Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Oxytocin je hormon lásky. Víte, co všechno umí s vaším organismem udělat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Oxytocin

Nezapomenutelné a nejvíce ohromující emoce člověka v jeho životě jsou spjaty právě s tímto hormonem. Oxytocin je ve své podstatě hormon, pro který žijeme.

Článek

OXYTOCIN

Oxytocin je jeden z nejkrásnějších hormonů, které má člověk k dispozici. Proto také patří, spolu se serotoninem, dopaminem a endorfinem, mezi takzvané hormony štěstí. A především se serotoninem je úzce spjat, neboť ve většině případů je naše tělo vyrábí právě spolu (přestože oxytocin vzniká v mozku a serotonin z 90 % ve střevech).

Oxytocin je hormon lásky, důvěry a věrnosti. A při jakých činnostech ho začne mozek vyplavovat? Ve fázi zamilovanosti a romantiky - ať už jde o dívání se do očí, líbání, hlazení, mazlení, sex…ale i při jiných technikách lidského doteku, například při jemné masáži.

Jedná se však nejen o hormon podporující milostnou romantiku, ale také tvořící pouto mateřské lásky. Ovlivňuje porod, kojení, ale i rodičovský přístup a chování v sociální skupině.

Vliv oxytocinu na náš organismus

Hormon oxytocin má, stejně jako ostatní hormony štěstí, blahodárný vliv na lidskou psychiku a následkem toho i na fyziologické procesy v těle a tím pádem na celkové zdraví organismu.

Konkrétně oxytocin:

  • snižuje úzkost a odbourává stres
  • zklidňuje organismus a pomáhá relaxovat
  • příznivě ovlivňuje paměť
  • urychluje regeneraci buněk
  • posiluje imunitu
  • zvyšuje sexualitu
  • zlepšuje empatii a sociální cítění

Nic se nemá přehánět

U mužů je však potřeba střídat uvolnění oxytocinu s uvolňováním testosteronu - protože se tyto dva hormony do velké míry potlačují. Čili nežít pouze na vlnách jednoho hormonu, nýbrž je potřeba vyváženost. Ideální je tedy kompenzovat činnosti vyvolávající oxytocin pravidelně s činnostmi vyvolávajícími testosteron a dopamin - jako je například posilování, otužování, chlapská práce, kontaktní sporty, ale i soutěživost ve všech jejích podobách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz