Hlavní obsah
Psychologie

Zbožňuj mě a všechno bude OK - život s egomaniakem není žádná idylka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Egomaniak

„Ty se ale máš, že je tvým partnerem někdo tak úžasný, jako jsem já.“ - takto vás vidí ve vztahu egomaniak.

Článek

EGOMANIAK

Nejen v partnerském vztahu, nýbrž ve všech druzích mezilidských kontaktů se zřetelně projevuje jeho naprostá sebestřednost, samolibost a sobectví. Nezřídka jdou tyto vlastnosti ruku v ruce s narcistickými a megalomanickými sklony. Pokud bychom měli lidi s touto poruchou osobnosti charakterizovat jedním slovem, bylo by to vcelku jednoduché: jednalo by se o slovo . Zajímají je totiž jen oni sami a nikdo další.

Vždy se vás snaží zašlapat pod sebe

Tím, že egomaniak upřednostňuje vždy, všude a za všech okolností pouze sebe, nelze s ním udržet rovnocenný zdravý vztah v žádné oblasti lidského působení. V rodinném (rodič/dítě), sourozeneckém či partnerském poměru se snaží vydobýt si vždy hlavní slovo bez ohledu na city a potřeby druhých stran. V pracovním kolektivu je poté nereálné domoci se u něj fungující spolupráce. Protože touží po uznání a chce být oceňován i za cenu neoprávněného přisvojení si cizích zásluh, můžeme Egomaniaka velmi rychle rozpoznat v situacích, kdy se tzv. „láme chleba“. Jakmile se nějaké dílo podaří, okamžitě si za něj přisvojí celý kredit, slízne všechnu smetanu a shrábne veškerou slávu. Naopak, pokud nastanou potíže a hrozí nezdar, bez prodlení svede všechny problémy na jiného kolegu (zpravidla na toho s nejmenší schopností se bránit) a umyje si nad celou šlamastykou ruce.

Nezřízené ambice

Egomaniak se nikdy ve své honbě za úspěchem nezastaví. Neustále se snaží dosáhnout většího věhlasu, než mají ostatní. Nejsou přitom pro něj důležité skutečné dovednosti a schopnosti, kterými by měl oplývat. Zajímá ho jen, co si o něm myslí všichni okolo. „Jeho vlastní hodnotu určuje to, jakou hodnotu mu přisuzují ostatní“. Z toho vyplývá fakt, že egomaniakovou sebedůvěrou silně otřese situace, kdy mu partner, přátelé či kolegové neprojeví náležitou pozornost a uznání.

Vzteklé dítě

Egomaniak neumí prohrávat. Je to ten typ protihráče, který bude švindlovat, schovávat esa v rukávu a usurpovat si vítězství za každou cenu. A pokud přeci jen prohraje, začne zuřit jako rozmazlené dítě a často také obviňovat druhou stranu z podvodu, věrný heslu: Podle sebe soudím tebe. Obvykle poté anuluje hru s tím, že je neplatná, přičemž si zacpe uši a žádné protiargumenty nechce slyšet.

S tím souvisí i další povahový rys - vždy musí mít pravdu. Bude vám tvrdit, že sníh je černý, přestože ve stejném okamžiku padající bílé vločky oslepují jeho oči. Když mu odporujete, začne se opět vztekat. A pokud mu nakonec přede všemi dokážete, že se mýlil, doslova exploduje zlostí jako sopka.

Egomaniak jako partner

V partnerství vás s ním (nebo s ní) čekají hodně těžké chvíle, protože nebudete mít ani chvíli klid. Bude po vás neustále požadovat, abyste mu dávali najevo svůj obdiv a zasypávali ho mohutnými trsy chvály. Běda však vám, jestli pochválíte někoho jiného. Podnítíte tím v jeho egu takový požár, že si napříště dobře rozmyslíte, než věnujete pozornost jiné osobě.

Nepřetržitě vás bude kontrolovat, zda myslíte pouze na něj a nemáte náhodou tendenci vytvořit si na něco své vlastní mínění. Pokud dojdete k nějakému přesvědčení bez toho, aniž by vám ho naservíroval on sám, tak váš názor podupe, poplive a pošpiní. Zesměšní vás a poníží, bez jakéhokoliv ohledu na vaše pocity a emoce.

Chybějící empatie

Jeho sebestřednost mu neumožňuje mít vysokou míru empatie, její hladina se blíží bodu mrazu. Nedokáže se vcítit do kůže někoho jiného. Lidé jsou pro něj jen věcmi, jejichž hodnota se jeho logikou měří dle toho, jak mu tyto věci (lidé) mohou být užiteční při jeho cestě za úspěchem. Sobectví u něj vylučuje možnost, že by někdy projevil upřímný a nefalšovaný zájem o vaše cíle, sny a touhy. V ničem, o co se snažíte, vás nikdy nepodpoří. A to jednoduše proto, že ho to vůbec nezajímá. Pomoc po něm žádat nemůžete, musíte však být kdykoliv připraveni pomoci vy jemu.

Vztah s egomaniakem lze prakticky vždy bez nadsázky nazvat toxickým, a to na jakékoliv úrovni mezilidského kontaktu. Ať už je vaším příbuzným, kolegou v práci, nadřízeným nebo dokonce partnerem, pokaždé to pro vás bude znamenat neustálý útok na vaši vlastní identitu. Jeho ego nesnese ve své blízkosti člověka, jenž není zcela oddán jeho záměrům a neobdivuje se každičkému kousku jeho nabubřelé osobnosti. Máte-li v sobě alespoň minimální sebeúctu a touhu vytvořit si vlastní život, zanechejte ho ve své minulosti a zamkněte za ním dveře na dvanáct západů.

O dalších typech nevhodných mužů do vztahu se dočtete v tomto článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz