Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Vztah je potřeba upevňovat stále. Jak na to?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Jak upevnit vztah

Kvalitní partnerský vztah není o tom, že na sebe „náhodou“ natrefili ti správní lidé. Vztah se musí budovat.

Článek

Žádný vztah není pořád ve stejném módu, mění se a prochází určitými náladami. Stejně jako lidé, kteří jej tvoří.

Jsou období, kdy jeden druhého potřebuje víc, jsou si bližší, více se na sebe těší a vztah jim tím pádem dává větší smysl. Pak jsou chvíle, kdy si jsou partneři vzdálenější, věnují se každý spíše svým záležitostem a partnerství berou jako samozřejmost. To je přirozené a někdy do takového stereotypu upadne každý vztah. Ovšem ne každý vztah takovýto stereotyp ustojí. Důležité je, jak se dotyční s tímto stavem vypořádají, přičemž hlavní je otevřená komunikace.

Nyní již víme, že stereotypem si čas do času musí zákonitě projít každý vztah. Co ale můžeme udělat pro to, aby tato tiše se vkrádající vztahová rutina neohrozila naše partnerství? Tady jsou doporučení:

  • Jakmile se vztah dostane do stereotypu, snažte se si to uvědomit co nejdříve.
  • Zachovejte klid a nestresujte se. Promluvte si o tom s partnerem. Vysvětlete mu (jí), že je to běžná věc, které se čas od času žádný vztah nevyhne.
  • Stereotyp v partnerství znamená úbytek energie v důsledku opakujících se událostí a aktivit, které se nám najednou zdají být nudné a omšelé.
  • Z toho vyplývá, že boj proti stereotypu je opět v energii - nové a čerstvé.

A jak bojovat proti stereotypu ve vztahu? Vyzkoušejte:

  1. Vymyslete novou společnou aktivitu nebo dokonce projekt. Zvolte samozřejmě něco, co bude bavit oba dva. Jakmile se spolu zúčastníte nové záživné činnosti, vaše partnerské pouto zažije pocit sounáležitosti zase z jiného úhlu. Jiného, než které zažíváte v běžném partnerském dni. Takovým společným projektem může být nový sport, nová pracovní činnost, nový tvůrčí plán (i na internetu), ale stejně tak i cestování, výlety do neznámých míst, prohlídky hradů a zámků.
  2. Posuňte vzájemnou důvěru na vyšší level. Přestože spolu žijete i dlouhá léta, nikdy o sobě nevíte navzájem všechno. Každý jsme toho zažili tolik, že nikdo mimo nás nemá tušení o objemu našich zkušeností. Navíc v sobě všichni nosíme zážitky, které si necháváme pro sebe a s nikým je nesdílíme. Nejsou to jen zážitky hmotného rázu, ale i vnitřní pocity a tužby. Každý máme v duši určitá zákoutí, kam nikoho nepouštíme...ba kam se i sami leckdy zdráháme nahlédnout. Zvyšte proto partnerskou důvěru tím, že si navzájem sdělíte příběh z minulosti, který jste zatím nikomu neřekli. Nebo že na sebe prozradíte něco ze svých tajných slabin a nedostatků, emocí a pocitů, snů a tužeb.
  3. Udělejte nečekaně něco pro svého druha. Myšlena je tím fyzická pomoc. Váš partner nebo partnerka mají jistě několik úkolů, které pravidelně musí plnit, ať už v jakýchkoliv časových intervalech (denně, měsíčně, ročně). Jsou to jejich stereotypní činnosti, jež leží na bedrech pouze jim a ani nečekají, že je za ně někdo odpracuje. Překvapte je a nabídněte se, že je za ně uděláte (pokud to zvládnete) nebo je že jim s nimi pomůžete: Počítá daňové přiznání každý rok vaše drahá polovička, protože je preciznější v matematických počtech nebo má větší zkušenosti s účetnictvím? Vezměte si tentokrát kalkulačku a buďte jí k ruce:
  • Jako žena zajděte výjimečně za svým kutilem do dílny a oznamte mu, že dnes mu budete asistovat v podávání nářadí a přidržování jeho dřevěného či železného materiálu. Prospěje to i vašemu mozku, neboť vstoupíte za svoji komfortní zónu. A nebojte se, neztratíte tím svoji ženskost.
  • Muži, vy se seberte a nalakujte třeba své partnerce nehty na nohou. Ani vy se nemusíte bát, že ztratíte svoji mužnost tím, když vezmete do ruky štěteček a budete si hrát s barvou. Vždyť i to nás učili ve škole. Ovšem pozor, vezměte si do parády opravdu pouze nehty své partnerky. Pokud se vám to zalíbí a obarvíte si v rámci tréninku i svoje nehty, pak už je to skutečně na pováženou :).

Důležité je, aby takováto překvapivá pomoc byla vašemu milovanému nebo milované nabídnuta jen výjimečně a sporadicky, tudíž aby se z ní nestalo pravidlo. Potom by ztratila své kouzlo a než se nadějete, lakujete nehty všem jejím kamarádkám nebo brousíte každý večer svému drahému podlahové desky.

K tomu, aby mělo smysl vztah budovat, je třeba si samozřejmě vhodně vybrat partnera. Jaké jsou nevhodné typy mužů do vztahu se dozvíte v tomto článku, o nevhodných typech žen se pro změnu můžete dočíst v tomto textu.

Hlavní věc je uvědomit si, že nalezením milovaného partnera naše práce na vztahu nekončí. Vztah je živý organismus a jako takový se neustále vyvíjí a je potřeba ho vyživovat. Protože co udělá živý organismus, kterému nevěnujeme pozornost a zapomínáme mu dávat potravu? Odejde za lepším a pozornějším pánem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz