Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Internetové seznamky. Senzační moderní nástroj, nebo civilizační zlo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Internetové seznamky

Internetové seznamky jsou symbolem naší doby. Se všemi klady i zápory.

Článek

Mé zkušenosti se seznamkou jsou, pochopitelně, pouze z pohledu muže píšícího si se ženami. Opačný pohled tedy nejsem schopen nabídnout. A ne, nemám v úmyslu dát si na profil fotku modelky a psát si s pány pod falešným profilem. Motiv těch, kteří toto dělají, jsem nikdy nechápal a myslím, že ho ani pochopit nechci.

Nic na světě není černobílé a proto rozhodnutí, zda jsou internetové seznamky dobro, či zlo také nemůže skončit zvolením sněhobílé ani dehtočerné možnosti. Klady ovšem výrazně převažují a proto lze tyto typy seznamek považovat za velmi užitečný prostředek k poznání zajímavého protějšku.

Najít lze na seznamkách cokoliv. Od prostého psaní přes flirt, nezávazný sex až po partnera na vážný vztah. To poslední se zde hledá logicky nejhůře, ale tak to má být, protože na vážnou známost by měly být při výběru kladeny největší požadavky. Obecně platí, že pro nalezení partnera či partnerky pro život jsou vhodnější placené seznamky. Ovšem ani ty zdarma není dobré zatracovat, pokud hledáte lásku až navěky. Jen se u nich budete muset déle probírat kočičím zlatem, než narazíte na valoun o skutečné ryzí kvalitě.

Výhody internetových seznamek:

Největší výhodou je bezesporu počet lidí, které můžete poznat. S každým potencionálním partnerem (partnerkou) na kafe jít nemůžete, to by den musel mít minimálně 25 a půl hodiny. Díky vhodně zvolenému filtru se vám zobrazí jen ty protějšky, které vyhovují vašim nárokům, což je také obrovská výhoda. Hodně žen říká, že jim tyto seznamovací aplikace připomínají katalog s lidmi, které si vybíráte jako zboží na krámě. Příměr je to sice na první dojem nelichotivý, avšak velice trefný. Nicméně každý vztah je svým způsobem obchod, ať už to zní jakkoliv neromanticky: bereme si něco, co má pro nás náležitou hodnotu a na oplátku nabízíme druhé straně odpovídající protihodnotu. Když nebudeme mít co nabídnout, tak si nás nikdo ani nevšimne.

Z fotek poznáte, jestli by vůbec mohla být CHEMIE při osobním setkání. Je potřeba ale počítat s tím, že virtuální svět dává mnoho možností podvodníkům a podvodnicím, jak vás fabulovat. Falešné profily jsem již zmínil, tam asi netřeba cokoliv dodávat. Jestliže se ale někdo vydává za jinou osobu, nedej bože i za jiné pohlaví, pak se s vámi určitě nikdy nebude chtít setkat, protože by jeho (její) podvod okamžitě praskl. Za zmínku stojí spíše používání filtrů na fotky, které si můžete nainstalovat na každém mobilním zařízení. Tyto filtry odstraní nedokonalosti ve vaší tváři, vyhladí pleť, zdokonalí souměrnost rysů a celkově vás omladí o řadu let. A virtuálně můžete rovněž několika tahy prstů zeštíhlit postavu - ve skutečném světě je to za pomocí aerobního cvičení a přísného jídelníčku poněkud těžší oříšek :). Snadno se vám tak může stát, že až se ta útlá manekýna z vaší seznamky dostaví na rande, bude mít o 15 kilo víc, než jste čekali. Nejlepším řešením, jak předejít obdobnému nemilému překvapení, je v průběhu dlouhodobější konverzace si se svým protějškem zasílat fotky z běžných životních situací (z práce, z nákupů, z výletů). Upravovat svůj obličej a postavu na všech fotkách, to nebude po chvíli bavit nikoho. A pokud ano, nikdy nedokáže provést na všech snímcích úpravy tak, aby korespondovaly s ostatními fotkami.

Ze zpráv lze zase usoudit, zda si budete vyhovovat při mluvené konverzaci. Jestli máte podobné zájmy, sdílíte shodné životní hodnoty a zda jste naladěni na stejnou vlnovou frekvenci. Ženy si mi často stěžují, že jim muži na seznamkách lžou. Jestliže tvrdí, že jsou svobodní a přitom mají doma manželku a hromadu dětí, pak to samozřejmě není fér jednání. Když si však s někým píšete delší dobu, není zas takový problém odhalit lháře. Jeho nebo její historky se mění dle situace tak, jak se jim to zrovna hodí a nikdy zcela přesně neodpovídají předchozím tvrzením. Takto lze nezřídka rozklíčovat nejednu nesrovnalost.

Ze psaného dialogu lze také poměrně přesně odhadnout inteligenci, vzdělanost, kreativitu, smysl pro humor a celkový rozhled vašeho protějšku. A dokonce i temperament: zda jste dynamikou svých povah v podobné hladině se pozná tak, že konverzace má šťávu, drajv, zápal. To nám signalizuje, že ani při osobním setkání nebude trapné ticho a mučivá nuda.

Nevýhody internetových seznamek:

  • Svádí k povrchnosti a plytkosti. Tady se dříve zmíněný největší klad mění často v zápor. To, že máme na výběr obrovské množství potencionálních partnerů či partnerek, nás vede k tomu, že při sebemenším náznaku neshody nebo odlišnosti okamžitě házíme svůj virtuální protějšek do koše. Jestliže se s někým seznámíme v reálném životě, máme větší trpělivost hledat s druhou stranou společnou cestu a nevzdáváme se při první známce vzájemného rozporu. Na internetové seznamce spěšně smažeme jednu konverzaci a přecházíme k další. Vždyť máme na výběr desítky či stovky lidí, tak proč se zdržovat s někým, s kým se to už trochu zadrhlo? Ze začátku v tomto problém nevidíme. Když si ale zpětně promítneme, kolik protějšků jsme už smazali nebo zablokovali, dojdeme k nepříjemným pochybnostem, zda jsme tucty konverzací neukončili možná až příliš ukvapeně, aniž bychom dali šanci vzájemnému hlubšímu poznání. Takto zákonitě vzniká komunikační plytkost, jež by při reálném seznámení nehrozila.
  • Virtuální anonymita skýtá příhodnou záštitu pro různé druhy podvodníků. K tomu můžeme přidat i různé smyšlenky, nepravdy a nepřesnosti ohledně věku, zaměstnání a podobně. Dále i upravené fotky díky grafickým filtrům. Čteme-li mezi řádky, pak lze lháře a podvodníka ze psaného projevu většinou odhalit. Stačí se zeptat na něco, co nám dotyčný již kdysi vyprávěl. Lháři se do svých klamů po čase vždy nějakým způsobem zamotají a posléze si sami odporují.
  • Nepoznáme osobní chemii. Jistá chemie musí být už podle fotek, protože kdo se nám nelíbí, s tím si psát nebudeme. Dále musí být chemie i ve zprávách - konverzace zkrátka nesmí být nudná a plochá, musí probíhat v emočních vlnách. Na reálnou chemii si ovšem musíme počkat až na první skutečné rande a tam se nám může stát, že vzájemný pohled do očí, aura toho druhého či jeho nebo její vůně s námi nic neudělají. Stejné riziko vzniká i opačně - druhý nás může přitahovat, my pro něj nebo pro ni však nebudeme mít dostatečné charisma.
  • Ošizená romantika. Oslovit neznámý atraktivní protějšek ve skutečném světě, to sebou přináší spoustu emocí a dokonce i vyplavení hormonů štěstí. Stoupne nám adrenalin a pokud je oslovení úspěšné, vyplaví se hormon přinášející radost z úspěchu - dopamin. Poznávání venku v životě nás nutí vystoupit z komfortní zóny a tím se někam posouváme.

Elektronické seznamování není bez debaty zdaleka tak spjato s bohatým koktejlem vzrušujících pocitů, jako seznamování v reálném životě. Vzhledem však k tomu, jaký je v něm nepřeberný výběr potencionálních partnerů, jedná se o nástroj, na nějž by bylo škoda zanevřít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz