talentovaná mládež a místo toho se tým snaží zachraňovat zašlá jména jako Radek Smoleňák či Michael Frolík. A do podzimu také Tomáš Plekanec, který kvůli zdravotním problémům ukončil kariéru. Tito všichni legendární hráči sice mají ke kladenskému hokeji vřelý vztah, ale extraligu tím vyhrají těžko.

Místo hokejových důchodců by měl Jágr zapracovat na udržitelné koncepci, nebo svou pozici přenechat někomu jinému. Několik neúspěšných sezón v řadě totiž ukazuje, že své úkoly nezvládá. Jasný krok vedle byl také pokus přivést brankáře Júliuse Hudáčka, kterému nevadilo hrát v Putinově propagandistické KHL.

Foto: Fanklub Poldi Kladno, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Fanoušci hokejového Kladna

Utrpení pro fanoušky

Rozdíl mezi kvalitou hráčů Kladna a ostatních týmů extraligy je propastný. Kádr je nevyvážený a plný hokejistů, kteří by v jiném mužstvu nejvyšší ligy jen těžko našli uplatnění. Nezachrání to ani tuto sezónu výborně hrající obránce Jiří Ticháček. Rytíři od konce října do poloviny února zvládli vyhrát jen dvě utkání z dvaatřiceti. Je asi jednoduché si domyslet, jak kladenský hokej vypadá. Také proto je Jágrův tým už potřetí v řadě v baráži. Držení Kladna v extralize za každou cenu je utrpení pro tým i fanoušky.

Řešením by byl přímý sestup

I pokud Kladno zvládne slibně rozjetou baráž, nemělo by zůstávat v extralize. Je to pouhé prodlužování trápení týmu, který na nejvyšší hokejovou ligu jednoduše nemá. Větším zpestřením by byl postup Vsetína do extraligy, který by určitě mohl herně překvapit. Nejlepším řešením by ale hlavně bylo zrušení baráže a nástup pravidla přímého sestupu. Extraliga by byla rozmanitější a přestalo by se stávat, že poslední místo v tabulce leští stále stejný klub. Nevznikaly by ani vtipy, že v Česku existují jen dvě jistoty - budeme platit daně a Kladno bude hrát baráž.

Systém baráže není férový

Zápasy o udržení se Vsetínem by si Kladno každopádně mělo patřičně užít, protože jsou jedny z mála, ve kterých dokáže vyhrát. O férovosti by se ale dala vést debata, když odpočatý tým Rytířů každou baráž nastoupí proti utahanému mužstvu, které jen před několika dny dohrálo náročné zápasy play-off první ligy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz