Hlavní obsah

Sedmdesátník Dalibor Janda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po stopách moravského původu Dalibora Jandy

Článek

Při jedné z mnoha návštěv jsem listoval v albu svého prastrýce univerzitního profesora Vladimíra Hudce, emeritního děkana fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy. Pečlivě uspořádaná kniha, život od kolébky, návštěvy Malé Hané – rodného koutu jeho předků… až na jedné straně v rodinném kruhu – koho to nevidím – známého zpěváka a několikanásobného Zlatého slavíka Dalibora Jandu. A tak se ptám: Tož strýcu, kdepak se u Tebe vzal „chraplavý“ Dalibor? Jeho odpověď potvrdila, že nejde o náhodu. Daliborův otec Vojtěch totiž patří k bratrské dvojici, která pochází z rodinného domku v Úsobrně naproti škole, kde bývala trafika. Obec Úsobrno leží v severovýchodní části okresu Blansko, nedaleko od Jevíčka. Oba bratři jsou se strýcem Vladimírem jistým rodinným „kolenem“ příbuzní. Po našem se říká: Že só s přizně.

A hned mi bylo jasno. Z dalšího vyprávění jsem se mimo jiné dozvěděl, že Vojtěch se po svatbě usadil i s manželkou na druhé straně Moravy v Drahotuších, což je dneska místní část města Hranice na Moravě. A právě tam se 21. března 1953 narodil zpěvák Dalibor Janda, čerstvý sedmdesátník.

Pavel Kyselák

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám