Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Více či méně známé zlozvyky řidičů aneb Co mě na silnicích spolehlivě vytočí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Silnice jsou plné řidičů, kteří svými návyky obtěžují ostatní. Obrázek je ilustrační.

České silnice jsou místem setkávání nejrůznějších individuí, které se skrývají za volanty svých motorizovaných miláčků. Nad některými zlozvyky uživatelů silnic a cest mi zůstává rozum stát.

Článek

Aktivně řídím od roku 2014. Mám za sebou najetých asi 150 tisíc kilometrů převážně na českých silnicích bez větší nehody. Vlastním obyčejnou trojkovou Škodu Octavii, lehce oťukanou. Je faktem, že i vinou mých drobných karambolů. Určitě se nepovažuji za výborného řidiče, ale spíše průměrného. Myslím, že mám spoustu dobrých i špatných návyků. Za oněch deset let aktivního šoférování mne však začaly vytáčet některé (možná) méně diskutované řidičské zlozvyky, které si tu rozebereme. Každý z nešvarů specificky pojmenovávám.

1. „Zadupávači“

Jedna z vlastností dobrého řidiče je plynulá jízda. Samozřejmě jsou rozporuplné situace, kdy šoférovi vletí do cesty dítě, zvíře, nebo někdo před ním prudce zabrzdí a on musí reagovat. Vytáčí mě však jednání lidí, kteří jedou do okamžiku, kdy se objeví značka obce, 80-100 km/h. A pak těsně před značkou, místo, aby plynule zpomalovali, radikálně sešlápnou plyn a ještě pro jistotu na 45 km/h. Toto je bohužel poměrně častý nešvar. Stejně tak je nepochopitelné zadupnutí brzdového pedálu před přechodem ve chvíli, kdy se k němu teprve blíží chodec, a to i přesto, že za dotyčným je několik vozů, které kvůli jednání aktéra, musí zapojit rychlou reakci. Vážení silniční souputníci, brzdu prosím používejte uvážlivě, a ne tak, že bude neustále na podlaze.

2. „Šneci“

Tato kategorie silničních uživatelů je snad největším trnem v oku těch, kteří v obci na přehledných úsecích nechtějí a nepotřebují jezdit 35-45 km/h. Výjimku pro pochopení tvoří autoškoly, začátečníci, či vyklepaní senioři. Ti by však měli mít povinnost častějšího přezkoušení pro pokračování jejich řidičského oprávnění a v častějších intervalech, jelikož například jistá zmatenost či jízda v protisměru bývá jejich doménou. Jinak řečeno „kloboučníci“ jsou v častých případech sobeckými tvory, kteří si neuvědomují, že za sebou vytváří tzv. zátku a nutí svou pomalou jízdou řidiče za sebou k riskantním krokům. Vůbec nejhorší jsou ti, kteří jedou v obci 30-40, mimo obec pak bezdůvodně 50-65 km/h z důvodů telefonování, vykecávání, či věnování se telefonu. Však přece mají čas. Tyto bych nakopal s prominutím do „za…“. Vážení a milí „šneci“, svou přehnaně pomalou jízdou zdržujete všechny, kteří třeba spěchají na pohotovost, do práce, nebo z jakýchkoliv jiných závažných důvodů.

3. „Ekologové“

To si tak v klidu jedete z práce, nebo za rodinou, na výlet a najednou se před Vámi objeví odporně smrdutý vehikl, který kvůli tomu, že si odinstaloval filtr pevných částic, nebo jezdí na přepálený olej, či na jinou „sr… “, zamořuje okolí v okruhu stovek metrů. Jízda za ním je nejen velmi nepříjemná, ale i zdraví škodlivá. Nedávno jsem natrefil na podobného „mistra“ ve Fordu Mondeo z roku cca 1998. Po nuceném vdechování jeho výfukových plynů po hrůzné tři minuty a jeho předjetí, mě pán vytroubil, vyblikal a ještě z vozu něco určitě ne slušného pořvával. Chlapče, zasloužil by si kontrolu emisí. A garantuji ti, že by nebyla úspěšná.

4. „Egomaniaci“

Většina řidičů se v průběhu jízdy chová poměrně předvídatelně a více, či méně očekávaně. To se však nedá říci o majitelích určitých typů silnějších, často starších vozů nejmenovaných německých značek. Tyto pokud dojedete mezi obcemi rychlostí 90-100 km/h a musíte kvůli nim v přehledném a rovném úseku zpomalit na cca 75 km/h, přirozeně nečekáte, že se bude dít to, že vás agresivně dojedou a poté ještě nebezpečně předjedou. Zkrátka si honí ego. Zdali si koupí velkého a silného auta kompenzují malé genitálie, se nejspíš většina z nás nedozví.

5. „Chorobně nerozhodní“

V dnešní dopravě, kdy výrazně narůstá počet automobilů, je potřeba se rychle rozhodovat a hlavně nezdržovat, pokud to neodporuje předpisům. Tento typ řidičů je lehce podobný „šnekům“. Tito třeba v obci jedou kolem 50, mimo kolem devadesátky v hodině. Ale například na křižovatce v okamžiku „probliku“ zelené, vyjedou až za cca 5-8 vteřin a tím zasekávají dopravu. To samé ti, kteří nejsou schopni rychle odhadnout a vyhodnotit situaci např. na kruhovém objezdu. Stojí, čekají a vyjedou až ve chvíli, kdy se v okruhu minimálně deseti metrů od objezdu nenachází jediný dopravní prostředek.

V článcích na podobné téma je možné pokaždé očekávat vlnu „hejtů“ na autora, nebo alespoň kritiku jeho názorů. Já to považuji za přínosné, minimálně úsměvné. Rád se i poučím, pokud bude mít kdokoliv jinou zkušenost, nebo argumentovaný názor.

Vadí vám na okolních šoférech stejné, nebo podobné typy jednání a zlozvyků? Nebo jsem takříkajíc „mimo mísu“ ? Pište do komentářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz