Hlavní obsah
Zdraví

Praktičtí lékaři dostanou přidáno, ale přesto chtějí stávkovat. Jde jim jen o peníze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Praktičtí lékaři vyhrožují stávkou. A to přesto, že každé ordinaci příští rok vzrostou příjmy o zhruba deset tisíc korun. Proto vypadá, že praktici pouze vycítili šanci si vynutit ještě více peněz. Je to ale nemorální a bezdůvodné.

Článek

Podle nové úhradové vyhlášky na rok 2025 se mají úhrady praktickým lékařům zvýšit pouze o 2,83 procenta. Pouze je to ale jen v uvozovkách. Praktickým lékařům totiž platy porostou rychleji, než například pracovníkům nemocnic. Těm stát zvýší úhrady v průměru o jedno procento. Na rozdíl od praktických lékařů je ale práce v nemocnicích mnohem náročnější.

Arogance vůči medikům v nemocnicích

Pokud tedy nová úhradová vyhláška není fér, je tomu tak vůči lékařům pracujícím v nemocnicích. Pracují často déle, než by podle zákoníku práce měli, poskytují neodkladnou péči a neznají ordinační hodiny jako praktici.

Je opravdu nemorální, pokud praktičtí lékaři křičí, že by měli dostat více přidáno oni sami. Vyjádření některých lékařů chvílemi dokonce budí dojem, že si začínají plést zdravotní péči s výnosným byznysem. Prezident České lékařské komory Milan Kubek například prohlásil: „Všichni víme, že si můžeme koupit pouze to, na co máme. Vláda se chová jinak. Má peníze na pět rohlíků, ale požaduje jich deset.“ Zdravotnictví ale není pekárna a nemůže fungovat tak, že bude poskytovat péči jen tehdy, pokud stát splní ultimáta lékařů.

Foto: Autor/ka fotografie: cottonbro studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/na-vysku-portret-chirurg-ukon-7585023/

Není důvod, proč by měli praktičtí lékaři dostávat více, než lékaři v nemocnicích.

Někdo nedostane přidáno ani korunu

Ještě horší však je, že mnoha dalším zdravotnickým pracovníkům neporostou mzdy vůbec. Přidáno nedostanou například zaměstnanci laboratoří nebo lidé pracující v oblasti domácí péče. Zaslouží si přitom peníze méně, než praktičtí lékaři nebo lékaři v nemocnicích?

To jistě ne, ale na zvyšování platů všem jednoduše nejsou peníze. Státní rozpočet není bezedný. O to sobečtěji a arogantněji vyznívá vyhrožování protesty od praktických lékařů. Už teď totiž mají dostávat nejvíce, ale přesto chtějí znovu přidat. Kde nebo komu stát vezme 400 milionů je očividně nezajímá.

Foto: Aktron, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Ministerstvo zdravotnictví by mělo lékaře odměňovat férově, ale ne přidávat každému, kdo začne vyhrožovat stávkou.

Stát se nesmí stát vydíratelným

Zdravotníci velkou stávkou vyhrožovali poměrně nedávno. Tehdy ale lékaři protestovali především proti přesčasové práci a asi 6000 ze 22 000 mediků pracujících v nemocnicích podalo z přesčasové práce výpověď. To mnohdy ochromilo nemocnice a stát byl přinucen zasednout k jednacímu stolu.

Protesty byly nakonec odvráceny, když ministerstvo zdravotnictví předložilo návrh zákona, který měl lékařům garantovat odměnu ve výši 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy. Lékaři a ministerstvo se ale nedohodli na tom, jestli se do průměru bude započítávat i přesčasová práce a tak zdravotníci začali vyhrožovat dalšími protesty. Ty se ale nakonec kvůli povodním nekonaly.

Podle všeho to ale teď vypadá, že se stát pomalu stává vydíratelným. Nově chtějí stávkovat praktičtí lékaři. Kdo bude další? Policisté, hasiči? Nebo státní úředníci? Není přeci možné tolerovat, že si všichni zaměstnanci závislí na státních penězích začnou vynucovat navýšení platů nátlakovými akcemi. Stát by měl naopak v podobných chvílích ukázat, že se nenechá vydírat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz