Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Co dělat, když trpíte emoční prázdnotou, ale přitom se toužíte zamilovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Emoční prázdnota

Emoce dávají našemu životu smysl, proto mít tzv. zploštělé emoce určitě není v pořádku a značí to, že máte problém.

Článek

Při zamilování hrají největší roli hormony, především oxytocin a serotonin. Pokud ve vás druhá osoba zvýšenou tvorbu těchto hormonů štěstí nevzbuzuje, pak se o zamilování nedá hovořit. Můžete objektivně uznat, že je tato žena velmi atraktivní nebo tamten muž vysoce charismatický, pokud k nim ale necítíte živočišnou přitažlivost, pak buď prostě nejsou „váš typ“, anebo máte problém s dostatečným prožíváním emocí. Zjistit, která z variant je ta správná, má pro váš další život zásadní význam.

Dejte proto svým emocím šanci a učiňte následující kroky:

  1. Odpovězte si upřímně na otázku, jestli skutečně toužíte po vztahu. Je možné, že jste prošli těžkým rozchodem a nejste vnitřně ještě připraveni na to, nabídnout srdce někomu dalšímu. Nebo trpíte nedůvěrou k lidem a bojíte se na někoho příliš vázat, abyste mu nedali možnost vás citově zranit. V takových případech je nezbytné, abyste se nejdříve vypořádali se vztahem k sobě samým, pěstovali sebelásku a zvyšovali pocit vlastní sebehodnoty.
  2. Udělejte si nástin toho, jakého partnera vlastně hledáte. Příliš plánovat se nevyplácí a nastolit filtr tak jemný, že jím propadne jen zrno o jemnosti postavy z knižního románu, je jistá cesta k samotě, přesto určitou představu o své budoucí lásce mít musíte. Vyhnete se tak tomu, abyste si zvolili naprosto nevhodného partnera, se kterým nebudete mít nic společného. Napište si na papír, jaké vlastnosti od něj či od ní očekáváte a oproti tomu také jaké povahové rysy byste rozhodně nebyli schopni tolerovat.
  3. Nezavrhujte potencionálního partnera jen proto, že se ve vás nebouří hormony. Pokud jste našli někoho, kdo vám připadá jako vhodná volba do vztahu a líbí se vám i po fyzické stránce, avšak necítíte k němu (k ní) prudký příval "chemie", nezoufejte. Místo toho se soustřeďte na ty stránky jeho osobnosti, které vám imponují a pro které si ho můžete vážit. Taktéž věnujte pozornost věcem, jež spolu máte společné - koníčky, cíle, životní hodnoty. Souznění v zájmech a názorech pomohlo k zamilování nejednomu páru. Máte oba rádi sport? Vyjeďte spolu na kole. Užíváte si oba výlety? Neváhejte a naplánujte si poznávací cestu. Holdujete oba hudbě? Zajeďte si na koncert. O nevhodných typech partnerek se dočte v tomto článku.
  4. Otevřeně komunikujte. Otevřená komunikace je nejen klíčem k udržení vztahu, nýbrž i k jeho nalezení. Budete-li si upřímně sdělovat své zkušenosti, pocity, sny, ale třeba i tajemství z minulosti, zvýšíte tím vzájemnou důvěru a lépe se poznáte. No a poznat toho druhého zvýší vaši šanci se do něj (do ní) zamilovat.
  5. Zvyšte svoji emoční inteligenci. Naučíte-li se být více empatičtí, je šance na opravdové zamilování mnohonásobně vyšší. Jak zvýšit emoční inteligenci se dozvíte v tomto článku.

Pokud toužíte po vztahu se vším všudy, ale zamilování stále ne a ne přijít, pak nepropadejte beznaději. Třeba jste prostě jen ještě nepotkali tu pravou nebo pravého. Zvýšíte-li mezilidský kontakt tím, že budete víc chodit do společnosti a všímat si svého okolí, je velká šance, že na svou osudovou známost natrefíte.

Chce to jen jednu zásadní věc: POZITIVNÍ NALADĚNÍ. Jste-li vnitřně optimisticky nastaveni a máte-li nezlomnou víru, že svého vyvoleného či vyvolenou brzy potkáte, pak budete potenciální partnery přitahovat. Naopak vnitřní zoufalství a bezmoc se promítne i do vnějších vibrací a kvalitní protějšky se vám budou vyhýbat jako kočka zuřícímu vysavači.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz