Hlavní obsah
Seberozvoj

Zvyšte svoji emoční inteligenci. Díky tomu se naučíte číst v lidech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Emoční inteligence

Je více druhů inteligence, ta emoční je však do běžného života zřejmě nejdůležitější.

Článek

Význam emoční inteligence

V partnerství neexistuje významnější atribut, než je právě emoční inteligence. Je prokázáno, že lidé s vyšším EQ mají v průměru spokojenější a harmoničtější vztahy.

Ovšem emoční inteligence nenachází upotřebení jen v soukromém životě, stejně tak je velkou výhodou i v profesní branži. Pomůže lépe rozpoznat náladu a pocity kolegů v práci a samozřejmě i nadřízených. Ovšem tím její význam zdaleka nekončí - jednoznačně nejpodstatnější roli hraje na poli nás samotných, tj. při schopnosti identifikovat naše vlastní emoce a citová hnutí. Abychom se vyznali sami v sobě, to je základ veškerého pokroku a posunu v životě.

Co je tedy emoční inteligence

Emoční inteligence je ve zkratce schopnost poznat a zvládat emoce, a to jak vlastní, tak emoce ostatních lidí. Do EQ dále patří dovednost rozpoznané emoce využít při řešení úkolů a dosahování cílů. A v neposlední řadě sem patří umění regulovat jak své emoce, tak emoce druhého člověka (stimulovat k většímu výkonu/zklidnit a zvýšit rozvážnost).

Emoční inteligence u partnera

Jak jsme si již řekli, tato inteligence je ve vztahu velice důležitá, proto zcela logicky bychom měli mít představu o tom, na jaké úrovni ji má náš partner.

Pokud partner vykazuje tyto znaky, pak je jeho emoční inteligence na nízké úrovni:

  1. Nekontrolované výkyvy. Partner má nálady a záchvaty, kdy své emoce nemá plně pod kontrolou (vztek, hysterie).
  2. Nedokáže odhadnout vaše emoce. Příklad: Jste utahaní a máte potřebu být v klidu, jenže on (ona) vás neustále něčím bombardují a nejsou schopni vycítit nevhodnost situace.
  3. Neschopnost udržet si přátelství. Lidé s nízkou emoční inteligencí mají obvykle problémy udržet si dlouhodobě svá přátelství. Zpravidla se rychle nadchnou pro nové kamarádství, to ovšem vydrží sotva pár měsíců a rozpadne se. Potom musejí porozumění hledat zase jinde a jakmile se tak stane, po krátké době se historie opakuje.
  4. Má tvář hráče pokeru. Do EQ patří nejen schopnost rozumět emocím ostatních lidí, nýbrž i schopnost dávat najevo své emoce. Pakliže má neustále kamennou tvář, takže si nejste jistí, jestli je zrovna spokojený nebo naštvaný, je to také znakem nízké emoční inteligence. Jedná se o opačný extrém k nekontrolovaným záchvatům a výbuchům.
  5. Nedokáže poznat nevhodnost situace. Je s to udělat si legraci za naprosto nepřijatelných okolností (pohřeb, slavnostní projev). Tedy tam, kde to emočně běžně vybavený člověk považuje za nepřípustné.
  6. Chybí mu empatie. Není schopen soucitu a solidarity.
  7. Emoce pokládá za něco podřadného. Pokud se zmiňuje o emocích s despektem, například je považuje za přítěž bránící v dosažení cíle, potom se jedná o člověka s nízkou (nebo téměř nulovou) emoční inteligencí. Do této skupiny spadají i jedinci s disociální poruchou osobnosti.

Zajímavost: Dobrým způsobem ke zjištění úrovně emoční inteligence je reakce na psa. Psi se, na rozdíl od lidí, nepřetvařují a své emoce dávají najevo vždy upřímně. Pokud daný člověk nepozná ani psovi, zda je šťastný, či podrážděný, pak je jeho emoční koeficient na znepokojivě nízké hodnotě.

Jak zvýšit emoční inteligenci

Nespadá-li člověk vyloženě do oné úzké skupiny disociálních osobností a má alespoň nějaký emočně-inteligenční základ, může na svém EQ zapracovat a zvýšit ho. Odměnou mu bude lepší poznání sebe sama a svých limitů (které nám vytyčuje především emoce strachu), vyšší schopnost určit duševní rozpoložení partnera a tím reagovat přiměřeněji a vhodněji v rámci partnerského vztahu, dovednější jednání při snaze někoho povzbudit či naopak uklidnit. Zkrátka v podstatě při jakékoliv interakci s lidmi. Jakým způsobem lze ještě upevnit vztah, to se dozvíte v tomto článku.

Tipy ke zvýšení emoční inteligence:

  1. Analyzujte své emoce. Základní chybou je své emoce potlačit a snažit se je zahnat. Jakmile pocítíte větší příval emocí, nedělejte, jakoby tu nebyly. Naopak, pozorujte je a tím přijdete na to, proč vznikly - co bylo jejich původcem.
  2. Každý den se v jeho průběhu párkrát zastavte a soustřeďte se na to, jak se právě nyní cítíte. Je vám dobře? Co ve vás právě nyní vyvolává onen příjemný pocit? Je vám špatně? Co ve vás v tento okamžik vyvolává nepohodlí?
  3. Poslouchejte své tělo. Co vám zrovna teď vaše tělo říká? Bolí vás břicho? Co je zdrojem té bolesti? Zhltli jste moc rychle oběd anebo žaludek produkuje nadměrné množství agresivní šťávy, protože jste nemohli strávit neomalené jednání někoho vůči vám (opět klasická psychosomatika).
  4. Napište své zanalyzované emoce a projevy svého těla na papír. Během toho, jak jim budete vtiskávat psanou podobu, si je ještě více uvědomíte a rozeberete a jako bonus se je naučíte vyjadřovat.
  5. Udělejte si večerní zhodnocení celého dne. Večer si najděte chvilku pro sebe a znázorněte na stupnici do deseti, jak se nyní cítíte: 1 (naprosto skvěle)/10 (zcela mizerně). Poté se zamyslete nad uplynulým dnem a najděte události, které měly největší vliv na vaší současné náladě.
  6. Rozpoznejte moment, když jste si již dostatečně prožili negativní emoce. Toto je už trochu vyšší liga a je to vlastně jeden z hlavních důvodů, proč bychom měli na své emoční inteligenci pracovat. Negativní emoci není zdravé potlačit, je třeba si jí projít. Ale na druhé straně je třeba poznat okamžik, když jsme se s ní již vyrovnali a následně ji opustit. Pokud tento okamžik nerozpoznáme, budeme se poté v negativní emoci utápět a pěstovat si ji jako bolístku, jíž se neumíme vzdát. Proto vám tento poslední bod na začátku zcela jistě příliš nepůjde, je vlastně takovou velkou odměnou za správném plnění předchozích pěti bodů.

Zvýšení emoční inteligence nám otevře nové možnosti a umožní daleko lepší porozumění svému partnerovi (partnerce), přátelům, kolegům, ale hlavně sobě a svým emocím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz