Hlavní obsah
Seberozvoj

Zabiják životní inspirace: Komfortní zóna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Komfortní zóna

Komfortní zóna je pohodlný stav, kdy se nemusíme o nic snažit. Na první pohled vypadá jako země zaslíbená, jíž bychom se měli všichni snažit dosáhnout. V tomto článku se dozvíte, proč tomu tak není.

Článek

Pojem komfortní zóna

Komfortní zóna je mentální nastavení mysli, v němž upřednostňujeme výhradně známé a ověřené věci. Preferujeme vlastní pohodlí, a to za každou cenu. Bezpečí, jistota a klid, nic víc nás nezajímá. Cítíme se v přítomném okamžiku nesmírně příjemně, protože vše nám připadá důvěrně známé a přívětivé. Domníváme se, že máme kontrolu nad vším okolo nás. Milý stav lákající nás svojí snadností a lehkostí. Úzkost, strach, nejistota, stres…všechno jakoby bylo na míle vzdáleno od naší reality. Ovšem pouze do času.

Zlatá klec v naší mysli

Každý v sobě máme dvě osobnosti - tu, jíž právě nyní jsme, a tu, jíž bychom chtěli být. Tedy se jedná o neustálý boj mezi naším skutečným a ideálním já. Ideální já nás žene dopředu a je důvodem toho, že se vyvíjíme, máme motivaci, ctižádost, životní motor. Jestliže je rozdíl mezi skutečným a ideálním já příliš velký, začne se dostavovat úzkost, beznaděj, později i deprese.

A právě komfortní zóna nás drží přikované v naší současné osobnosti, tudíž nám brání jít blíže svému ideálnímu, vysněnému já. Komfortní zóna je symbolem rezignace se posunout dál a pomníkem osobnostních ambicí. Je zlatou klecí v naší mysli. Teprve když tuto klec opustíme a podíváme se do prostoru za komfortní zónu, nastane proces učení, poznávání a růstu.

Komfortní zóna je rovněž častým důvodem úpadku partnerského vztahu. A týká se daleko častěji mužů. Na začátku ženě nadbíhají, dvoří se jí a dobývají ji, jakmile ji ale mají „jistou“, přestanou se snažit. Okamžitě spadnou do komfortní zóny a nevěnují žádné úsilí tomu, aby vztah rozvíjeli a dodávali mu nové vzruchy. Nezřídka zpohodlní natolik, že s partnerkou ani nechtějí vyrazit kamkoliv do společnosti. Raději ji vždy pošlou s kamarádkami s poznámkou, že jí chtějí dopřát trochu svobody.

Dát prostor a svobodu je samozřejmě naprosto v pořádku. Jestliže to ale udělají i přes výslovné vyjádření partnerky, že už dlouho nikde nebyli spolu, jedná se z jejich strany pouze o lenost a nic jiného.

Komfortní zóna vs. prostor za komfortní zónou

  1. Komfortní zóna. Zlatá klec v naší mysli, jež nás drží ve známém a důvěrném prostoru (i při nám důvěrně známých lidech). Jsme vědomě v klidu a pohodlí, nicméně v našem nevědomí se střádá frustrace z toho, že se nám stále více vzdaluje naše ideální já. Život nám protéká mezi prsty.
  2. Prostor za hranicí komfortní zóny. Tento prostor se vyznačuje nejistotou a strachem z neúspěchu. Obavy ze selhání jsou přirozenou součástí naší osobnosti a jsou dokonce nezbytné, protože až po jejich překonání se můžeme osobnostně posunout. Pouze v tomto prostoru nás může čekat ÚSPĚCH.

Dobrou zprávou je, že k vystoupení z komfortní zóny není potřeba žádných zvláštních schopností či talentu. K tomuto procesu je třeba jen jediné věci - překonat sebe sama a vystoupit ze svého stínu.

Způsoby jak vystoupit z komfortní zóny:

  • Dělejte věci jinak. Zkrátka přetvořte svoji rutinu. Jste zvyklí si při čekání ve frontě krátit čas prohlížením internetu v mobilu? Nechte mobil v kapse, spočítejte všechny zelené předměty v obchodě a vynásobte je třeba všemi žlutými. Nebo si při čekání oprašte angličtinu a rozpomeňte se, jak se okolní zboží nazývá v tomto jazyce. Oblékáte si vždy šedou nebo černou? Vezměte si tentokrát něco barevnějšího, čímž změníte svoji náladu, dojem u ostatních lidí i fyziologické procesy svého těla.
  • Naučte se novou dovednost. Po zvládnutí nové činnosti se dostaví příjemný pocit z úspěchu a vaše mysl se nejen procvičí, nýbrž i objeví nové cesty a vzorce. Nebo navštivte nějaký zajímavý vzdělávací kurz, ideálně kurz seberozvoje. Je to investice, která se vyplatí.
  • Ochutnejte nové jídlo. Máte už dlouho v plánu vyzkoušet nějakou exotickou specialitu, ale nenašli jste k tomu zatím odvahu? Odhoďte zábrany a směle do toho. Nebo změňte zažitý stravovací návyk za zdravější - na snídani si nedáte chleba se sádlem, nýbrž nastartuje metabolismus ovocem či smoothie nápojem.
  • Zapracujte na své kreativitě. Nechte zrodit báseň, jednoduchou píseň nebo povídku. Namalujte obraz, přestože si nepřipadáte zrovna jako Claude Monet. Jde jen o to překonat svoji pohodlnost, aby mozkové neurony začaly navazovat nová spojení.
  • Oslovte nové lidi. Rozhodněte se, že dnes poznáte tři nové tváře. Oslovení neznámého (či neznámé) je výborný způsob, jak vystoupit ze své komfortní zóny a zažít i něco dobrodružného. Ne každý vaši familiárnost ocení, ale to vůbec nevadí. Pokud si k hovoru nevyberete půlnoční temnou uličku, pak na vás nikdo paralyzér ani pistoli nevytasí.
  • Otevřete oči i uši. Vnímejte čerstvé vjemy, dejte šanci novým nápadům. Většina lidí jede názorově ve starých kolejích a jakékoliv neotřelé postoje je obtěžují, protože by to vyžadovalo se nad nimi zamyslet, a myšlení bolí. Ovšem pouze nové ideje a myšlenky vám mohou pomoci v rozvoji a osobním růstu.

Nechcete-li tedy zakrnět, dopřejte svému mozku nové úkoly, pohledy a situace. Zpomalíte tím stárnutí a přiblížíte se zase o kousek svému ideálnímu já.

Více se myšlenkových vzorcích dočtete v tomto článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz