Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Když má žena mužskou energii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Žena s mužskou energií

Od nepaměti se tvrdí, že muži jsou orientováni na výkon a ženy na své pocity. Tento zažitý obrázek se však v posledních dekádách změnil k nepoznání a již dávno není pravidlem.

Článek

Všichni v sobě máme mužskou i ženskou stránku, z nichž každá nad námi přebírá v určitých situacích nadvládu.

K mužské stránce jsou přidruženy vlastnosti jako cílevědomost, soutěživost, odolnost, nekompromisnost, neústupnost či touha po dosahování cílů, proto je přirozeně spojena s profesní kariérou a sportovním soupeřením.

K ženské stránce náleží kvality jako jemnost, pochopení, empatie, poddajnost, přizpůsobivost, péče o druhé nebo schopnost vytvářet teplo domova, z toho důvodu nachází uplatnění v mezilidských vztazích a rodinném kruhu.

Ve své podstatě jsou mužský a ženský aspekt osobnosti ve vzájemném protikladu, a proto při konkrétní činnosti musí být jeden z nich vždy dominantní. Kdo chce dosáhnout těžkého cíle, musí prokázat zatvrzelou neústupnost vůči překážkám a potlačit poddajnou přizpůsobivost. Kdo chce porazit ostatní, musí k nim být nekompromisní a potlačit empatii.

Je tedy zřejmé, že se jedná o dychtivost po úspěchu a uznání, co vede příslušnici něžného pohlaví k potlačení její ženské stránky a preferenci mužského aspektu. O takových ženách se říká, že „mají v sobě testosteronu víc než kdejaký chlap“.

Nejčastější důvody dominance mužské energie v ženském těle

Jsou dvě nejobvyklejší příčiny toho, že je žena orientovaná mužským způsobem na výkon a dosahování cílů. První možnost je, že převzala tyto vzorce po některém z rodičů, případně po obou z nich. Běžně je tedy dcerou sportovců či silně kariérně zaměřených lidí. Druhou možností je převládající mužské prostředí v době dospívání. Jestliže vyrůstala s více bratry nebo obecně mezi chlapci, vytvořily se v ní výrazné mužské aspekty zcela přirozeně a logicky.

Mužská energie je psychicky náročnější

Žena s převahou mužské energie je neustále ve střehu a připravena bojovat, respektive obhájit si své místo. Zatímco s ženskou energií se lze oddat, uvolnit se a nechat se unášet přirozeným vývojem událostí, dominantní mužský aspekt nutí ženu (a člověka celkově) stavět se trvale do vůdčí pozice a nenechat se nikým ovládnout.

Vlastnosti jako jsou bojovnost, ctižádost, rozhodnost, ostré lokty a nutnost vítězit jsou vykoupeny větší spotřebou energetických zásob.

Problém s vyvážeností

Je vcelku jasné, že co je na poli kariéry cesta k úspěchu, bývá v rodinném životě často cesta ke zkáze. U ženy vzniká vnitřní konflikt, protože v soukromém životě je její role tradičně postavena na mateřském přístupu při výchově dětí a ženské křehkosti v partnerském vztahu. Pakliže je její mužská stránka dominantní i v rodinném kruhu, vychází vnitřní konflikt z rozporu mezi jejím evolučním a individuálním mentálním nastavením. Taková žena má pak problém oddat se s důvěrou svému partnerovi, protože je zvyklá spoléhat výhradně na sebe. Dalším faktem je, že muži ve většině případů preferují partnerky s dostatečným podílem ženské energie.

Není zase tak mnoho submisivních mužů, kteří by do vztahu ocenili ženu s mužskou energií. A ta výrazně početnější skupina pánů, již dávají přednost klasickému partnerskému schématu, většinou netouží svádět v pohodlí rodinného krbu věčný boj mužská vs. mužská energie.

Pro ženu tohoto ražení je proto největší výzvou skloubit obě oblasti svého života do vzájemného souladu tak, aby vyřešila svůj vnitřní konflikt a nalezla klid v duši.

Vyzkoušet zdarma Afirmaci štěstí a sebepřijetí můžete v tomto videu.

Čím zajídají nedostatek lásky muži a čím ženy, se dozvíte v tomto článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz