Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Nevěra: Šok pro mužské ego, rána pro ženin pocit bezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Nevěra

Každý snáší nevěru ve vztahu jinak. Zatímco jeden je schopen ji překousnout, druhému se zhroutí celý svět. Vždy má ale za následek snížení sebevědomí a  pocitu vlastní hodnoty.

Článek

Tělesná a citová nevěra

Muži obecně nesou tělesnou nevěru hůře než ženy. Je to dáno tím, že zatímco žena má vždy jistotu, že dítě je její, u mužů to tak není. Představa, že by investovali své zdroje a velký kus života do potomka, jenž by nepocházel z jejich sémě, pro ně bývá tou nejhorší noční můrou.

Ženy zase touží ve vztahu po pocitu bezpečí, proto je pro ně mnohdy mučivější citová nevěra, než ta fyzická. Pokud si před ní partner notuje s její nejlepší kamarádkou, dělají si z ní legraci a spiklenecky na sebe mrkají, prožívá u toho trýznivý pocit bezmocného vzteku a ztrácí půdu pod nohami.

Mužské ego

Je-li nevěrný muž, pak to ještě nemusí znamenat, že by svoji partnerku nemiloval. Roli hraje mužské ego, které je ve své podstatě orientováno na soutěživost s ostatními představiteli mužského pokolení, resp. samci. Proto mu pocit úspěšného lovu zvedá sebevědomí. Zároveň si ovšem takový muž nedovede představit, že by odhalil nevěru u své partnerky. Jestliže se tak stane, utrpí naopak jeho ego mimořádný citový otřes. Cizoložství u stálé přítelkyně bere jako urážku své výkonnosti a zostuzení mužské síly.

A mužské ego hraje velkou roli i při svádění. Proto je chlapa schopna zlákat i podstatně méně atraktivní žena než je jeho partnerka. Obdivem, lichotkami, vyzdvihováním jeho výkonnosti, síly a mužnosti dokáže zabrnkat na velmi citlivou strunu.

Ženy řeší nevěrou nespokojenost ve vztahu

Žena naopak vyhledává nevěru nejčastěji kvůli pocitu odcizení a nespokojenosti ve vztahu. Pro některé je nevěra také prostou příležitostí k uspokojivému sexu, avšak u menšího procenta než u mužů. Dámy mají také častěji nutkání vztah zachraňovat, odhalí-li zálet u svého protějšku. Pro většinu z nich je totiž jistota ve vztahu ten nejdůležitější aspekt společného soužití, a proto dojdou k závěru, že mužův románek je demonstrací toho, že je ve vztahu nešťastný. Jak jsme si ale již uvedli výše, vůbec to tak být nemusí.

Zda lze nevěře předejít nebo ne, to záleží na její příčině:

  1. Vztahová krize
  2. Zvednutí si vlastního sebevědomí
  3. Pomsta partnerovi za jeho nevěru

4. Partner je osobnostně nastaven na nevěru a nikdy se jí nehodlá vzdát

5. Dohoda o nevěře - tzv. VOLNÝ VZTAH

Pokud je důvodem nevěry vztahová krize nebo touha zvednout si sebevědomí, pak lze lepší komunikací a větší vstřícností mezi partnery její příčinu vyřešit. Kdysi se rozhodli pro vzájemné soužití, protože si dávali navzájem něco, co ten druhý potřeboval. Jestliže se to po čase vytratilo, je přinejmenším hypotetická šance to do něj navrátit zpět. Za pokus to rozhodně stojí.

Je-li partner či partnerka chronickým nevěrníkem a nikdy tohoto dobrodružství nemá v plánu zanechat, potom má protějšek na výběr jen dvě možnosti - buď to tolerovat, nebo vztah ukončit.

V případě, že se partneři dohodli na volném vztahu, stává se pro ně nevěra povolenou normou. Otázka vždy je, jak dlouho jim tato dohoda vydrží, protože většinou dojde dříve či později k narušení rovnováhy. Buď se jeden z nich zamiluje do některého ze svých milenců (či milenek), nebo začne jeden z partnerů na druhého žárlit a pochybovat o své výkonnosti a atraktivnosti. Je to zkrátka sázka na hodně nejistou štěstěnu.

Zajímavost: Dle prováděných statistických výzkumů je poměr nevěrných mužů a žen zhruba 60% ku 40%. Všeobecně se však soudí, že procentuální podíl může být klidně i opačný, protože je v tomto směru velký rozdíl mezi sdílností u obou pohlaví. Zatímco pánové se zpravidla svými „úspěchy“ netají a rádi se jimi pro potěchu ega každému pochlubí (vyjma své partnerky), ženy dokáží nevěru lépe utajit, protože ji nepovažují za nic chvályhodného.

Proč se muži dožívají méně než ženy se můžete dočíst v tomto článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz