Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Mamánek, chronický opozdilec a další nevhodné typy mužů pro vztah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Mamánek

U některých mužů jde poznat již od prvního rande, že to s nimi bude o nervy. Stačí jen sledovat signály.

Článek

Nevhodné typy mužů do vztahu

To, že se vztah s alkoholikem, drogově závislým, despotou, narcisistou, manipulátorem a dalšími typy asociálních osobností pravděpodobně promění v čiré peklo, asi netřeba zdůrazňovat. Dnes se ale zaměříme na vlastnosti, které nejsou na první pohled tak závažné, nicméně ve společném soužití se naplno projeví jejich síla. Proto i tyto typy mužů je lepší do partnerství nebrat.

A) MAMÁNEK BYDLÍCÍ U RODIČŮ

Zde se za zlomový věk považuje 30 let. Pokud se muž do této doby nedokázal osamostatnit a vylétnout z rodinného hnízda, pak je s jeho křídly něco silně v nepořádku (výjimkou je nutná každodenní péče o některého z rodičů). Dospělý muž takto pohodlně uvelebený do veškerého luxusu „mamahotelu“ představuje naprosto nevhodného potencionálního partnera. Není zvyklý na zodpovědnost, aktivitu, nároky života (byť může mít i vysokou pozici v práci). Další podstatný problém představují jeho rodiče, častěji matka. Ta je na svého chlapce zvyklá a je na něm nezdravě emočně závislá. Ostatně závislost bývá většinou oboustranná.

Pokud jako žena seberete odvahu a rozhodnete se pro společné soužití s tímto mentálně nevyzrálým typem muže, obrňte se trpělivostí. Vaše nervy bude pokoušet jeho zpravidla minimální samostatnost a rozčarovanost z velkých nákladů na živobytí (mamahotel měl prakticky zadarmo).

Ihned ze začátku s ním musíte otevřeně komunikovat a vysvětlit mu dvě základní věci:

  • Že nastavíte jasné limity, kdy k vám bude moct přijít jeho matka na návštěvu. Jakmile nebudete důsledná a nepřestřihnete tuto už věkem zaprášenou pomyslnou pupeční šňůru, brzy zjistíte, že nebydlíte ve dvou, nýbrž ve třech.
  • Že mu nebudete dělat matku. Maminky udělají pro své synáčky cokoliv, tak to prostě bývá. Pokud si však tento muž konečně zvolil odchod do rovnocenného partnerství, musí být připraven na to, že se bude rovnocenně podílet i na fungování domácnosti.

B) CHRONICKÝ OPOZDILEC

Věčně chodí pozdě. Nedochvilnost se může zdát jako drobnost, nad kterou lze v klidu mávnout rukou. Pokud k ní dochází sporadicky, je důvodem občasná zaneprázdněnost a pak to lze tolerovat.

Pokud k ní však dochází opakovaně, pak k ní vedou 3 důvody, a ani jeden nevěstí nic dobrého:

  1. Nezáleží mu na vás natolik, aby si dal záležet na včasném příchodu. Není-li schopen vás upřednostnit nad jiné záležitosti, pak si položte otázku, zda chcete být partnerkou někoho, kdo vás má v pořadí důležitosti zasutou až kdesi vzadu.
  2. Má špatné organizační schopnosti. To může být hodně protivná vlastnost, zvláště potom při společném soužití. Nemá-li v ničem žádný fungující systém, pak vás s ním v životě čekají jen zmatky, zmatky...a někdy výjimečně chaos :).
  3. Má úzkostlivou poruchu. Důvodem jeho neustálých pozdní příchodů může být nutkavá porucha neustále se ujišťovat, že je všechno v pořádku. Již má obuté boty a chystá se vyjít z bytu...na poslední chvíli se ale musí ještě jednou vrátit před zrcadlo a podívat se, jestli má na rande dobře upraven účes nebo jestli nemá nakřivo límec u polokošile. Zabouchl dveře a vyrazil rychlým krokem za vámi, jelikož zase nestíhá...po pár krocích se ale musí vrátit a ujistit se, že jsou dveře opravdu zavřené, případně je ještě zamknout na dva západy.

C) RUŠÍ SCHŮZKY NEBO SE NA NĚ DOKONCE BEZ OMLUVY NEDOSTAVÍ

Jestliže zrušil schůzku jednou a uvedl k tomu pádný důvod, je v pořádku dát mu ještě šanci. Pokud to udělá podruhé, už to začíná zavánět něčím podezřelým. Po třetím odvolání rande si už další šanci určitě nezaslouží, byť může mít spoustu srdceryvných historek, jako je nečekaná návštěva příbuzných nebo nenadálé setkání se starým kamarádem, kterého dvacet let neviděl.

Pokud vám takto pravidelně stornuje domluvené akce, pak má rozdělaných více potencionálních vztahů a vy rozhodně nejste na první pozici, protože místo vás šel zase s nějakou jinou. Možná i schválně žongluje s více ženami a žádný vztah ani nechce.

D) NEVĚNUJE VÁM PLNOU PŘÍTOMNOST

Je myšlenkami někde jinde a když se ho na něco zeptáte zjistíte, že vás vůbec neposlouchal. Může mít zrovna vážné problémy v práci nebo s někým blízkým, takže házet ho do žita po jednom „lítání myšlenkami v oblacích“ by určitě nebylo fér.

Pokud to ale dělá často, nedej bože je v tomto stavu prakticky pořád, pak to může znamenat jen dvě věci:

  • Má poruchu soustředěnosti. Pokud bude chtít, tak na sobě zapracuje a určitě se sebou bude schopen něco udělat.
  • Nebere vás dostatečně vážně. Chodí s vámi jen proto, že nechce být úplně sám, zároveň ale pro něj nejste natolik zajímavá, aby vám věnoval svoji přítomnost ve veškerém rozsahu. Doufá, že brzo potká někoho lákavějšího, než jste vy. Pokud máte dostatečnou sebehodnotu, pak mu samozřejmě dáte okamžitě pusu na rozloučenou.

E) NAOPAK SE VÁM VĚNUJE AŽ PŘÍLIŠ HORLIVĚ

Je to opačný extrém oproti předchozímu bodu. Jen spolu zatím chodíte, ještě jste si ani nevyzkoušeli společné soužití a on už plánuje kde si postavíte dům, kolik budete mít dětí a jak budete v důchodu jezdit na ryby. To je známka toho, že si na vás tento muž v mžiku vypěstuje nezdravou závislost, stanete se pro něj středobodem Vesmíru. Bere vás jako poslední šanci, jako ženu, kterou si nesmí nechat ujít, jinak „už do smrti zůstane sám“. Takovéto smýšlení je známkou nedostatečné sebehodnoty. Můžete mu říct, ať zpomalí a zkusit mu vysvětlit jeho nezdravý postoj. Pravděpodobně tím urazíte jeho Ego. Ale je i malá možnost, že po počátečním dotčení se nad tím zamyslí a pokusí se přeprogramovat tento bludný myšlenkový vzorec. Šanci mu dát můžete.

Určitě ne všechny výše zmíněné nedostatky jsou pro potenciální partnerství nenapravitelné. A navíc nikdo není dokonalý. Rozhodnutí je jen na vás, přičemž je především potřeba zvážit, jestli je dotyčný schopen svůj deficit pochopit, přiznat a zapracovat na něm.

O nevhodných typech partnerek se dočtete v tomto článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz