Hlavní obsah
Seberozvoj

Chcete lépe využít svůj mozek? Zlepšete komunikaci pravé a levé hemisféry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Pravá a levá hemisféra

Člověk má dvě mozkové hemisféry, pravou a levou, přičemž každá z nich je aktivní při jiných myšlenkových procesech.

Článek

PRAVÁ A LEVÁ HEMISFÉRA

U drtivé většiny lidí je jedna z hemisfér dominantní, což snižuje využití a potenci mozku. Pro co nejvyšší zužitkování mozkové kapacity je ideální, jsou-li obě hemisféry v rovnováze a vyváženě navzájem spolupracují.

LEVÁ HEMISFÉRA = logika a analýza

V levé hemisféře dochází k logickému uvažování, analýze dat a jejich systematickému seřazování, metodickému plánování. Probíhá v ní práce s čísly a slovy: matematické výpočty, srovnávání a ověřování faktů, jazyková vyjádření. Je spjata s vědomým myšlením. Levá hemisféra ovládá pravou polovinu těla.

Poněkud zjednodušeně bývá činnost této hemisféry obecně spojována s mužským myšlením, které je častěji zaměřeno na logiku.

PRAVÁ HEMISFÉRA = emoce a kreativita

Pravá hemisféra je oblast fantazie a tvořivosti, je propojena s emocemi a citovými asociacemi. Díky ní můžeme tvořit, vnímat a prožívat vizuální krásu (barvy, obrazy) či akustickou libozvučnost (hudba). Prociťujeme v ní chutě, vůně či příjemnou odezvu na dotek (masáž, sex). Je spjata s nevědomým myšlením - přebírá vládu ve spánku a při meditaci, vznikají v ní sny, vize a intuice. Rodí se v ní emoce, proto nám dává možnost prožít radost, štěstí, smích, smutek, depresi, úzkost a podobně.

Pravá hemisféra ovládá levou polovinou tělo, což vede částečně k vysvětlení, proč je hojně dominantní hemisférou u levorukých lidí (leváků).

Její činnost se obecně spojuje s ženským myšlením, orientovaným na smysly a pocity.

JAK ZVÝŠIT KAPACITU MOZKU

Čím lépe dokážeme sladit součinnost a spolupráci obou hemisfér, tím více využijeme potencionální možnosti mozku. K tomuto nám slouží různá cvičení, především zrakově-vjemová a motorická.

Protože každá hemisféra ovládá jinou část těla, jedním z účinných cvičení ke zvýšení součinnosti hemisfér je provádět rozličné úkony pravými a levými končetinami:

  1. Pravou rukou kreslete na papír kolečka, levou čtverečky.
  2. Pravou nohou dupejte v pravidelném rytmu, levou rukou bubnujte v jiných intervalech.
  3. Levou rukou kružte po směru hodinových ručiček, pravou v jejich protisměru. Jakmile cvičení zvládnete, otočte u obou končetin směr kroužení.
  4. Sedněte si na židli, zvedněte před sebe levou ruku a pravé koleno. Dlaní i kolenem vykreslujte do vzduchu stejné obrazce (trojúhelník, kolečko, ležatou osmičku). Po chvíli udělejte obrácený gard a cvičte opačně - pravou rukou a levým kolenem.
  5. Postavte se před zrcadlo, levou ruku položte na břicho, pravou na vršek hlavu. Levou rukou dělejte na břichu krouživé pohyby, pravou poklepávejte temeno hlavy v pravidelných rytmech. Po chvíli obě ruce prohoďte.

Zajímavosti a průkaznost činnosti hemisfér:

  • Jestliže byla při mozkové mrtvici postižena jedna strana mozku, zanechala tak protilehlou stranu ochrnutou.
  • Při vědeckém pokusu se chirurgicky oddělilo spojení mezi pravou a levou hemisférou, čímž bylo zjištěno, že bez sebe obě strany mozku nemohou plnohodnotně fungovat: Člověk s funkční pravou hemisférou byl schopen použít otvírák na konzervy, ale nebyl jej schopen pojmenovat a popsat. Naopak, osoba s funkční levou hemisférou uměla tento předmět pojmenovat, nevěděla však jak jej použít.

Ze všech výzkumů vyplývá závěr, že pro správné fungování od sebe nelze pravou a levou hemisféru oddělit. Kupříkladu básník dokáže vymyslet v pravé hemisféře nové a originální prozaické myšlenky, aby je ale byl schopen zformulovat a zapsat na papír, potřebuje k tomu nezbytně levou hemisféru. Cviky na vyvážení obou částí mozku jsou proto nejlepším, a možná i jediným prostředkem ke zlepšení činnosti mozku a využití jeho potenciálu.

zdroj: Nemoc jako cesta - Ruediger Dahlke, Thorwald Dethlefsen

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz