Hlavní obsah
Zdraví

Ve spánku trávíme třetinu života. Jste ale při něm ve zdravé poloze?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Poloha při spánku

Spát na levém či pravém boku? Jaká poloha je pro vás vhodná, to se dozvíte v tomto článku.

Článek

Základní pravidlo zní: Pro spánek zvolíme vždy takovou polohu, při které co nejvíce zachováme přirozenou polohu vnitřních orgánů a zakřivení páteře.

Postavení páteře vyřešte jako první věc. Při spánku je nejnevhodnější poloha ta, při níž nepřirozeným způsobem prohýbáme a křivíme páteř. Z toho důvodu se vůbec nedoporučuje ležet na břiše, neboť silně trpí krční páteř. Poloha na zádech pro změnu bývá častou příčinou bolesti v bederní oblasti. Navíc je mnohdy doprovázena chrápáním. Zmíněné deformace páteře lze ovšem vyřešit vhodným vypodložením pomocí polštářů takovým způsobem, aby přirozené postavení páteře zůstalo zachováno. Pro správné posazení kyčlí je poté vhodné umístit polštář mezi kolena. Toto je však nejlépe demonstrovat v praxi, v dnešním článku se tedy zaměříme spíš na spánkové polohy na levém či pravém boku, jež jsou celkově pro naši páteř nejšetrnější.

Levý bok vs. pravý bok

Spánek na boku je nám vrozený, protože tato pozice je obdobná položení embryu v děloze. Cítíme se při ní nejbezpečněji a nejpřirozeněji. Avšak který bok zvolit?

Obě pozice mají svá pro a proti. Naše vnitřní orgány se totiž nenachází v těle rovnoměrně, nýbrž je pro každý orgán jedna strana dominantní z hlediska jeho umístění.

Spíme-li na levém boku, podpoříme především činnost srdce, a to díky gravitaci. Dochází takto k pumpování krve přímo do aorty. Levá poloha je rovněž vhodnější pro trávení potravy, což se týká žaludku, slinivky břišní a převážné části střev. Kromě toho tato poloha v podstatě vylučuje průchod agresivních žaludečních šťáv do jícnu, což je prevencí pálení žáhy. A v neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na slezinu, jež je centrem imunity a lymfatického systému. Spaním na levém boku tedy zákonitě podpoříme lymfatický oběh - odvod toxinů a odpadních látek z těla.

Poloha v leže na pravém boku je oproti tomu příhodnější zejména pro naše játra a žlučník. Játra jsou významným filtrem těla, a tudíž dostávají zabrat v průběhu celého dne. Zdaleka se jejich zvýšená činnost netýká pouze alkoholu a chemických potravinářských Éček. Nespornou výhodou jater je, že pokud jsou zdravá a organismus je celkově dobře nastaven, dokáží se velice rychle zregenerovat. Zpozornět byste měli, jestliže trpíte na nemocný žlučník. V tom případě byste neměli preferovat spaní pouze na levém boku, nýbrž je vhodné ho kompenzovat opačnou polohou.

Závěrem

Volba nejvhodnější polohy při spánku je tedy individuální. Záleží na tom, jakými konkrétními zdravotními neduhy trpíte. Jste-li zdraví a nemáte-li žádné větší potíže, zvládnete spánek na levém i pravém boku a ráno nepoznáte rozdíl. Vždy byste se však měli soustředit na dodržení správného zakřivení páteře a posazení kyčlí.

Proto v prvé řadě poslouchejte své tělo a neignorujte jeho signály. Bolestí vám totiž dává najevo, že děláte něco špatně a dává vám možnost napravit vaše konání.

Pokud se chcete dozvědět, proč se ženy dožívají déle než muži, přečtěte si tento článek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz