Hlavní obsah
Názory a úvahy

Piráti se potápí. Další kudla do zad přišla od Lipavského

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pirátská strana, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Po odvolání Ivana Bartoše přichází pro Piráty další nepříjemná rána. Jan Lipavský totiž avizoval, že by po odchodu Pirátů z vlády opustil i samotnou stranu a zůstal dál na postu ministra. Pirátská strana tak připomíná už jen potápějící se koráb.

Článek

Když premiér Petr Fiala rozhodl, že vicepremiéra Ivana Bartoše vyhazuje z vlády, Piráti si možná mysleli, že pro ně už nic horšího nemůže přijít. Opak je však pravdou a celá situace pokračuje dalším rozvratem, tentokrát přímo v řadách Pirátské strany. Vše nasvědčuje tomu, že budou muset bojovat i o svého vlastního ministra – Jana Lipavského. Ten má očividně blíže ke koalici SPOLU než k vlastní partaji.

Foto: U.S. Department of State from United States, Public domain, via Wikimedia Commons

Jan Lipavský patří mezi výrazné tváře české politiky, zejména ve spojitosti s válkou na Ukrajině. Je populární i v zahraničí a o jeho přízeň se bude zřejmě vést tvrdý boj.

Lipavskému se z funkce ministra nechce

Další vývoj byl nasnadě. Zaskočení Piráti, kteří logicky cítili ze strany ostatních vládních stran podraz, se rozhodli opustit i dvě zbylá ministerstva a odejít do opozice. Ministr pro legislativu Michal Šalomoun s tím souhlasil. Ministr Zahraničí Lipavský ale začal rebelovat. A vyhrožuje Pirátům, že pokud bude muset podat demisi, vystoupí zároveň z Pirátské strany. Tím pádem by mohl zůstat ve funkci, což si podle svých slov přeje i premiér Fiala.

Lipavský teď zřejmě vycítil, že může už jen víc získat než ztratit. Může tak opustit potápějící se pirátskou loď a připojit se mezi ostatní vládní strany, které stále ještě pevně drží pomyslné kormidlo moci. Celá situace navíc nyní působí, že musela být naplánovaná předem. Nápad opustit svou stranu se nemohla v hlavě Jana Lipavského zrodit z čistého nebe.

Foto: Kmu.gov.ua, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Petr Fiala možná ani netušil, co odvoláním Ivana Bartoše rozpoutá. A nebo bylo naopak vše naplánováno předem. Tak či tak, Piráti budou muset bojovat o přežití.

Kopance ze všech stran

A aby toho nebylo málo, Piráty se zřejmě chystají hodit přes palubu i Starostové, kteří avizovali, že by ve vládě také zůstali. Heslo spolu do vlády, spolu do opozice už tak zřejmě neplatí. Pro Piráty tak přichází jedna rána za druhou a v ohrožení začínají ukazovat svaly silnými prohlášeními. Aktuální situace může skončit hlubokou vládní krizí a pro Piráty může být dokonce zcela fatální.

To, co se v posledních dnech děje si každopádně Piráti rozhodně nezaslouží. Na rozdíl od politicky zatuchlé ODS se jako jediní nebáli udělat výraznější reformy. Stavební řízení sice nevyšlo podle představ, ale růžové nebylo dění ani na ministerstvech spadajících pod jiné politické strany. Petr Fiala si na rozdíl od pirátských resortů na ostatní ministry netroufá. Kdyby je odvolal, ohrozil by vládní většinu. Bez Pirátů se však dokáže v klidu obejít a teď jim to v plné nahotě ukazuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz