Hlavní obsah
Seberozvoj

Sebevědomí. Proč je někdo Krasomil Nádherný a jiný šedý Popelák?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Sebevědomí

Sebevědomí je jen a pouze to, jak člověk sám sebe vnímá. Nic víc, nic míň. Proto nezávisí na okolí, ale jen na člověku samotném.

Článek

Sebevědomí

To, že sebevědomí záleží jen na našem vnitřním světě, je skvělá zpráva. Znamená to totiž, že s ním lze pracovat, vylepšit ho a zkvalitnit.

Hlavní rámec našemu sebevědomí dává vždy výchova a přístup osob, jež uznáváme jako autority - rodičů, učitelů, vychovatelů a podobně. V jejich chování je rozhodující, zda dospívajícího spíše podporující a motivují k úspěchu, nebo zda ho v jeho snažení a objevování více blokují a demotivují.

Z výše uvedeného je jasné, že se prvotní základ sebedůvěry vytváří již v ranném dětství. V tomto věku člověk nemá ještě žádné životní zkušenosti, a tak nemůže dost dobře sám posoudit, jak se věci okolo něj skutečně mají. Proto věří všemu, co mu autority řeknou. S přibývajícím věkem a přibývajícími zkušenosti v nás roste i schopnost vše analyzovat a srovnávat. Postupně přebíráme za naše sebevědomí zodpovědnost sami, nicméně každý je na jiné startovní čáře právě proto, že každého autoritativní osoby ovlivnili jiným způsobem.

Co naše sebevědomí při dospívání negativně ovlivnilo?

  • Když nám respektované osoby dávali negativní reakce na naše snažení. Slovní spojení jako, „to nedělej, je to nebezpečné“, „to je moc riskantní“, „tohle se nedá zvládnout“ a další. Ovšem i výrazy typu „život je boj“, „svět je nespravedlivý“, „na obyčejném člověku nikomu nezáleží“, „lidem nevěř“ a podobně, v nás zanechaly emoční stopy plné nejistoty, nedůvěry a skepse.
  • Srovnávali nás. Se spolužáky, sourozenci nebo, nedej bože, s filmovými či knižními hrdiny. Protože už víme, že se sebevědomí rodí v našem náhledu na nás samotné, pak zákonitě každá jiná osoba, dávaná nám za příklad, sráží naší vlastní hodnotu.
  • Nepodporovali nás v tom, co nás bavilo a v čem jsme tedy mohli vyniknout. Třeba nás jako kluky bavilo lepení modelů letadýlek, ale rodiče v tomto koníčku viděli ztracený čas a raději nás vždy nahnali učit se do školy. Nebýt tomu tak, klidně se někteří mohli stát piloty. Nebo zakazovali dívkám hrát klučičí sporty jako fotbal, hokej a vůbec trávit v chlapeckém kolektivu větší množství času. Místo toho je přihlásili na hodiny klavíru, ke kterému neměly dívky vztah a tedy v něm neměli ani perspektivu něčeho dosáhnout.

Jak můžeme na svém sebevědomí zapracovat?

1. Konec se srovnáváním

V prvé řadě je třeba se zbavit myšlenkové vzorce vtisknutého nám rodiči - srovnávání se s ostatními. Žádný člověk by neměl být posuzován měřítky jiných, protože každý je originál a každý z nás tvoří jedinečný soubor vlastností, jenž nikde jinde na světě už nenajdeme. Naše sebehodnota nesmí být určována tím, jak nás hodnotí ostatní.

Z toho vyplývá také známý fakt, a sice že ti, kteří se chvástají a vychloubají vlastní důležitostí, mají nějaký vnitřní problém. Záleží jim na tom, aby zanechali u ostatních co nejlepší dojem, v důsledku čehož je jejich vlastní hodnota nestabilní, jelikož je závislá na hodnocení druhých. Většina egomaniaků tedy není takových, jak si mnozí mylně myslí, tedy lidé s přebujelým sebevědomím. Jsou to osoby, jež mají problém s vlastní sebehodnotou.

Proto si říkat „Až se mi podaří dosáhnout tohoto cíle, tak budu někdo, budu mít konečně pořádné sebevědomí!“ nebude nikdy fungovat.

Skutečně zdravě sebevědomý člověk se prakticky nestará o to, co si o něm druzí myslí, a jde si v klidu svojí cestou.

2. Pozitivní myšlení

Kde je přítomna skepse a pesimismus, tam není prostor pro změnu a transformaci. Pozitivní myšlení a víra, že se posuneme výš, je nezbytný atribut každého úspěchu. Poznejte radost z úspěchu díky nižším cílům. Při své cestě nahoru, za vyšším sebevědomím, začněte u snadných a rychleji dosažitelných cílů. Až je splníte, můžete si postupně dávat náročnější mety. Důležité je právě to první vítězství - prvně dosažený cíl.

3. Převezměte za sebe plnou zodpovědnost

Když budete hledat vytáčky, výmluvy a omluvy proč se vám něco nepodařilo, nikam vaše cesta nepovede. Nesvádějte nic na rodiče, ani na nikoho jiného. Ano, jsou lidi, kteří vám budou házet klacky pod nohy - ale pořád jsou to jen vaše nohy, co ty klacky buď překročí, nebo o ně zakopnou.

A když už jsme u toho klopýtnutí, tak s ním taky počítejte a považujte ho jen za další cennou zkušenost na vaší cestě.

Potřebujete získat novou motivaci a svěží energii do svého snažení? Pak vystupte z komfortní zóny a hledejte nové vzorce pro vaše myšlení.

O tom, jak konkrétně vystoupit z komfortní zóny a tím dosáhnout osobního růstu, se budu věnovat v některém ze svých následujících článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz