Hlavní obsah

Režisérské umění Stevena Spielberga se dokonale ukázalo již v jeho prvotině

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Hanke, zdroj: https://screenrant.com/duel-why-truck-driver-identity-never-seen/

Zabijákův truck z filmu Duel

Kvalitní psychologické Road movie není vůbec lehké natočit. Režisér Steven Spielberg dokázal i přes minimální rozpočet vytvořit žánrový skvost téměř dokonale.

Článek

Bylo mi sedm, kdy jsem měl poprvé možnost shlédnout tento již kultovní snímek z roku 1971.Do kin se film nedostal. V tomto případě však na výjimečnosti zdaleka nic nepozbyl.

Film začíná pohledem řidiče automobilu Plymouth z roku 1970, který ze svého domu v Los Angeles vyráží na jednu z běžných obchodních cest napříč kalifornskou a nevadskou pouští. Hrdina se jmenuje David Mann, v podání tehdy ne příliš proslaveného herce Denise Weavera.

Nic netušící divák zpozorní ve chvíli, kdy si Mann dovolí předjet smrdutý, ale i tajuplný kamion. Sérií předjetí mezi oběma aktéry začíná peklo na zemi. Na nedaleké benzinové pumpě se již lehce nervózní David snaží přijít na to, kdo sedí za volantem onoho monstra.

Po chvíli se oba opět rozjíždí a začíná zběsilá honička po poušti, jejíž otevřenost dodává snímku ještě dusivější atmosféru. Po asi 15 kilometrech Mann tak tak nepříteli na kolečkách ujede, způsobiv si prozatím jen šok z jeho tlaku a velmi rychlé jízdy. Hra kočky s myší nabírá už plných obrátek. Kočka dává myši možnost si na chvíli oddechnout, a tak se Mann dopotácí do přilehlého motorestu, aby se osvěžil a opět se pokusil identifikovat pachatele silničního trýznění. I přes konfrontaci jednoho z mužů v restauraci zabijáka za volantem nenajde a je nucen se vydat opět na cestu.

Snímku dodává na dramatičnosti také skvělá hudba, která doplňuje toto komorní drama naprosto bravůrně.

David Mann jede pomalu. Doufá, že smrdutý truck si měl v úmyslu jen pohrát. Až jej však spatří čekajícího v nedalekém tunelu, je mu jasné, že tady se hra začíná měnit v boj na život a na smrt.

Záhadný trucker se řídí heslem: Při silničním vraždění je třeba jako na tortuře: přitáhnout, povolit, přitáhnout a zase povolit a nakonec oběť zničit. Nebohý Mann se po další honičce trýzniteli na chvíli schová, přesně jako zmíněná myš. Klid však opět nemá dlouhého trvání. Zoufalá oběť se ještě v krátkých intervalech, které mu trucker dopřává, pokouší vyhledat pomoc. Nenachází ji však ani u policie, ani u staršího páru, který v tušení nepříjemností raději velmi rychle ujede.

A tak se dvojice honí pouští dál, až do chvíle, kdy ve stoupání snad dochází zabijákovi dech. Jenže v nejméně vhodnou chvíli zradí Manna jeho vůz. Zničený chladič si vybírá svou daň. Postupná gradace thrilleru nabírá nejvyšších obrátek ve chvíli, kdy se kvůli porouchanému chladiči David najednou nemůže vyškrábat na toužebně očekávaný vrchol kopce. Přes všudypřítomný dým za svým vozem navíc netuší, zda jej jeho protivník již nedostihl. Při Mannově naléhavém: "prosím jeď auto!! “, "prosím, vždyť je to jen kousek! “, tuhne krev v žilách.

Nakonec to přece jen zvládne a za horizont se dostane. Musí však na neutrál. Plymouth, již značně poničený, doráží spolu se svým věrným pronásledovatelem k ranči s nedalekým srázem ze skály, z něhož již není úniku.

David ví, že se může zachránit už jen skokem z jedoucího vozu. Po následné srážce jsou obě auta v plamenech. Zabiják dojezdil. Působivosti tohoto thrilleru by dodal snad už jen finální výbuch trucku. Z nějakého důvodu či záměru se k němu tvůrci z nějakých důvodů neodhodlali. Při západu slunce si pak David Mann, užívá chvíle, kdy se znovu narodil.

Tento snímek je pro mne celoživotním kultem. Zanechal v mém nitru tak silné stopy, že po každém jeho shlédnutí mívám noční múry, případně se mi ve snech zjevuje scénář pokračování příběhu, či jeho ještě šílenější alternativy.

Vzhledem k tomu, že v našich končinách film není až tak známý, doporučuji ho všem, kteří mají rádi psychologické thrillery, nebo road movie.

Připravte se, jízda začíná.

Zdroje: Shlédnutí filmu DUEL (mnohokrát)

https://www.csfd.cz/film/8634-duel/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz