Hlavní obsah
Aktuální dění

Sparťanské oslavy titulu zničili policejní těžkooděnci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Kozák, Public domain, via Wikimedia Commons

Naprosto ostudnou reakci předvedla policie po vyhraném utkání Sparty v Mladé Boleslavi. Fanoušci tak, jak je zvykem i ve světě, vběhli na trávník a chtěli slavit s hráči. Těžkooděnci pak rozpoutali nepochopitelnou brutalitu.

Článek

Policejní brutalita. Tak by se dalo shrnout dění po skončení fotbalového zápasu mezi Spartou a Mladou Boleslavi. Záminkou byly bujaré oslavy, které začaly ihned po závěrečném hvizdu. Vítězství letenských 5:0 totiž znamená, že už jim Slavia nemůže vzít titul mistrů nejvyšší české fotbalové ligy. Veškerou radost se ale rozhodla na výzvu domácího klubu přerušit policie.

Fanoušci chtěli slavit společně s hráči Sparty

Záminkou pro policejní zákrok bylo, když nadšení fanoušci vběhli na hřiště a začali slavit čerstvý zisk titulu společně s fotbalisty Sparty. Takové výjevy jsou zcela běžné i ve světě a nedávno stejným způsobem slavili titul i fanoušci Leverkusenu. Je to jednoduše tradice, kterou znají v Anglii, Španělsku, Itálii i Německu.

Očima předpisů a vyhlášek možná ne úplně legální, ale snad všude respektovaná. Policie zpravidla zasahuje jen tehdy, pokud začne docházet ke konfliktům. Akce těžkooděnců v Mladé Boleslavi ale byla zcela nevyprovokovaná a nepochopitelná. Policisté se rozhodli zmiňovanou fotbalovou tradici ukončit a proti fanouškům násilně zakročit. Mohli jsme tak vidět paradoxní scény, kde na jednom místě policie stříkala po fanoušcích slzný sprej a o kousek vedle si si sparťanský útočník Jan Kuchta připíjel s jinými fanoušky.

Foto: Fredymutz, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Fanoušci německého týmu Bayer Leverkusen, kteří slaví mistrovský titul na trávníku spolu s hráči

Neadekvátní reakce

Fanoušci včetně dětí po zápase mávali na slavící hráče Sparty a společně zpívali. Žádné výtržnosti, žádné násilí. Násilí vnesli na stadion až policisté, kteří se nepřiměřeným způsobem snažili zabránit vniknutí fanoušků na trávník. Preventivně si pomáhali i slzným plynem, což bylo v dané situaci zcela nepochopitelné. Obzvlášť, když v hledišti byly děti.

Hesla o tom, že „fotbal je pro lidi“ nebo „chceme na stadionech víc rodin s dětmi“ dostaly vážné trhliny. Dokazuje to například video na sociálních sítích, kdy policejní zákrok slzným plynem odnesla mladá dívka. Takto vypadá práce české policie? Je tristní, že policie nemá páky na proruské aktivisty, ale na bezbranné fanoušky si troufne.

Styděl by se i Karel Poláček

Tradice, kdy fanoušci slaví na hrací ploše spolu s hráči, má dávné kořeny. Existovala už v době první republiky, kdy bývalo zvykem slavit velké triumfy svých týmů přesně tímto způsobem. Dočteme se o tom i v knize Muži v ofsajdu od Karla Poláčka. Pokud by tehdy fanoušky včetně Poláčka rozehnala policie, nemohl by svým nezapomenutelným způsobem zvěčnit momentku s tělnatým panem Načeradcem, jak nadšeně dusá po letenském pažitu se slávistickým borcem na ramenou.

Vinen je celý český fotbal

Za ostudné dění na stadionu v Mladé Boleslavi nemohou jen řadoví policisté, kteří plnili rozkazy nadřízených, ale zejména vedení fotbalové Boleslavi a také celého českého fotbalu. To však nic nemění na tom, že za nepřiměřené zákroky by měly padat hlavy i u jednotlivců. Proto doufejme, že se sejde dostatek podnětů na prověření policejní zvůle.

Myslím, že podobné dění na našich stadionech vídat nechceme. Závěr fotbalové ligy by měl být důstojný. Dění v Mladé Boleslavi ale byl výsměch všem fanouškům. Tradiční oslavy fanoušků s hráči nemůžou nahradit tradiční policejní hmaty, chmaty a slzný plyn. Pokud ano, tak Česko nepatří na mapu civilizovaného fotbalového světa, ale mezi totalitní země.

Anketa

Byl podle vás zákrok policie po utkání mezi Spartou a Mladou Boleslaví adekvátní?
Ano
18,2 %
Ne
81,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Zdroje:

https://www.denik.cz/fotbal-zajimavosti/mlada-boleslav-sparta-titul-fanousci-policie-slzny-plyn-lfa.html

https://boleslavsky.denik.cz/fotbal-prvni-liga/podivejte-se-tezkoodenci-v-akci-slavici-spartanske-fandy-nepustili-na-travnik-20.html

https://x.com/vsechnoofotbale

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-policie-posoudi-zakrok-proti-fanouskum-slavicim-titul-peprovy-sprej-mel-mirit-i-na-deti-40472475#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=JMRUrQesaJc-202405191239&dop_id=40472475&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz