Hlavní obsah
Seberozvoj

Naučte se „být šťastní“. Stačí k tomu maličkost: slevit z nároků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Být šťastný

Jsme-li zrovna šťastní, tak právě plníme smysl toho, proč jsme na světě.

Článek

Štěstí není nedostižný mýtus

Úplné a trvalé štěstí neexistuje a existovat nemůže, a to z jednoho prostého důvodu. Pocit štěstí je totiž emoce, hnutí mysli, a jako takové může přicházet pouze ve vlnách, nikoliv se konstantně usídlit v našich hlavách. Pokud ale několikanásobně zvýšíme čas během dne, kdy pociťujeme radost a pocit blaženosti, uděláme pro své zdraví obrovskou službu. Tyto emoce totiž vyplavují hormony štěstí, především serotonin a oxytocin, jejichž blahodárný vliv na regeneraci buněk a posílení imunity dnes již není žádným tajemstvím.

Myšlenkový vzorec, kterým bychom měli začít

„Tomu stačí ke štěstí málo.“ Už jste tuto frázi jistě ve svém životě slyšeli mnohokrát. Pokud ji někdo řekl vám, pak gratuluji, protože jste vyhráli v loterii. Přesto jsou tato slova povětšinou pronášena s despektem, jakoby onen šťastlivec byl povahy jednoduché a slabomyslné, nakažen nějakým duševním virem. Přitom právě jemu může většina lidí jen závidět, protože jeho podvědomí chápe správně, co je pro jeho zdraví prospěšné. Komu stačí ke štěstí málo, ten je v životě šťastný. Kdo naopak o sobě řekne „Mne hned tak něco neuspokojí,“ ten nebude spokojen nikdy.

Dosáhnout vysokého stavu vnitřního štěstí je proces, který vyžaduje přeprogramovat více myšlenkových vzorců, jeden z nich je ovšem zásadní a s ním bychom měli začít. Tím vzorcem je právě schopnost radovat se z maličkostí. Když pro začátek překódujete tento mentální vzorec, vaše orgány vám poděkují. A to především orgány, které pocit štěstí zasahuje nejvíc - srdce (centrum radosti), slinivku (centrum sladkosti), ledviny (centrum partnerství).

Pokud tedy vaše podvědomí není nastaveno pro radost z maličkostí, ještě nemusíte zoufat. Můžete se pomocí vědomého přeprogramování tohoto myšlenkové vzorce také stát oním vyvoleným, kterého ostatní navenek degradují jako pošetilce, jemuž ovšem vnitřně závidí. Je to cesta pracnější, ale výsledkem bude daleko šťastnější život, tedy odměna ze všech největší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz