Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Truchlení po rozchodu je v pořádku, nesmíme si ale sypat sůl do ran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Truchlení po rozchodu

Rozchod bolí a bolet zákonitě musí. Ztratili jsme totiž něco, co jsme kdysi milovali. Či dokonce ještě stále milujeme. Proto je správné a přirozené projít si smutkem, abychom mohli následně jít dál.

Článek

Zlomené srdce

Všechno má svůj vývoj a nejinak je tomu i u rozchodu. Zlomené srdce je také součástí naší životní cesty a cennou zkušeností. Je v pořádku cítit zranění, protože jsme právě přišli o část svého já. Pozbyli jsme člověka, do kterého jsme investovali svůj čas, energii a naději. Kdybychom z promarněných citů nezažívali smutek, pak bychom nebyli lidmi. Zároveň jsme ale předtím s druhým prožili spoustu krásných chvil a proto by se rozchod měl stát i oslavou nádherných emocí, jež jsme měli možnost pocítit a užít si je.

Buďte tedy vděčni za to, že jste mohli zažít ta nejkrásnější možná emoční hnutí a buďte vděční za to, že jste lidmi s city.

Bez emocí ztrácí život smysl

Teď si představte, jaké by to bylo, kdybyste uvedenou romanci neprožili. Nebudete se moct zbavit pocitu, že by váš život byl ošizen o něco tak cenného, že by ani vlastně neměl žádný význam. Najednou si uvědomíte, že vás onen vztah s milovaným člověkem pozvedl do úplně jiných výšin a navždy změnil vaše myšlení. A to i přesto, že nakonec nedopadl šťastně. Prostě se vše najednou začne dělit na dvě období: život PŘED vztahem a život PO něm. A člověk žijící po něm je daleko zkušenější, vyzrálejší a měl by také do budoucna mnohem více vědět co chce a co ne.

Jak rozchod zvládnout co nejrychleji

Co tedy znamená nesypat si sůl do rozšklebené jizvy vzniklé po rozchodu? Zde je několik rad, jež vám pomohou vyrovnat se se ztrátou tím nejzdravějším způsobem:

  1. Nechte v klidu odeznít vztek, obviňování a sebeobviňování. Je zcela normální, že máme po rozchodu na partnera vztek, protože nám ublížil. Stejně tak je běžné, že se hněváme i na sebe, neboť vždy jsme mohli rozpadu vztahu zabránit. Oba pocity jsou přirozené a zároveň pravdivé. Vina je totiž pokaždé na obou stranách. Nemusí být rozdělena přesně stejným dílem, nicméně je vždy do určité míry oboustranná. Nechte proto vztek na bývalého partnera i na sebe v klidu vyznít. Nespěchejte, není totiž kam. Teprve jakmile začne váš hněv blednout, můžete přejít ke kroku číslo 2, k nejdůležitějšímu kroku.
  2. Nyní přichází na řadu bod nejzásadnější - musíte přijmout, že je konec. Vztah je sám o sobě živý organismus, který se vyvíjí po své vlastní ose. A v okamžiku rozchodu prostě tento živý organismus zemřel. Nic víc, nic míň. Nemá cenu dávat masáž srdce a rozdýchávat něco, co už vypustilo duši. Nemá cenu se snažit násilně navracet vztahu biologickou existenci a uměle ho udržovat při životě na dýchacím přístroji. A i pokud by se vám to podařilo a on otevřel po pracné resuscitaci své polomrtvé oči, po rozchodu už nikdy vztah nebude jako dřív. Nebude v něm předchozí důvěra. Nebude v něm víra v jeho nesmrtelnost. Z toho důvodu rozchod znamená skutečný a nefalšovaný konec. Teprve až toto akceptujete, může se vám jizva na zlomeném srdci pomalu začít zacelovat. Toto smíření je nejtěžší ze všech fází, bez něj se ale nikam nepohnete.
  3. Přestaňte vnitřně komunikovat se svým bývalým partnerem. Z počátku můžete mít tendenci konzultovat s ním všechna svá rozhodnutí. Přemýšlet nad tím, jak by se tvářil (či tvářila) na to, jak se vám nyní vede. Máte tendenci ukázat mu nebo jí, jak jste na tom teď skvěle a jak jste šťastní. Všechny tyto myšlenky berte jako sypání soli do rány a proto jim přestaňte věnovat pozornost hned, jakmile se objeví.
  4. Přerušte kontakt se svým bývalým partnerem. Smažte si ho z telefonu (výjimkou je pokud spolu máte děti), nesledujte ho na sociálních sítích. Nekontaktujte ho, nechtějte se s ním setkat. Zažeňte nutkání někam ho pozvat a vysvětlit mu svůj úhel pohledu. Nepomůže to, protože ani nejracionálnější argumenty nedokáží vrátit vztahu jeho vitalitu. Vztah není o rozumu, nýbrž o pocitech. A váš bývalý partner (partnerka) prostě už pocit, že by s vámi chtěl být, nemá. Setkáním se svým expřítelem či expřítelkyní si zase jen nasypete sůl do ran.
  5. Buďte aktivní, činorodí, tvořte svůj vlastní život. Naopak se vyhněte izolaci, samotě a nudě. Věnujte se svým koníčkům, přátelům, poznávejte nové lidi a nová místa. Soustřeďte se na to, v čem jste dobří. Zlepšujte se třeba ve sportu, v manuálních činnostech, v jednání s lidmi. Ideální je zaměřit svoji pozornost na osobnostní rozvoj, vzdělávat se, navštívit různé kurzy.

S rozchodem jste vyrovnáni až jakmile:

  • Odpustíte sobě i bývalému partnerovi (partnerce)
  • Jste schopni o expartnerovi přemýšlet a mluvit klidně a věcně, aniž by vám tep vystoupal na 120 úderů za minutu.
  • Přestanete potencionální budoucí partnery srovnávat se svým či svojí ex.
  • Jste šťastní sami se sebou a vaše štěstí není podmíněno nutností najít si za každou cenu partnera.

Teprve až si všechny tyto body budete moci odškrtnout, jste s rozchodem skutečně vnitřně vypořádáni. Až tehdy má smysl hledat nový vztah.

Co dělat, když trpíte emoční prázdnotou, ale přitom se toužíte zamilovat, se dozvíte v tomto článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz